#resepisenang Instagram Photos & Videos

resepisenang - 4.6k posts

Hashtag Popularity

4
average comments
164.3
average likes

Ikan Kerisi Goreng Berempah.
Menggunakan Bubuk Ayam Berempah by @ramonas_kitchen .
Memang sedap.
Boleh digunakan bukan je kat ayam, ikan, seafood pun boleh.
Korang kena beli Bubuk Ayam Berempah ni.
Confirm sedap! .

1 paket Bubuk Ayam Berempah ni untuk sekor ayam.
So untuk +-2kg ikan ni faa guna setengah peket.
Tu pun belebih lg rempahnya so goreng buat serdak dia.
Memang crunchy.
Alhamdulillah ❤️ .

#dapurfaafeefoo #ikankerisigorengberempah #ikankerisigorengberempahdapurfaafeefoo #foodporn #sayasukamasak #masakansimple #foodpornmalaysia #majalahrasa #resepisimple #resepisenang #homecooked #instafood #masakdarihati #sukamakan #sukamasak #resepimudah #resepicampakcampak #resepisedap #foodchannelcooking #mahn

Ikan Kerisi Goreng Berempah.
Menggunakan Bubuk Ayam Berempah by @ramonas_kitchen .
Memang sedap.
Boleh digunakan bukan je kat ayam, ikan, seafood pun boleh.
Korang kena beli Bubuk Ayam Berempah ni.
Confirm sedap! .

1 paket Bubuk Ayam Berempah ni untuk sekor ayam.
So untuk +-2kg ikan ni faa guna setengah peket.
Tu pun belebih lg rempahnya so goreng buat serdak dia.
Memang crunchy.
Alhamdulillah ❤️ .

#dapurfaafeefoo #ikankerisigorengberempah #ikankerisigorengberempahdapurfaafeefoo #foodporn #sayasukamasak #masakansimple #foodpornmalaysia #majalahrasa #resepisimple #resepisenang #homecooked #instafood #masakdarihati #sukamakan #sukamasak #resepimudah #resepicampakcampak #resepisedap #foodchannelcooking #mahn
51 6 8 hours ago


Resipi Singgang Daging⁣

Bahan:⁣
-1 kg daging (hiris, basuh dengan tepung dan bilas sampai bersih)⁣
-1 periuk air⁣
-1 sudu ketumbar (blend kering kasar/tumbuk)⁣
-2 biji bawang besar⁣
-4 ulas bawang putih⁣
-3 inch lengkuas⁣
-2 inch halia⁣
-5 ke 6 asam keping⁣
-garam & gula secukup rasa ⁣
-sos ikan secukup rasa ⁣
-1 sk serbuk kunyit⁣
-4 ke 5 lada kering⁣
-bendi secukupnya⁣

Cara:⁣
-rebus daging dengan air. Hiris bebawang, lengkuas dan halia.⁣
-masukkan ketumbar, bahan hiris, asam keping dan garam. Kacau rata dan biar mendidih.⁣
-Masukkan serbuk kunyit. Perasakan dgn gula & sos ikan. Kacau dan tutup periuk. Reneh sampai daging empuk.⁣
-bila dah hampir empuk, masukkan lada kering dan bendi. Kacau.⁣
-bila bendi dah masak, daging dah empuk, tutup api. Hidangkan.⁣

#dapurfaafeefoo #singgangdaging #singgangdagingdanbudu #budu #singgangdagingdapurfaafeefoo #foodporn #sayasukamasak #masakansimple #foodpornmalaysia #majalahrasa #resepisimple #resepisenang #homecooked #instafood #masakdarihati #sukamakan #sukamasak #resepimudah #resepicampakcampak #resepisedap #foodchannelcooking #mahn

⁣
Resipi Singgang Daging⁣
⁣
Bahan:⁣
-1 kg daging (hiris, basuh dengan tepung dan bilas sampai bersih)⁣
-1 periuk air⁣
-1 sudu ketumbar (blend kering kasar/tumbuk)⁣
-2 biji bawang besar⁣
-4 ulas bawang putih⁣
-3 inch lengkuas⁣
-2 inch halia⁣
-5 ke 6 asam keping⁣
-garam & gula secukup rasa ⁣
-sos ikan secukup rasa ⁣
-1 sk serbuk kunyit⁣
-4 ke 5 lada kering⁣
-bendi secukupnya⁣
⁣
Cara:⁣
-rebus daging dengan air. Hiris bebawang, lengkuas dan halia.⁣
-masukkan ketumbar, bahan hiris, asam keping dan garam. Kacau rata dan biar mendidih.⁣
-Masukkan serbuk kunyit. Perasakan dgn gula & sos ikan. Kacau dan tutup periuk. Reneh sampai daging empuk.⁣
-bila dah hampir empuk, masukkan lada kering dan bendi. Kacau.⁣
-bila bendi dah masak, daging dah empuk, tutup api. Hidangkan.⁣
⁣
#dapurfaafeefoo #singgangdaging #singgangdagingdanbudu #budu #singgangdagingdapurfaafeefoo #foodporn #sayasukamasak #masakansimple #foodpornmalaysia #majalahrasa #resepisimple #resepisenang #homecooked #instafood #masakdarihati #sukamakan #sukamasak #resepimudah #resepicampakcampak #resepisedap #foodchannelcooking #mahn
66 1 8 hours ago

Sebelum keluar berjimba tgk movie Pusaka ngan adik adik & ummi abah tadi,
Faa masak siap siap so lunch terus kat rumah.
Lepas lunch baru keluar.

Kebetulan, tengah masak pokwie baru balik dari laut.
Semalaman dia kelaut ikut kawan nelayan dia.
Lepas gian katanya.
Dapat laa ikan kerisi hampir 5kg.
Ikan selar kuning kecik kecik hampir 4kg.
Ketam sekor.
Ikan besar sekor, ikan apa ntah, pokwie suruh ummi buat ikan masin.
Alhamdulillah rezeki. .

So faa dah siap masak Singgang Daging Kelantan style tp versi org Pahang.
Lawan dengan budu.
Kutip ulam bayam brazil.
Pastu goreng ikan kerisi berempah.
Alhamdulillah ❤️ .

#dapurfaafeefoo #singgangdaging #singgangdagingdanbudu #budu #singgangdagingdapurfaafeefoo #foodporn #sayasukamasak #masakansimple #foodpornmalaysia #majalahrasa #resepisimple #resepisenang #homecooked #instafood #masakdarihati #sukamakan #sukamasak #resepimudah #resepicampakcampak #resepisedap #foodchannelcooking #mahn

Sebelum keluar berjimba tgk movie Pusaka ngan adik adik & ummi abah tadi,
Faa masak siap siap so lunch terus kat rumah.
Lepas lunch baru keluar.

Kebetulan, tengah masak pokwie baru balik dari laut.
Semalaman dia kelaut ikut kawan nelayan dia.
Lepas gian katanya.
Dapat laa ikan kerisi hampir 5kg.
Ikan selar kuning kecik kecik hampir 4kg.
Ketam sekor.
Ikan besar sekor, ikan apa ntah, pokwie suruh ummi buat ikan masin.
Alhamdulillah rezeki. .

So faa dah siap masak Singgang Daging Kelantan style tp versi org Pahang. 
Lawan dengan budu.
Kutip ulam bayam brazil.
Pastu goreng ikan kerisi berempah.
Alhamdulillah ❤️ .

#dapurfaafeefoo #singgangdaging #singgangdagingdanbudu #budu #singgangdagingdapurfaafeefoo #foodporn #sayasukamasak #masakansimple #foodpornmalaysia #majalahrasa #resepisimple #resepisenang #homecooked #instafood #masakdarihati #sukamakan #sukamasak #resepimudah #resepicampakcampak #resepisedap #foodchannelcooking #mahn
59 9 9 hours ago

Nak lagi resepi? follow je @resepisukamasak

Bahan-bahan :

Bawang putih
Cili padi
daun limau purut
Cili kering kisar
Sos tiram
gula
kicap sotong
Carrot
Garam dan gula
aji jika perlu
Tomato
Sayur-sayuran
Ayam
Udang
Sotong

Cara Memasak :

Panaskan minyak ,goreng ayam,udang sotong atau udang..goreng satu2 ya,sbb ayam udang x sama time masak tu..goreng sekejap sahaja..angkat
Lepas itu masukkan bwg putih , goreng hingga naik bau@warna perang..masukkan cili giling,tumis sebentar,masukkan sedikit air dan diikuti sos tiram dan kicap sotong kacau hingga pecah minyak..masukkan bahan perasa seperti gula,aji dan garam jika perlu..sos tiram dan kicap sotong dah sedia masin ya...masukkan bahan yang di goreng tadi..ayam,udang,sotong etc..goreng sehingga bahan betul2 masak@pecah minyak,masukkan bawang besar,cili padi jika nak pedas..masukkan sedikit air jika perlu ..masukkan daun limau purut,dan sayur2 kesukaan..kacau sebentar sehingga sayur masak dan keringkan sedikit air,sbb paprik x sedap ya jika berair..
siap..sedia untuk dihidang..😋 kredit:zira tag .

Resepi terbaru and lazat follow
@resepisukamasak
@resepisukamasak

Nak lagi resepi? follow je @resepisukamasak

Bahan-bahan :

Bawang putih
Cili padi
daun limau purut
Cili kering kisar
Sos tiram
gula
kicap sotong
Carrot
Garam dan gula
aji jika perlu
Tomato
Sayur-sayuran
Ayam
Udang
Sotong

Cara Memasak :

Panaskan  minyak ,goreng ayam,udang sotong atau  udang..goreng satu2 ya,sbb ayam udang x sama time masak tu..goreng sekejap sahaja..angkat 
Lepas itu masukkan bwg putih , goreng hingga naik bau@warna perang..masukkan cili giling,tumis sebentar,masukkan sedikit air dan diikuti sos tiram dan kicap sotong kacau hingga pecah minyak..masukkan bahan perasa seperti gula,aji dan garam jika perlu..sos tiram dan kicap sotong dah sedia masin ya...masukkan bahan yang di goreng tadi..ayam,udang,sotong etc..goreng sehingga bahan betul2 masak@pecah minyak,masukkan bawang besar,cili padi jika nak pedas..masukkan sedikit air jika perlu ..masukkan daun limau purut,dan sayur2 kesukaan..kacau sebentar sehingga sayur masak dan keringkan sedikit air,sbb paprik x sedap ya jika berair..
siap..sedia untuk dihidang..😋 kredit:zira tag .

Resepi terbaru and lazat follow
@resepisukamasak
@resepisukamasak
75 1 10 hours ago

Picit LOVE 💗 dulu ya kak 😊
• • • • • •
Aiskrim Malaysia Alaf Baru⠀

Gemok2 dgn perisa viral! Sedap! Blh la cuba, resepi kat bawah ni 👇🏽👇🏽👇🏽. Harini bolehlah buat, nanti bagi kat min sebatang yer 😁😁 ✔️ MILO⠀
Bahan-Bahan : ⠀
Air ⠀
Milo⠀
Susu cair⠀
Susu pekat⠀
Coklat tabur⠀

Cara2⠀
Masak air, buat air milo mcm biasa tp letak susu cair dan susu pekat. Siap air milo sejukkan dan tuang dlm plastik bersama coklat tabur. —————————⠀
✔️ JAGUNG CINCAU⠀
Bahan-Bahan : ⠀
Air⠀
Sirap jagung⠀
Susu cair⠀
Susu pekat⠀
Garam sedikit⠀
Cincau⠀

Buat air jagung mcm biasa, letak secubit garam utk 1balang air, bila sejuk letak air dlm plastik dan letak cincau. ———————-⠀
✔️ SUSU STROBERI⠀
Bahan-Bahan : ⠀
Air⠀
Susu pekat⠀
Susu cair⠀
Stoberi segar⠀

Buat air susu mcm biasa biasa, setelah sejuk letak stoberi potong. Sejukkan ———————-⠀
✔️ Aiskrim Lemon Susu Serbuk Coklat⠀
Air⠀
Susu segar⠀
Susu pekat⠀
Lemon⠀
Sebuk coklat⠀

Buat air susu mcm biasa, perah lemon sedikit, sejukkan dan letak dlm plastik dan letak serbuk coklat
.
.
Resepi terbaru and lazat follow
@resepisukamasak
@resepisukamasak

Picit LOVE 💗 dulu ya kak 😊
• • • • • •
Aiskrim Malaysia Alaf Baru⠀
⠀
Gemok2 dgn perisa viral! Sedap! Blh la cuba, resepi kat bawah ni 👇🏽👇🏽👇🏽. Harini bolehlah buat, nanti bagi kat min sebatang yer 😁😁 ✔️ MILO⠀
Bahan-Bahan : ⠀
Air ⠀
Milo⠀
Susu cair⠀
Susu pekat⠀
Coklat tabur⠀
⠀
Cara2⠀
Masak air, buat air milo mcm biasa tp letak susu cair dan susu pekat. Siap air milo sejukkan dan tuang dlm plastik bersama coklat tabur. —————————⠀
✔️ JAGUNG CINCAU⠀
Bahan-Bahan : ⠀
Air⠀
Sirap jagung⠀
Susu cair⠀
Susu pekat⠀
Garam sedikit⠀
Cincau⠀
⠀
Buat air jagung mcm biasa, letak secubit garam utk 1balang air, bila sejuk letak air dlm plastik dan letak cincau. ———————-⠀
✔️ SUSU STROBERI⠀
Bahan-Bahan : ⠀
Air⠀
Susu pekat⠀
Susu cair⠀
Stoberi segar⠀
⠀
Buat air susu mcm biasa biasa, setelah sejuk letak stoberi potong. Sejukkan ———————-⠀
✔️ Aiskrim Lemon Susu Serbuk Coklat⠀
Air⠀
Susu segar⠀
Susu pekat⠀
Lemon⠀
Sebuk coklat⠀
⠀
Buat air susu mcm biasa, perah lemon sedikit, sejukkan dan letak dlm plastik dan letak serbuk coklat
.
.
Resepi terbaru and lazat follow
@resepisukamasak
@resepisukamasak
138 1 12 hours ago

walaupon rupamu hitam tapi org suka 🤣🤣🤣
ada peminat cokodok pisang tak??💁💁 .

kredit:cik merpati putih

Resepi terbaru and lazat follow
@resepisukamasak
@resepisukamasak

walaupon rupamu hitam tapi org suka 🤣🤣🤣
ada peminat cokodok pisang tak??💁💁 .

kredit:cik merpati putih

Resepi terbaru and lazat follow
@resepisukamasak
@resepisukamasak
89 1 14 hours ago

- - - - AiS KERiM MALAYSiA MAGNUM👌👌by milacook DAH CUTi SEKOLA DAH JOMM MAK MAK BUATKAN UNTUK ANAK & APAK SEKALi CUBA TAUU

BAHAN

COKLAT/COKi COKi
PLASTiK KiNGKONG
SUSU PEKAT & CAiR
1 SUDU VANiLA
1 SUDU OVELET

CARA DALAM iG @zmila_thai #milacook

NAK KURUZ TRiM TRiM BODY DEGAN COCO TRiM

JOMM ODER & FOLLOW iG
@naddrybeaute.kualalumpur
@naddrybeaute.kualalumpur
@naddrybeaute.kualalumpur
.
.
#lapar #dapur #sedapgiler #icecreammagnum #majalahrasa #majalahremaja #resepi #resepisedap #resepiibu #resepibonda #resepisenang #berkongsirezeki #kongsiresepi #kongsirezeki #resep #sepahtureunionlive #resepmommies #dubbingmerapu #reseplezat #resepbunda #resepmasak #resepenak #reseproemahan #sayamasak #sepahtu #odahthevass #sedap #endeus

- - - - AiS KERiM MALAYSiA MAGNUM👌👌by milacook DAH CUTi SEKOLA DAH JOMM MAK MAK BUATKAN UNTUK ANAK & APAK SEKALi CUBA TAUU

BAHAN

COKLAT/COKi COKi
PLASTiK KiNGKONG
SUSU PEKAT & CAiR
1 SUDU VANiLA
1 SUDU OVELET

CARA DALAM iG @zmila_thai #milacook

NAK KURUZ TRiM TRiM BODY DEGAN COCO TRiM

JOMM ODER & FOLLOW iG
@naddrybeaute.kualalumpur
@naddrybeaute.kualalumpur
@naddrybeaute.kualalumpur
.
. 
#lapar #dapur #sedapgiler #icecreammagnum #majalahrasa #majalahremaja #resepi #resepisedap #resepiibu #resepibonda #resepisenang #berkongsirezeki #kongsiresepi #kongsirezeki #resep #sepahtureunionlive #resepmommies #dubbingmerapu #reseplezat #resepbunda #resepmasak #resepenak #reseproemahan #sayamasak #sepahtu #odahthevass #sedap #endeus
40 1 16 hours ago

Resepikaklimah nak lagi resepi? Follow je @resepikaklimah

RESIPI AYAM GRILL/BAKAR

ayam/daging
bawang merah
bawang putih
cili kering
serai
serbuk kunyit
garam
gula kena lebih ya

blend serai / bawang merah / bawang putih /cili kering..masuk air sikit aje..lepastu tu masuk dalam bekas baru masuk garam / gula / serbuk kunyit.. kacau2 baru masuk ayam / daging .. perap la semalam lagi sedap! 😋 🥰

Credit : Cik Merpati Putih

Sila Like dan Comment "Mohon Share" dan tekan Share supaya fanpage lebih aktif di News Feed

#food #follow #instagood #like #foodporn #love #photooftheday #instafood # #foodblogger #foodgasm #resepimantap #resepisedap #foodpic #mahn #jjcm# #dagingjeruk #resepibersama #simpleresepi #resepisenang #resepimasakaninstagram

Jangan lupa follow @resepikaklimah

Resepikaklimah nak lagi resepi? Follow je @resepikaklimah

RESIPI AYAM GRILL/BAKAR

ayam/daging
bawang merah
bawang putih
cili kering
serai
serbuk kunyit
garam
gula kena lebih ya

blend serai / bawang merah / bawang putih /cili kering..masuk air sikit aje..lepastu tu masuk dalam bekas baru masuk garam / gula / serbuk kunyit.. kacau2 baru masuk ayam / daging .. perap la semalam lagi sedap! 😋 🥰

Credit : Cik Merpati Putih

Sila Like dan Comment "Mohon Share" dan tekan Share supaya fanpage lebih aktif di News Feed

#food #follow #instagood #like #foodporn #love #photooftheday #instafood # #foodblogger #foodgasm #resepimantap #resepisedap #foodpic#mahn#jjcm# #dagingjeruk#resepibersama#simpleresepi#resepisenang#resepimasakaninstagram

Jangan lupa follow @resepikaklimah
60 0 17 hours ago

Resepikaklimah nak lagi resepi? Follow je @resepikaklimah

SAMBAL KUININ =============================== BAHAN-BAHAN
5 biji cili merah *
5 biji cili api ( ikut kepedasan) *
Belacan bakar sebesar ibu jari *
1 biji buah kuinin ( masak ranum)
Air perahan limau sikit
Garam secukup rasa *
Gula ( jika perlu) *

CARA-CARA
1. Bersihkan semua bahan terlebih dahulu.

2. Guna lesung batu untuk tumbuk lumat semua bahan bertanda * .

3. Kupas nipis isi buah kuinin dan masukkan ke dalam lesung batu sekali dengan cili tadi tu.

4. Tumbuk manja-manja jaaa. Kau jangan sakan tumbuk macam melepaskan geram plak! 😂

5. Amik la sehiris dua buah kuinin tu cincang-cincang ja then gaul sebati bersama perahan limau.

6. SIAP!

P/s : Buah kuinin dah manis so takyah gula pun takpe.
Ulaman tu lantak awak la nak cicah dengan apa pun. 🤭

kredit: nana ismail

Sila Like dan Comment "Mohon Share" dan tekan Share supaya fanpage lebih aktif di News Feed

#food #follow #instagood #like #foodporn #love #photooftheday #instafood # #foodblogger #foodgasm #resepimantap #resepisedap #foodpic #mahn #jjcm# #dagingjeruk #resepibersama #simpleresepi #resepisenang #resepimasakaninstagram

Jangan lupa follow @resepikaklimah

Resepikaklimah nak lagi resepi? Follow je @resepikaklimah

SAMBAL KUININ =============================== BAHAN-BAHAN
5 biji cili merah *
5 biji cili api ( ikut kepedasan) *
Belacan bakar sebesar ibu jari *
1 biji buah kuinin ( masak ranum)
Air perahan limau sikit
Garam secukup rasa *
Gula ( jika perlu) *

CARA-CARA
1. Bersihkan semua bahan terlebih dahulu.

2. Guna lesung batu untuk tumbuk lumat semua bahan bertanda * .

3. Kupas nipis isi buah kuinin dan masukkan ke dalam lesung batu sekali dengan cili tadi tu.

4. Tumbuk manja-manja jaaa. Kau jangan sakan tumbuk macam melepaskan geram plak! 😂

5. Amik la sehiris dua buah kuinin tu cincang-cincang ja then gaul sebati bersama perahan limau.

6. SIAP!

P/s : Buah kuinin dah manis so takyah gula pun takpe. 
Ulaman tu lantak awak la nak cicah dengan apa pun. 🤭

kredit: nana ismail

Sila Like dan Comment "Mohon Share" dan tekan Share supaya fanpage lebih aktif di News Feed

#food #follow #instagood #like #foodporn #love #photooftheday #instafood # #foodblogger #foodgasm #resepimantap #resepisedap #foodpic#mahn#jjcm# #dagingjeruk#resepibersama#simpleresepi#resepisenang#resepimasakaninstagram

Jangan lupa follow @resepikaklimah
141 1 17 hours ago

Resepikaklimah nak lagi resepi? Follow je @resepikaklimah

Resepi Rendang Tok

Bahan-bahan: •1 kg daging - dipotong sebesar 3 inci atau ikut suka
•2 cawan santan pekat - 1 biji kelapa
•1/2 cawan kerisik
•1/2 biji kelapa utk kepingan - dihiris nipis (tak pakai pun tak apa)
•100gm gula kabung atau 3 sudu besar gula merah
•1 batang kulit kayu manis
•Garam secukup rasa

Bahan2 kisar:- •2 sudu besar ketumbar
•1 sudu besar/teh lada hitam
•1 sudu teh serbuk kunyit
•1 sudu besar/teh jintan putih
•1 sudu besar/teh jintan manis
•3 biji buah keras
•3 kuntum bunga lawang
•25 biji cili kering
•5 batang serai
•5 cm halia
•20 biji bawang kecil

Cara Membuatnya:

1.Kelapa kepingan: buang kulit dan hiris kelapa nipis2
2.Gaul daging dengan bahan2 yg dikisar
3.Masukkan daging yg telah digaul dgn bahan2 kisar tadi ke dlm kuali.
4.Tuangkan santan dan masukkan kerisik, kelapa kepingan, kulit kayu manis dan gula kabung dlm kuali.
5.Panaskan kuali di atas dapur dgn api sederhana.
6.Kacau selalu agar tidak melekat. Apabila masakan hampir kering, masukkan garam secukup rasa.
7.Perlahankan api dan kacau hingga kering. p/s: Maaf resepi tidak diketahui sumbernya. owner resepi@gambar nampak post ni, boleh pm admin untuk dikreditkan :) #food #follow #instagood #like #foodporn #love #photooftheday #instafood # #foodblogger #foodgasm #resepimantap #resepisedap #foodpic #mahn #jjcm# #dagingjeruk #resepibersama #simpleresepi #resepisenang #resepimasakaninstagram

Jangan lupa follow @resepikaklimah

Resepikaklimah nak lagi resepi? Follow je @resepikaklimah

Resepi Rendang Tok

Bahan-bahan: •1 kg daging - dipotong sebesar 3 inci atau ikut suka
•2 cawan santan pekat - 1 biji kelapa
•1/2 cawan kerisik
•1/2 biji kelapa utk kepingan - dihiris nipis (tak pakai pun tak apa)
•100gm gula kabung atau 3 sudu besar gula merah
•1 batang kulit kayu manis
•Garam secukup rasa

Bahan2 kisar:- •2 sudu besar ketumbar
•1 sudu besar/teh lada hitam
•1 sudu teh serbuk kunyit
•1 sudu besar/teh jintan putih
•1 sudu besar/teh jintan manis
•3 biji buah keras
•3 kuntum bunga lawang
•25 biji cili kering
•5 batang serai
•5 cm halia
•20 biji bawang kecil

Cara Membuatnya:

1.Kelapa kepingan: buang kulit dan hiris kelapa nipis2
2.Gaul daging dengan bahan2 yg dikisar
3.Masukkan daging yg telah digaul dgn bahan2 kisar tadi ke dlm kuali.
4.Tuangkan santan dan masukkan kerisik, kelapa kepingan, kulit kayu manis dan gula kabung dlm kuali.
5.Panaskan kuali di atas dapur dgn api sederhana.
6.Kacau selalu agar tidak melekat. Apabila masakan hampir kering, masukkan garam secukup rasa.
7.Perlahankan api dan kacau hingga kering.  p/s: Maaf resepi tidak diketahui sumbernya.  owner resepi@gambar nampak post ni, boleh pm admin untuk dikreditkan :) #food #follow #instagood #like #foodporn #love #photooftheday #instafood # #foodblogger #foodgasm #resepimantap #resepisedap #foodpic#mahn#jjcm# #dagingjeruk#resepibersama#simpleresepi#resepisenang#resepimasakaninstagram

Jangan lupa follow @resepikaklimah
134 1 17 hours ago

Resepikaklimah nak lagi resepi? Follow je @resepikaklimah

AGAR-AGAR SANTAN

Bahan-Bahannya:
1 bungkus agar-agar tali - direndam
5 cawan air
1 cawan gula merah
1/2 cawan gula pasir
3 cawan santan
2 biji telur
1 helai daun pandan

Cara Membuatnya:
1- Masukkan agar2,air dan daun pandan kedalam periuk,masak agar2 dengan api perlahan hingga agar2 hancur dan mendidih.
2- Masukkan gula merah,dan gula pasir,kacau dan biarkan mendidih,tapis adunan agar2 tadi kedalam periuk lain dan biarkan mendidih.
3- Sementara itu,gaul telur dan santan hingga sebati.
4- Tapis adunan telur dan santan kedalam adunan agar2,kacau dan biarkan mendidih.
5- Tutup api dan tuangkan adunan kedalam loyang.
6- Sejukkan terlebih dahulu sebelum dimasukkan kedalam peti sejuk.
7- Bila dah beku bolehlah dihidangkan.

p/s: Maaf resepi tidak diketahui sumbernya. owner resepi@gambar nampak post ni, boleh pm admin untuk dikreditkan :) #food #follow #instagood #like #foodporn #love #photooftheday #instafood # #foodblogger #foodgasm #resepimantap #resepisedap #foodpic #mahn #jjcm# #dagingjeruk #resepibersama #simpleresepi #resepisenang #resepimasakaninstagram

Jangan lupa follow @resepikaklimah

Resepikaklimah nak lagi resepi? Follow je @resepikaklimah

AGAR-AGAR SANTAN

Bahan-Bahannya:
1 bungkus agar-agar tali - direndam
5 cawan air
1 cawan gula merah
1/2 cawan gula pasir
3 cawan santan
2 biji telur
1 helai daun pandan

Cara Membuatnya:
1- Masukkan agar2,air dan daun pandan kedalam periuk,masak agar2 dengan api perlahan hingga agar2 hancur dan mendidih.
2- Masukkan gula merah,dan gula pasir,kacau dan biarkan mendidih,tapis adunan agar2 tadi kedalam periuk lain dan biarkan mendidih.
3- Sementara itu,gaul telur dan santan hingga sebati.
4- Tapis adunan telur dan santan kedalam adunan agar2,kacau dan biarkan mendidih.
5- Tutup api dan tuangkan adunan kedalam loyang.
6- Sejukkan terlebih dahulu sebelum dimasukkan kedalam peti sejuk.
7- Bila dah beku bolehlah dihidangkan.

p/s: Maaf resepi tidak diketahui sumbernya.  owner resepi@gambar nampak post ni, boleh pm admin untuk dikreditkan :) #food #follow #instagood #like #foodporn #love #photooftheday #instafood # #foodblogger #foodgasm #resepimantap #resepisedap #foodpic#mahn#jjcm# #dagingjeruk#resepibersama#simpleresepi#resepisenang#resepimasakaninstagram

Jangan lupa follow @resepikaklimah
62 0 17 hours ago

Resepikaklimah nak lagi resepi? Follow je @resepikaklimah

GULAI LEMAK SIPUT SEDUT

Bahan-Bahan
- Siput sedut
- Santan
- Bawang merah
- Lengkuas
- Kunyit
- Cili kering
- Asam keping
- Daun kesum

Cara-Cara
- Bersih siput dan potong sikit bahagian belakang/ekor
- Kisar bawang merah, lengkuas, kunyit, cili kering dgn sedikit santan.
- Campur bahan yg dikisar dgn sebahagian lg santan dlm periuk.
- Masak hingga mendidih
- Masukkan siput, asam keping, daun kesum, garam dan gula secukup rasa
- Biarkan mendidih dlm 5-10 minit dan tutup api. ( Jgn terlalu lama di atas dapur nanti susah nak sedut )
- Sedia dihidangkan.

sumber resepi - resepi ibu ambo

#food #follow #instagood #like #foodporn #love #photooftheday #instafood # #foodblogger #foodgasm #resepimantap #resepisedap #foodpic #mahn #jjcm# #dagingjeruk #resepibersama #simpleresepi #resepisenang #resepimasakaninstagram

Jangan lupa follow @resepikaklimah

Resepikaklimah nak lagi resepi? Follow je @resepikaklimah

GULAI LEMAK SIPUT SEDUT

Bahan-Bahan
- Siput sedut
- Santan
- Bawang merah
- Lengkuas
- Kunyit
- Cili kering
- Asam keping
- Daun kesum

Cara-Cara
- Bersih siput dan potong sikit bahagian belakang/ekor
- Kisar bawang merah, lengkuas, kunyit, cili kering dgn sedikit santan.
- Campur bahan yg dikisar dgn sebahagian lg santan dlm periuk.
- Masak hingga mendidih
- Masukkan siput, asam keping, daun kesum, garam dan gula secukup rasa
- Biarkan mendidih dlm 5-10 minit dan tutup api. ( Jgn terlalu lama di atas dapur nanti susah nak sedut )
- Sedia dihidangkan.

sumber resepi - resepi ibu ambo

#food #follow #instagood #like #foodporn #love #photooftheday #instafood # #foodblogger #foodgasm #resepimantap #resepisedap #foodpic#mahn#jjcm# #dagingjeruk#resepibersama#simpleresepi#resepisenang#resepimasakaninstagram

Jangan lupa follow @resepikaklimah
30 0 17 hours ago

Resepikaklimah nak lagi resepi? Follow je @resepikaklimah

Cara Mudah Buat Sardin Roll

Bahan-bahan

300gm tepung gandum
120gm marjerin / mentega sejuk
1/2 sudu teh garam
3 sudu besar air ais (air dari peti sejuk)

Inti Sardin

1 tin sardin sederhana
1/2 biji cili merah di cincang
1/2 biji bawang besar di cincang
1 sudu kecil jus limau nipis
1/2 sudu teh garam / secukup rasa
sedikit lada sulah

1 biji kuning telur untuk glis

Cara-cara :

Inti Sardin : Lecek sardin (keluarkan dulu sosnya), gaul bersama bahan-bahan yang lain hingga rata. Jika inti agak kering tambahkan sedikit sosnya.

1. Doh Pastri : Gaul dan ramas marjerin ke dalam tepung sehingga menjadi seperti serbuk roti. Masukkan sedikit garam dan air sejuk dan uli hingga menjadi doh.

2. Canai pastri hingga 3mm tebal dan potong persegi 4 x 4in. Isikan setiap potongan pastri dengan inti sardin.

3. Sapu tepi pastri dengan putih telur dan gulung kemas. Letakkan ke atas dulang pembakar dan glis atasnya dengan kuning telur. Buat 2 atau 3 cucukan di atas permukaan pastri dengan garpu.

4. Bakar di dalam oven yang telah di panaskan terlebih dahulu pada suhu 180C di tingkat atas selama 10 minit. Kemudian keluarkan dari oven dan sapu lagi dengan kuning telur (supaya warnanya kuningnya lebih terang) Kurangkan suhu kepada 130C dan bakar lagi selama 15 minit atau hingga masak. ** Doh pastri agak keras tetapi jangan di tambah air. Doh akan ranggup selepas dibakar.

Jgn Lupa Like & Sahre Resepi Panas

p/s: Maaf resepi tidak diketahui sumbernya. owner resepi@gambar nampak post ni, boleh pm admin untuk dikreditkan :) #food #follow #instagood #like #foodporn #love #photooftheday #instafood # #foodblogger #foodgasm #resepimantap #resepisedap #foodpic #mahn #jjcm# #dagingjeruk #resepibersama #simpleresepi #resepisenang #resepimasakaninstagram

Jangan lupa follow @resepikaklimah

Resepikaklimah nak lagi resepi? Follow je @resepikaklimah

Cara Mudah Buat Sardin Roll

Bahan-bahan

300gm tepung gandum
120gm marjerin / mentega sejuk
1/2 sudu teh garam
3 sudu besar air ais (air dari peti sejuk)

Inti Sardin

1 tin sardin sederhana
1/2 biji cili merah di cincang
1/2 biji bawang besar di cincang
1 sudu kecil jus limau nipis
1/2 sudu teh garam / secukup rasa
sedikit lada sulah

1 biji kuning telur untuk glis

Cara-cara :

Inti Sardin : Lecek sardin (keluarkan dulu sosnya), gaul bersama bahan-bahan yang lain hingga rata. Jika inti agak kering tambahkan sedikit sosnya.

1. Doh Pastri : Gaul dan ramas marjerin ke dalam tepung sehingga menjadi seperti serbuk roti. Masukkan sedikit garam dan air sejuk dan uli hingga menjadi doh.

2. Canai pastri hingga 3mm tebal dan potong persegi 4 x 4in. Isikan setiap potongan pastri dengan inti sardin.

3. Sapu tepi pastri dengan putih telur dan gulung kemas. Letakkan ke atas dulang pembakar dan glis atasnya dengan kuning telur. Buat 2 atau 3 cucukan di atas permukaan pastri dengan garpu.

4. Bakar di dalam oven yang telah di panaskan terlebih dahulu pada suhu 180C di tingkat atas selama 10 minit. Kemudian keluarkan dari oven dan sapu lagi dengan kuning telur (supaya warnanya kuningnya lebih terang) Kurangkan suhu kepada 130C dan bakar lagi selama 15 minit atau hingga masak. ** Doh pastri agak keras tetapi jangan di tambah air. Doh akan ranggup selepas dibakar.

Jgn Lupa Like & Sahre Resepi Panas

p/s: Maaf resepi tidak diketahui sumbernya.  owner resepi@gambar nampak post ni, boleh pm admin untuk dikreditkan :) #food #follow #instagood #like #foodporn #love #photooftheday #instafood # #foodblogger #foodgasm #resepimantap #resepisedap #foodpic#mahn#jjcm# #dagingjeruk#resepibersama#simpleresepi#resepisenang#resepimasakaninstagram

Jangan lupa follow @resepikaklimah
54 1 17 hours ago

Resepikaklimah nak lagi resepi? Follow je @resepikaklimah

RESEPI IKAN KELI BAKAR SAMBAL (Rosma Ros)

Ikan keli ikutla nk brp ekor... basuh dgn garam ..asam jawa..gaul..cuci bersih.. perah limau... cuci lg bg hilang hanyir ikan..toskan..kelar2 ikan
Daun pisang secukupnya.. Bhn sambal..semua bgn blander dulu.. bhn kering.. 4 biji bwg merah
4 ulas bwg putih
Seinci hali
2 btg serai
Sikit lengkuas
10_15 tangkai cili kering atau ikut laa hampa nk pedas ke idok... potong kecik2 rebus dulu
Sikit cili api
2 biji cili besar merah
belacan sikit..
( blander bhn ni hancur ya)

Bhn perasa
Garam
Pati bilis
Perasa
Gula
Air asam jawa..ikut masam nk/ atau asam keping.. Caranya..
Panaskan minyak.. tumis bhn blander... bila menggelegak buh semua bhn perasa... biarkan pecah minyak masukkan air..masak lg sampai cili btl2 masak..rasakan tk cukup blh tambah ya... siap tutup api ...
2... hamparkan daun pisang atas kuali leper... . curahkan bhn sambal sikit atas daun pisang..letak ikan... curah lg sambal selebihnya menutupi ikan...tutup ikan dgn tudung periuk kukus... slowkan api... biarkan ikan masak secara bakar stim..
Dlm 10 minit bukan tengok.. balik2 kan untuk bg masak sekata.... ikan ni cpt masak... Selamat mencuba... tq yg sudi share.. #food #follow #instagood #like #foodporn #love #photooftheday #instafood # #foodblogger #foodgasm #resepimantap #resepisedap #foodpic #mahn #jjcm# #dagingjeruk #resepibersama #simpleresepi #resepisenang #resepimasakaninstagram

Jangan lupa follow @resepikaklimah

Resepikaklimah nak lagi resepi? Follow je @resepikaklimah

RESEPI IKAN KELI BAKAR SAMBAL (Rosma Ros)

Ikan keli ikutla nk brp ekor... basuh dgn garam ..asam jawa..gaul..cuci bersih.. perah limau... cuci lg bg hilang hanyir ikan..toskan..kelar2 ikan
Daun pisang secukupnya.. Bhn sambal..semua bgn blander dulu.. bhn kering.. 4 biji bwg merah 
4 ulas bwg putih
Seinci hali
2 btg serai
Sikit lengkuas
10_15 tangkai cili kering atau ikut laa hampa nk pedas ke idok... potong kecik2 rebus dulu
Sikit cili api 
2 biji cili besar merah
belacan sikit..
( blander bhn ni hancur ya)

Bhn perasa
Garam
Pati bilis
Perasa
Gula
Air asam jawa..ikut masam nk/ atau asam keping.. Caranya..
Panaskan minyak.. tumis bhn blander... bila menggelegak buh semua bhn perasa... biarkan pecah minyak masukkan air..masak lg sampai cili btl2 masak..rasakan tk cukup blh tambah ya... siap tutup api ...
2... hamparkan daun pisang atas kuali leper... . curahkan bhn sambal sikit atas daun pisang..letak ikan... curah lg sambal selebihnya menutupi ikan...tutup ikan dgn tudung periuk kukus... slowkan api... biarkan ikan masak secara bakar stim..
Dlm 10 minit bukan tengok.. balik2 kan untuk bg masak sekata.... ikan ni cpt masak... Selamat mencuba... tq yg sudi share.. #food #follow #instagood #like #foodporn #love #photooftheday #instafood # #foodblogger #foodgasm #resepimantap #resepisedap #foodpic#mahn#jjcm# #dagingjeruk#resepibersama#simpleresepi#resepisenang#resepimasakaninstagram

Jangan lupa follow @resepikaklimah
84 0 17 hours ago

Resepikaklimah nak lagi resepi? Follow je @resepikaklimah

Harini pembantu rumah saya masak Kerabu Tomato dengan Sardin. Punya lah sedap, duduk di meja meratah lauk ni saja.
.
Bahan²:
Sardin dalam tin (ambil ikan sahaja tanpa sos. Tak perlu tumis)
2 biji tomato
Bawang besar
Cili burung
Limau Nipis
Gula
Garam
.
Sardin dilecek dan digaul dulu dengan asam limau. Gabungkan semua bahan. Hidang.
Kalau ada bunga kantan dan kacang panjang, boleh gaulkan sekali.

Kredit resepi ini kpd Zeeda Aziz

#food #follow #instagood #like #foodporn #love #photooftheday #instafood # #foodblogger #foodgasm #resepimantap #resepisedap #foodpic #mahn #jjcm# #dagingjeruk #resepibersama #simpleresepi #resepisenang #resepimasakaninstagram

Jangan lupa follow @resepikaklimah

Resepikaklimah nak lagi resepi? Follow je @resepikaklimah

Harini pembantu rumah saya masak Kerabu Tomato dengan Sardin. Punya lah sedap, duduk di meja meratah lauk ni saja.
.
Bahan²:
Sardin dalam tin (ambil ikan sahaja tanpa sos. Tak perlu tumis)
2 biji tomato
Bawang besar
Cili burung
Limau Nipis
Gula
Garam
.
Sardin dilecek dan digaul dulu dengan asam limau. Gabungkan semua bahan. Hidang.
Kalau ada bunga kantan dan kacang panjang, boleh gaulkan sekali.

Kredit resepi ini kpd Zeeda Aziz

#food #follow #instagood #like #foodporn #love #photooftheday #instafood # #foodblogger #foodgasm #resepimantap #resepisedap #foodpic#mahn#jjcm# #dagingjeruk#resepibersama#simpleresepi#resepisenang#resepimasakaninstagram

Jangan lupa follow @resepikaklimah
113 2 17 hours ago

Resepikaklimah nak lagi resepi? Follow je @resepikaklimah

Peria ni nmpk tua pun sedap
😂😂😂 Resepi ada kt bawah ye...👇👇 Kuih peria
1paket tpung pulut 500g
1cwn tpung gandum
Air secukupnya
Pewarna merah/hijau/kuning
Inti kacang merah/inti kelapa /Inti kacang hijau
Daun pisang ikut besar kukusan msing2
Sedikit minyak
Pisau plastik ( yg potong kek tu) utk buat jalur peria

Cara buat nya :
- campur semua tepung td,bncuh dgn air,masuk pewarna sekali..(bancuh mcm buah melaka@onde2)
-inti pula bntuk kan memnjang -sapu minyak ditgn,ambik tepung td letak inti kt tengah tepung td kmudian bntuk mcm dlm gambar...saiz terpulang
-ambik pisau plastik tu tekan sedikit buat jalur peria
-susun ats kukusan yg dh dilapik daun pisang n disapu minyak...toreh sikit daun pisang supaya sng wap2 tu masuk -kukus slama 5-6 min sja...
Siap...selamat mencuba...
*lepas masak pn kne sapu minyak sdkit baru dia cantik berkilat.. Kredit resepi; Afifi Pauzi via mahn

#food #follow #instagood #like #foodporn #love #photooftheday #instafood # #foodblogger #foodgasm #resepimantap #resepisedap #foodpic #mahn #jjcm# #dagingjeruk #resepibersama #simpleresepi #resepisenang #resepimasakaninstagram

Jangan lupa follow @resepikaklimah

Resepikaklimah nak lagi resepi? Follow je @resepikaklimah

Peria ni nmpk tua pun sedap
😂😂😂 Resepi ada kt bawah ye...👇👇 Kuih peria 
1paket tpung pulut 500g
1cwn tpung gandum
Air secukupnya
Pewarna merah/hijau/kuning
Inti kacang merah/inti kelapa /Inti kacang hijau
Daun pisang ikut besar kukusan msing2
Sedikit minyak
Pisau plastik ( yg potong kek tu) utk buat jalur peria

Cara buat nya :
- campur semua tepung td,bncuh dgn air,masuk pewarna sekali..(bancuh mcm buah melaka@onde2)
-inti pula bntuk kan memnjang -sapu minyak ditgn,ambik tepung td letak inti kt tengah tepung td kmudian bntuk mcm dlm gambar...saiz terpulang
-ambik pisau plastik tu tekan sedikit buat jalur peria
-susun ats kukusan yg dh dilapik daun pisang n disapu minyak...toreh sikit daun pisang supaya sng wap2 tu masuk -kukus slama 5-6 min sja...
Siap...selamat mencuba...
*lepas masak pn kne sapu minyak sdkit baru dia cantik berkilat.. Kredit resepi; Afifi Pauzi via mahn

#food #follow #instagood #like #foodporn #love #photooftheday #instafood # #foodblogger #foodgasm #resepimantap #resepisedap #foodpic#mahn#jjcm# #dagingjeruk#resepibersama#simpleresepi#resepisenang#resepimasakaninstagram

Jangan lupa follow @resepikaklimah
56 0 17 hours ago

Rendang Tempeh. Sedap makan dengan nasi panas2. Nk full resepi, check igtv kami ok 😊 #resepisenang #rendang #rendangtempeh #vegan #vegetarian #foodie #foodporn #flatlay #like

Rendang Tempeh. Sedap makan dengan nasi panas2. Nk full resepi, check igtv kami ok 😊 #resepisenang #rendang #rendangtempeh #vegan #vegetarian #foodie #foodporn #flatlay #like
9 0 18 hours ago

Bahan-bahan / Ingredients:

2 paket tempeh / 2 packet tempeh
2 sudu besar cili kisar / 2 tbsp chili paste
1 mangkuk santan pekat / 1 bowl of coconit milk
1/2 mangkuk air asam jawa / 1/2 bowl of tamarind
2 sudu besar kerisik / 2 tbsp shredded unsweetened coconut, toasted
1/2 helai daun kunyit / 1/2 of tumeric leaves
2 helai daun limau purut / 2 of kaffir lime leaves
garam dan gula secukup rasa / salt & sugar to taste
1/2 mangkuk minyak, untuk menumis / 1/2 bowl of cooking oil
2 batang kayu manis / 2 cinnamon
kuntum bunga lawang / star anise
buah pelaga / cardamom

Bahan-bahan untuk kisar/ items to blend:
5 biji bawang merah / 5 shallots
4 ulas bawang putih / 4 garlic cloves
2 inci halia / 2 inch ginger
2 inci lengkuas / 2 inch galangal
2 batang serai / 2 lemongrass

Selamat mencuba.
#resepi #resepisenang #rendang #homecook #sedap #like

Bahan-bahan / Ingredients:

2 paket tempeh / 2 packet tempeh
2 sudu besar cili kisar / 2 tbsp chili paste
1 mangkuk santan pekat / 1 bowl of coconit milk
1/2 mangkuk air asam jawa / 1/2 bowl of tamarind
2 sudu besar kerisik / 2 tbsp shredded unsweetened coconut, toasted
1/2 helai daun kunyit / 1/2 of tumeric leaves
2 helai daun limau purut / 2 of kaffir lime leaves
garam dan gula secukup rasa / salt & sugar to taste
1/2 mangkuk minyak, untuk menumis / 1/2 bowl of cooking oil
2 batang kayu manis / 2 cinnamon
kuntum bunga lawang / star anise
buah pelaga / cardamom

Bahan-bahan untuk kisar/ items to blend:
5 biji bawang merah / 5 shallots
4 ulas bawang putih / 4 garlic cloves
2 inci halia / 2 inch ginger
2 inci lengkuas / 2 inch galangal
2 batang serai / 2 lemongrass

Selamat mencuba.
#resepi #resepisenang #rendang #homecook #sedap #like
4 0 16 November, 2019

Resepi Bepang⁣ Kacang
.
.
🎥 @kakakfaa

Bahan:⁣
-1 cawan kacang (sangai sampai garing, buang kulit)⁣
-1/2 cawan campuran bijan hitam & putih (sangai dalam 4 ke 5 minit, api kecil)⁣
-1/2 cwn gula putih
-1/2 cwn gula perang
-2 sudu minyak masak⁣

Cara:⁣
-blend kering kasar kacang. Hanya jd mcm terbelah 4 ke 6 mcm tu. jangan kecik sangat.⁣ lagi elok ditumbuk tp faa malas 🤪.
-tabur sesudu bijan dalam loyang stainless steel. Jangan guna loyang plastik ya.⁣
-masukkan gula dalam kuali, buka api sederhana dan kacau sampai gula hampir larut.⁣
-masukkan minyak dan kacau lagi sampai gula bertukar perang. ⁣
-masukkan kacang dan bijan. Kacau bila dah rata terus tutup api. Jangan terlalu lama nnt jd hangit.⁣
-tuang adunan dalam loyang tadi. Balut plastik pada sudip kayu, tekan tekan bepang sampai padat dan rata. ⁣
-masa tengah suam ni boleh dipotong empat segi. Done.⁣

#dapurfaafeefoo #bepang #bepangkacang #bepangdapurfaafaeefoo #peanutbrittle #foodporn #sayasukamasak #masakansimple #foodpornmalaysia #majalahrasa #resepisimple #resepisenang #homecooked #instafood #masakdarihati #sukamakan #sukamasak #resepimudah #resepicampakcampak #resepisedap #foodchannelcooking #mahn #dailymakan

Resepi Bepang⁣ Kacang
.
.
🎥 @kakakfaa
⁣
Bahan:⁣
-1 cawan kacang (sangai sampai garing, buang kulit)⁣
-1/2 cawan campuran bijan hitam & putih (sangai dalam 4 ke 5 minit, api kecil)⁣
-1/2 cwn gula putih
-1/2 cwn gula perang
-2 sudu minyak masak⁣
⁣
Cara:⁣
-blend kering kasar kacang. Hanya jd mcm terbelah 4 ke 6 mcm tu. jangan kecik sangat.⁣ lagi elok ditumbuk tp faa malas 🤪.
-tabur sesudu bijan dalam loyang stainless steel. Jangan guna loyang plastik ya.⁣
-masukkan gula dalam kuali, buka api sederhana dan kacau sampai gula hampir larut.⁣
-masukkan minyak dan kacau lagi sampai gula bertukar perang. ⁣
-masukkan kacang dan bijan. Kacau bila dah rata terus tutup api. Jangan terlalu lama nnt jd hangit.⁣
-tuang adunan dalam loyang tadi. Balut plastik pada sudip kayu, tekan tekan bepang sampai padat dan rata. ⁣
-masa tengah suam ni boleh dipotong empat segi. Done.⁣
⁣
#dapurfaafeefoo #bepang #bepangkacang #bepangdapurfaafaeefoo #peanutbrittle #foodporn #sayasukamasak #masakansimple #foodpornmalaysia #majalahrasa #resepisimple #resepisenang #homecooked #instafood #masakdarihati #sukamakan #sukamasak #resepimudah #resepicampakcampak #resepisedap #foodchannelcooking #mahn #dailymakan
14 0 16 November, 2019

PENCET 💗 LOVE dulu Mak
• • • • •
Apem Gula Merah
By @magdalenadwisinta

Bahan-bahan:
250 gram tepung beras
200 gram gula merah
200 ml santan kekentalan sedang (hangat)
60 ml santan kanil (hangat)
100 ml air
1/2 sdt ragi
150 gram tape singkong
100 gram kelapa parut setengah tua
Sejumput garam
1 lembar daun pandan

Takir daun pisang secukupnya

Cara membuat:
1. Masak gula merah dan air hingga gula larut, kemudian saring. Hasil akhir 140ml
2. Haluskan tape, lalu masukkan tepung, ragi dan larutan gula merah, aduk rata.
3. Tuang santan kekentalan sedang, aduk menggunakan whisk sampai tidak bergerindil. Diamkan 30 menit
4. Tambahkan santan kanil aduk lagi hingga kalis, kemudian diamkan kembali selama 30 menit.
5. Panaskan kukusan, alasi tutup dengan serbet. Tuang adonan 3/4 bagian takir lalu kukus selama 20 menit, sisihkan
6. Campur kelapa parut dengan garam, beri daun pandan. Kukus selama 10 menit, siap di gunakan
.
.
Biar kami tambah semangat untuk update resepnya follow
@ressepkue
@ressepkue

PENCET 💗 LOVE dulu Mak
• • • • •
Apem Gula Merah
By @magdalenadwisinta

Bahan-bahan:
250 gram tepung beras
200 gram gula merah
200 ml santan kekentalan sedang (hangat)
60 ml santan kanil (hangat)
100 ml air
1/2 sdt ragi
150 gram tape singkong
100 gram kelapa parut setengah tua
Sejumput garam
1 lembar daun pandan

Takir daun pisang secukupnya

Cara membuat:
1. Masak gula merah dan air hingga gula larut, kemudian saring. Hasil akhir 140ml
2. Haluskan tape, lalu masukkan tepung, ragi dan larutan gula merah, aduk rata.
3. Tuang santan kekentalan sedang, aduk menggunakan whisk sampai tidak bergerindil. Diamkan 30 menit
4. Tambahkan santan kanil aduk lagi hingga kalis, kemudian diamkan kembali selama 30 menit.
5. Panaskan kukusan, alasi tutup dengan serbet. Tuang adonan 3/4 bagian takir lalu kukus selama 20 menit, sisihkan
6. Campur kelapa parut dengan garam, beri daun pandan. Kukus selama 10 menit, siap di gunakan
.
.
Biar kami tambah semangat untuk update resepnya follow 
@ressepkue
@ressepkue
97 1 16 November, 2019

Picit Like ye kak ❤️
• • • • • •
Bekal suami pagi ni.. Pulut sambal kelapa.katanya nk makan dengan kawan2 kat pejabat.. Kita buatkan sekilo pulut untuk dia bawa.. Hihi.. Ada yang suka x😊😊😬 Resepi campak2 je
1/2 biji kelapa parut (putih(
Sedikit gula
Garam scukup rasa
Sedikit air
Serbuk perasa(jika suka)
Sedikit air
Mnyak untuk menumis

Bahan2 kisar..
Lada kering. (potong2 /buang biji rebus) #
3/4 ulas bwang merah#
2 ulas bwang putih#
4/5 btg serai(d potong2)#
Udang kering#
Sdikit biji ketumbar.#

Blend semua skli yer yg bertanda tu

Cara2...panaskan kuali.. Masukkan mnyak. Tumis bahan2 yg d blend tadi smpai naik bau.. Masukkan garam/gula/serbuk perasa j(jika suka)kelapa parut dgn sedikit air.. Kcau sampai sebati..smpai masak

Cara masak pulut.. Basuh beras pulut bersih2..masak mcm masak nasi.jangan terlebih air nanti lembik. Masuk kn sedikit mnyak spaya nti pulut nmpak cntik berkilat.. Saya suka masukkn sedikit santan cair.. Rsa lgi sedap.. Ikutpda selera masing2 ye.. Masak pulut tu jgn lupa letak daun pandan.. Bgi wamgi.. Cara salut mcam biasa je. Klu sya.. Saya guna acuan lompang.. Sapu mnyak skit.. Baru masukkn pulut.. Nmpk bulat2 cntik gitu.. Kemudian golek2 dalam serunding tu.. Siap.. Jgn lupa pkai sarung tangan plastik masa nk salut pulut tu... Maaf ye resepi cmpak2..Harap faham

Credit : Wan Ananis
.
Resepi terbaru and lazat follow
@resepisukamasak
@resepisukamasak

Picit Like ye kak ❤️
• • • • • •
Bekal suami pagi ni.. Pulut sambal kelapa.katanya nk makan dengan kawan2 kat pejabat.. Kita buatkan sekilo pulut untuk dia bawa.. Hihi.. Ada yang suka x😊😊😬 Resepi campak2 je
1/2 biji kelapa parut (putih(
Sedikit gula
Garam scukup rasa
Sedikit air
Serbuk perasa(jika suka) 
Sedikit air
Mnyak untuk menumis

Bahan2 kisar..
Lada kering. (potong2 /buang biji rebus) #
3/4 ulas bwang merah#
2 ulas bwang putih#
4/5 btg serai(d potong2)#
Udang kering#
Sdikit biji ketumbar.#

Blend semua skli yer yg bertanda tu

Cara2...panaskan kuali.. Masukkan mnyak. Tumis bahan2 yg d blend tadi smpai naik bau.. Masukkan garam/gula/serbuk perasa j(jika suka)kelapa parut dgn sedikit air.. Kcau sampai sebati..smpai masak

Cara masak pulut.. Basuh beras pulut bersih2..masak mcm masak nasi.jangan terlebih air nanti lembik. Masuk kn sedikit mnyak spaya nti pulut nmpak cntik berkilat.. Saya suka masukkn sedikit santan cair.. Rsa lgi sedap.. Ikutpda selera masing2 ye.. Masak pulut tu jgn lupa letak daun pandan.. Bgi wamgi.. Cara salut mcam biasa je. Klu sya.. Saya guna acuan lompang.. Sapu mnyak skit.. Baru masukkn pulut.. Nmpk bulat2 cntik gitu.. Kemudian golek2 dalam serunding tu.. Siap.. Jgn lupa pkai sarung tangan plastik masa nk salut pulut tu... Maaf ye resepi cmpak2..Harap faham

Credit : Wan Ananis
.
Resepi terbaru and lazat follow
@resepisukamasak
@resepisukamasak
227 2 16 November, 2019

Resepi Bokchoy Tumis Telur
.
.
🎥 @kakakfaa

Bahan:⁣
-4 pokok sawi bokchoy (basuh dan potong)⁣
-2 ulas bawang putih (cincang halus)⁣
-2 sudu minyak⁣
-1/2 cawan air⁣
-4 sudu seafood sauce @adabi_consumer
-1 biji telur⁣

Cara:⁣
-panaskan minyak. Tumis bawang putih sampai garing. Tambah air.⁣
-masukkan seafood sauce dan kacau sampai mendidih.⁣
-tambah telur dan sawi bokchoy. Kacau sampai sawi masak. Tutup api. Done.⁣

#dapurfaafeefoo #bokchoytumistelur #bokchoytumistelurdapurfaafeefoo #foodporn #sayasukamasak #masakansimple #foodpornmalaysia #majalahrasa #resepisimple #resepisenang #homecooked #instafood #masakdarihati #sukamakan #sukamasak #resepimudah #resepicampakcampak #resepisedap #foodchannelcooking #mahn #dailymakan

Resepi Bokchoy Tumis Telur
.
.
🎥 @kakakfaa
⁣
Bahan:⁣
-4 pokok sawi bokchoy (basuh dan potong)⁣
-2 ulas bawang putih (cincang halus)⁣
-2 sudu minyak⁣
-1/2 cawan air⁣
-4 sudu seafood sauce @adabi_consumer ⁣
-1 biji telur⁣
⁣
Cara:⁣
-panaskan minyak. Tumis bawang putih sampai garing. Tambah air.⁣
-masukkan seafood sauce dan kacau sampai mendidih.⁣
-tambah telur dan sawi bokchoy. Kacau sampai sawi masak. Tutup api. Done.⁣
⁣
#dapurfaafeefoo #bokchoytumistelur #bokchoytumistelurdapurfaafeefoo #foodporn #sayasukamasak #masakansimple #foodpornmalaysia #majalahrasa #resepisimple #resepisenang #homecooked #instafood #masakdarihati #sukamakan #sukamasak #resepimudah #resepicampakcampak #resepisedap #foodchannelcooking #mahn #dailymakan
12 0 16 November, 2019

Lempeng gula anau
.
.
Tepung gandum
Gula anau yang dah dicairkan dalam air
Garam
.
.
Gaulkan
Masak smpi garing
.
.
SIAP
.
.
#dapurmamadadi #dapurmamadadihana #dapurmamahadihana #resepimudah #resepisenang #resepicepat #resepiorangbujang #resepimamaanak2 #laukpaukmelayu #recipes
#mamamasak #foodie #instafood #lempenggulaanau

Lempeng gula anau
.
.
Tepung gandum
Gula anau yang dah dicairkan dalam air
Garam
.
.
Gaulkan
Masak smpi garing
.
.
SIAP
.
.
#dapurmamadadi #dapurmamadadihana #dapurmamahadihana #resepimudah #resepisenang #resepicepat #resepiorangbujang #resepimamaanak2 #laukpaukmelayu #recipes 
#mamamasak #foodie #instafood #lempenggulaanau
24 0 16 November, 2019


Resepi Bokchoy Tumis Telur ⁣

Bahan:⁣
-4 pokok sawi bokchoy (basuh dan potong)⁣
-2 ulas bawang putih (cincang halus)⁣
-2 sudu minyak⁣
-1/2 cawan air⁣
-4 sudu seafood sauce @adabi_consumer
-1 biji telur⁣

Cara:⁣
-panaskan minyak. Tumis bawang putih sampai garing. Tambah air.⁣
-masukkan seafood sauce dan kacau sampai mendidih.⁣
-tambah telur dan sawi bokchoy. Kacau sampai sawi masak. Tutup api. Done.⁣

#dapurfaafeefoo #bokchoytumistelur #bokchoytumistelurdapurfaafeefoo #foodporn #sayasukamasak #masakansimple #foodpornmalaysia #majalahrasa #resepisimple #resepisenang #homecooked #instafood #masakdarihati #sukamakan #sukamasak #resepimudah #resepicampakcampak #resepisedap #foodchannelcooking #mahn

⁣
Resepi Bokchoy Tumis Telur ⁣
⁣
Bahan:⁣
-4 pokok sawi bokchoy (basuh dan potong)⁣
-2 ulas bawang putih (cincang halus)⁣
-2 sudu minyak⁣
-1/2 cawan air⁣
-4 sudu seafood sauce @adabi_consumer ⁣
-1 biji telur⁣
⁣
Cara:⁣
-panaskan minyak. Tumis bawang putih sampai garing. Tambah air.⁣
-masukkan seafood sauce dan kacau sampai mendidih.⁣
-tambah telur dan sawi bokchoy. Kacau sampai sawi masak. Tutup api. Done.⁣
⁣
#dapurfaafeefoo #bokchoytumistelur #bokchoytumistelurdapurfaafeefoo #foodporn #sayasukamasak #masakansimple #foodpornmalaysia #majalahrasa #resepisimple #resepisenang #homecooked #instafood #masakdarihati #sukamakan #sukamasak #resepimudah #resepicampakcampak #resepisedap #foodchannelcooking #mahn
122 5 16 November, 2019

Tekan love ❤❤ ia bunda
• • • • •
Agar² koko + oreo ✌🏼 Atas permintaan...saya editkan resepi ya... hehehe selamat mencuba ☺️ bahan²
1 paket agar² tali
4 cawan air
1 cawan gula
1 tin susu cair
koko / milo (tak sukat pun.. agak² je)
oreo (patah²kan)

cara-cara
* masukkan air, gula & agar² ke dlm periuk..masak sampai mendidih
* masukkan susu cair & kacau sampai larut
* agar² yg dh siap masak tadi bahagikan kpd 2 bahagian
* bahagian 1.. biarkan perisa asal
* bahagian 2.. tambah koko/milo.. agak² je nak banyak mana.
* masukkan dalam bekas acuan & lapis ikut citarasa masing².. macam saya.. saya letak oreo dekat bahagian susu
* siap...makan sejuk² lagi sedap 😋

Kredit Resepi : rozana nurdin

Resepi terbaru and lazat follow
@resepisukamasak
@resepisukamasak

Tekan love ❤❤ ia bunda
• • • • •
Agar² koko + oreo ✌🏼 Atas permintaan...saya editkan resepi ya... hehehe selamat mencuba ☺️ bahan²
1 paket agar² tali
4 cawan air
1 cawan gula
1 tin susu cair
koko / milo (tak sukat pun.. agak² je)
oreo (patah²kan)

cara-cara
* masukkan air, gula & agar² ke dlm periuk..masak sampai mendidih
* masukkan susu cair & kacau sampai larut
* agar² yg dh siap masak tadi bahagikan kpd 2 bahagian
* bahagian 1.. biarkan perisa asal
* bahagian 2.. tambah koko/milo.. agak² je nak banyak mana.
* masukkan dalam bekas acuan & lapis ikut citarasa masing².. macam saya.. saya letak oreo dekat bahagian susu
* siap...makan sejuk² lagi sedap 😋

Kredit Resepi : rozana nurdin

Resepi terbaru and lazat follow
@resepisukamasak
@resepisukamasak
143 2 16 November, 2019
Bokchoy Tumis Telur.
Lawan dengan sambal ikan.
Tp bak kata @by_azahzara , lawan dengan lemak putih kobis lagi padu madu!
Tp yg ni pun licin.
Alhamdulillah ❤️ .

#dapurfaafeefoo #bokchoytumistelur #bokchoytumistelurdapurfaafeefoo #foodporn #sayasukamasak #masakansimple #foodpornmalaysia #majalahrasa #resepisimple #resepisenang #homecooked #instafood #masakdarihati #sukamakan #sukamasak #resepimudah #resepicampakcampak #resepisedap #foodchannelcooking #mahn
80 4 15 November, 2019


Resepi Sambal Ikan⁣

Bahan:⁣
-8 ekor ikan⁣
-garam secukup rasa⁣
-serbuk kunyit @adabi_consumer secukupnya ⁣
-minyak masak untuk menggoreng⁣
-3 biji bawang besar⁣
-5 ulas bawang putih ⁣
-segenggam lada kering (rendam dlm air panas sampai lembut)⁣
-sedikit air ⁣
-gula perang secukup rasa ⁣
-1/2 sudu asam jawa xtra @adabi_consumer

Cara:⁣
-gaul garam dan serbuk kunyit dengan ikan sampai sekata.⁣
-panaskan minyak. Goreng ikan sampai garing. Angkat dan toskan minyak.⁣
-blend 2 biji bawang besar, bawang putih dan lada kering dgn sedikit air sampai lumat. Sebiji lagi bawnag besar dihiris bulat.⁣
-panaskan minyak goreng ikan tadi, tumis bahan blend sampai garing dan pecah minyak.⁣
-tambah air. Perasakan dengan garam, gula perang dan asam jawa. Kacau lagi sampai garing sekali lagi.⁣
-masukkan bawang hiris bulat. Kacau rata.⁣
-masukkan ikan goreng tadi, kacau sebati dan tutup api. Done.⁣

#dapurfaafeefoo #sambalikan #sambalikandaourfaafeefoo #foodporn #sayasukamasak #masakansimple #foodpornmalaysia #majalahrasa #resepisimple #resepisenang #homecooked #instafood #masakdarihati #sukamakan #sukamasak #resepimudah #resepicampakcampak #resepisedap #foodchannelcooking #mahn

⁣
Resepi Sambal Ikan⁣
⁣
Bahan:⁣
-8 ekor ikan⁣
-garam secukup rasa⁣
-serbuk kunyit @adabi_consumer secukupnya ⁣
-minyak masak untuk menggoreng⁣
-3 biji bawang besar⁣
-5 ulas bawang putih ⁣
-segenggam lada kering (rendam dlm air panas sampai lembut)⁣
-sedikit air ⁣
-gula perang secukup rasa ⁣
-1/2 sudu asam jawa xtra @adabi_consumer ⁣
⁣
Cara:⁣
-gaul garam dan serbuk kunyit dengan ikan sampai sekata.⁣
-panaskan minyak. Goreng ikan sampai garing. Angkat dan toskan minyak.⁣
-blend 2 biji bawang besar, bawang putih dan lada kering dgn sedikit air sampai lumat. Sebiji lagi bawnag besar dihiris bulat.⁣
-panaskan minyak goreng ikan tadi, tumis bahan blend sampai garing dan pecah minyak.⁣
-tambah air. Perasakan dengan garam, gula perang dan asam jawa. Kacau lagi sampai garing sekali lagi.⁣
-masukkan bawang hiris bulat. Kacau rata.⁣
-masukkan ikan goreng tadi, kacau sebati dan tutup api. Done.⁣
⁣
#dapurfaafeefoo #sambalikan #sambalikandaourfaafeefoo #foodporn #sayasukamasak #masakansimple #foodpornmalaysia #majalahrasa #resepisimple #resepisenang #homecooked #instafood #masakdarihati #sukamakan #sukamasak #resepimudah #resepicampakcampak #resepisedap #foodchannelcooking #mahn
169 0 15 November, 2019

🌸Peria Goreng Rangup🌸

Saja je cuba buat. Tak sangka sedap juga rupanya. Cara membuatnya pun sangat ringkas!
1️⃣ Hiris peria nipis-nipis.
2️⃣ Rendam dalam air garam selama satu jam.
3️⃣ Tos dan keringkan peria.
4️⃣ Salutkan dengan tepung jagung. Goreng dengan minyak panas.
Siap! Enak dan rangup!
.
.
#tipsdapur #kongsiresepi #shareresepi #sharerecipe #sharerecipes #resepienak #resepilazat #resepi #resepmasakan #resepimudah #resepiringkas #resepibonda #resepimalaysia #resepindonesia #resepisendiri #resepisheilarusly #resepisihat #resepisedap #resepisenang #simplereceipe #resepibiskutraya #jommasak #food #foodpics #foodporn #foodpic #foodie #foodies

🌸Peria Goreng Rangup🌸

Saja je cuba buat. Tak sangka sedap juga rupanya. Cara membuatnya pun sangat ringkas!
1️⃣ Hiris peria nipis-nipis.
2️⃣ Rendam dalam air garam selama satu jam.
3️⃣ Tos dan keringkan peria.
4️⃣ Salutkan dengan tepung jagung. Goreng dengan minyak panas.
Siap! Enak dan rangup!
.
.
 #tipsdapur #kongsiresepi #shareresepi #sharerecipe #sharerecipes #resepienak #resepilazat #resepi #resepmasakan #resepimudah #resepiringkas #resepibonda #resepimalaysia #resepindonesia #resepisendiri #resepisheilarusly #resepisihat #resepisedap #resepisenang #simplereceipe #resepibiskutraya #jommasak #food #foodpics #foodporn #foodpic #foodie #foodies
13 0 15 November, 2019

Pepperoni Pizza Puff.

Musim hujan ni kerap sangat lapar. Asal sejuk je lapar, asal lapar je sejuk. Terus korek peti ais apa yang ada. Mujur jenis simpan ikan dalam plastik ziplock, kalau tak pasti kecewa bila buka bekas Aiskrim ada ikan ayam dan haiwan laut.

Tak pasti layak bergelar resepi ke tak sebab buat Pepperoni Pizza Puff ni pakai benda siap je.

Benda ni boleh buat awal, lepas tu frozen kan. Nak makan masukkan je dalam oven. Atau kalau dah siap bakar, tinggal defrost dan masukkan je dalam microwave.

4 bahan utama.

1. Puff Pastry.
2. Sos Pasta Bolognese.
3. Beef Pepperoni.
4. Mozzarella Cheese.

Mula sekali canai pastry puff senipis mungkin. Kemudian potong 4 segi sama saiz.

Sapu sos pasta. Letak pepperoni, tabur mozzarella cheese dan cantum kan keduanya.

Sapu egg wash dan bakar pada suhu 180-200c sehingga golden brown.

Sedap makan panas panas! Selamat Mencuba!

Ketik #sharingbyainiesyeema untuk perkongsian tips dan resepi sebelum ini.

#sharingbyainiesyeema #resepisenang #campakcampak #bakingroombyainiesyeema #pastrypuff #pepperonipizzapuff #tasty #pizzapuff #pepperoni

Pepperoni Pizza Puff.

Musim hujan ni kerap sangat lapar. Asal sejuk je lapar, asal lapar je sejuk. Terus korek peti ais apa yang ada. Mujur jenis simpan ikan dalam plastik ziplock, kalau tak pasti kecewa bila buka bekas Aiskrim ada ikan ayam dan haiwan laut.

Tak pasti layak bergelar resepi ke tak sebab buat Pepperoni Pizza Puff ni pakai benda siap je.

Benda ni boleh buat awal, lepas tu frozen kan. Nak makan masukkan je dalam oven. Atau kalau dah siap bakar, tinggal defrost dan masukkan je dalam microwave.

4 bahan utama.

1. Puff Pastry.
2. Sos Pasta Bolognese.
3. Beef Pepperoni.
4. Mozzarella Cheese.

Mula sekali canai pastry puff senipis mungkin. Kemudian potong 4 segi sama saiz.

Sapu sos pasta. Letak pepperoni, tabur mozzarella cheese dan cantum kan keduanya.

Sapu egg wash dan bakar pada suhu 180-200c sehingga golden brown.

Sedap makan panas panas! Selamat Mencuba!

Ketik #sharingbyainiesyeema untuk perkongsian tips dan resepi sebelum ini.

#sharingbyainiesyeema #resepisenang #campakcampak #bakingroombyainiesyeema #pastrypuff #pepperonipizzapuff #tasty #pizzapuff #pepperoni
71 0 15 November, 2019

Ni pulak lauk lunch tadi.
Lama betul tak masak sambal ikan macam ni.
Haaa tak cukup lauk.
Huhu.
Kalau sambal sambal macam ni, kompem licin laa klau masak.
Alhamdulillah ❤️ .

#dapurfaafeefoo #sambalikan #sambalikandaourfaafeefoo #foodporn #sayasukamasak #masakansimple #foodpornmalaysia #majalahrasa #resepisimple #resepisenang #homecooked #instafood #masakdarihati #sukamakan #sukamasak #resepimudah #resepicampakcampak #resepisedap #foodchannelcooking #mahn

Ni pulak lauk lunch tadi.
Lama betul tak masak sambal ikan macam ni.
Haaa tak cukup lauk.
Huhu.
Kalau sambal sambal macam ni, kompem licin laa klau masak.
Alhamdulillah ❤️ .

#dapurfaafeefoo #sambalikan #sambalikandaourfaafeefoo #foodporn #sayasukamasak #masakansimple #foodpornmalaysia #majalahrasa #resepisimple #resepisenang #homecooked #instafood #masakdarihati #sukamakan #sukamasak #resepimudah #resepicampakcampak #resepisedap #foodchannelcooking #mahn
85 10 15 November, 2019

Resipi Paprik US⁣

Bahan:⁣
-1/2 kg sotong⁣
-1/2 kg udang⁣
-sedikit minyak⁣
-4 biji cili api (ketuk)⁣
-3 ulas bawang putih (ketuk)⁣
-2 senduk kecik cili boh⁣
-1 biji bawang holland (hiris)⁣
-5 helai daun limau purut (buang tulang belakang)⁣
-air secukupnya ⁣
-1 sudu Perencah Tomyam @adabi_consumer
-2 sudu sos cili⁣
-2 sudu Serbuk Nasi Goreng Ayam @adabi_consumer
-gula secukup rasa⁣
-sebiji tomato (potong 8)⁣

Cara:⁣
-panaskan minyak. Tumis bawang putih dan cili api sampai garing. Masukkan cili boh dan kacau sampai garing. ⁣
-tambah bawang holland dan daun limau purut. Kacau rata.⁣
-masukkan perencah tomyam, sos cili, serbuk nasi goreng ayam dan gula. Kacau sampai mendidih pekat.⁣
-masukkan udang dan sotong. Kacau sekata. Tambah air utk kuah. Kacau dan biar sampai udang dan sotong masak.⁣
-masukkan tomato. Kacau dan tutup api. Done.⁣

#dapurfaafeefoo #paprikus #paprikusdapurfaafeefoo #resepipaprik #foodporn #sayasukamasak #masakansimple #foodpornmalaysia #majalahrasa #resepisimple #resepisenang #homecooked #instafood #masakdarihati #sukamakan #sukamasak #resepimudah #resepicampakcampak #resepisedap #foodchannelcooking #mahn

Resipi Paprik US⁣
⁣
Bahan:⁣
-1/2 kg sotong⁣
-1/2 kg udang⁣
-sedikit minyak⁣
-4 biji cili api (ketuk)⁣
-3 ulas bawang putih (ketuk)⁣
-2 senduk kecik cili boh⁣
-1 biji bawang holland (hiris)⁣
-5 helai daun limau purut (buang tulang belakang)⁣
-air secukupnya ⁣
-1 sudu Perencah Tomyam @adabi_consumer ⁣
-2 sudu sos cili⁣
-2 sudu Serbuk Nasi Goreng Ayam @adabi_consumer ⁣
-gula secukup rasa⁣
-sebiji tomato (potong 8)⁣
⁣
Cara:⁣
-panaskan minyak. Tumis bawang putih dan cili api sampai garing. Masukkan cili boh dan kacau sampai garing. ⁣
-tambah bawang holland dan daun limau purut. Kacau rata.⁣
-masukkan perencah tomyam, sos cili, serbuk nasi goreng ayam dan gula. Kacau sampai mendidih pekat.⁣
-masukkan udang dan sotong. Kacau sekata. Tambah air utk kuah. Kacau dan biar sampai udang dan sotong masak.⁣
-masukkan tomato. Kacau dan tutup api. Done.⁣
⁣
#dapurfaafeefoo #paprikus #paprikusdapurfaafeefoo #resepipaprik #foodporn #sayasukamasak #masakansimple #foodpornmalaysia #majalahrasa #resepisimple #resepisenang #homecooked #instafood #masakdarihati #sukamakan #sukamasak #resepimudah #resepicampakcampak #resepisedap #foodchannelcooking #mahn
92 2 15 November, 2019

Ni lauk dinner semalam.
Lawan dengan nasi goreng kampung.
Kalau dalam paprik ni tambah ayam baru boleh nama USA.
Ni ada udang sotong je so US je la.
Alhamdulillah ❤️ .

#dapurfaafeefoo #paprikus #paprikusdapurfaafeefoo #resepipaprik #foodporn #sayasukamasak #masakansimple #foodpornmalaysia #majalahrasa #resepisimple #resepisenang #homecooked #instafood #masakdarihati #sukamakan #sukamasak #resepimudah #resepicampakcampak #resepisedap #foodchannelcooking #mahn

Ni lauk dinner semalam.
Lawan dengan nasi goreng kampung.
Kalau dalam paprik ni tambah ayam baru boleh nama USA.
Ni ada udang sotong je so US je la.
Alhamdulillah ❤️ .

#dapurfaafeefoo #paprikus #paprikusdapurfaafeefoo #resepipaprik #foodporn #sayasukamasak #masakansimple #foodpornmalaysia #majalahrasa #resepisimple #resepisenang #homecooked #instafood #masakdarihati #sukamakan #sukamasak #resepimudah #resepicampakcampak #resepisedap #foodchannelcooking #mahn
142 18 15 November, 2019

Picit Like ye kak ❤️🥰
• • • • •
Resepi tauhu begedil sedap!
bahan2
1- tauhu kering (bahan wajib)
2- ubi kentang 🥔 (ikut kuantiti masing2) (bahan wajib)
3- isi ayam🐔(cincang bagi halus)
4- bawang merah
5- daun bawang
6- carrot 🥕 (potong kecik2)
7- serbuk lada
8- Telur
9-Garam secukup rasa

ps selain barang wajib korang boleh tambah apa saja yg korang nak..nak campur isi ayam dgn daging ke...ikut tekak masing2
jangan letak yg pelik2 sudah... cara2
A) Rebus ubi kentang hingga empuk..kemudian lenyek sampai lumat..
B- tauhu kering
gunting bentuk X kemudian korek isi dalam smpai licin..(isi tauhu jangan buang)
C) Tumis bawang merah/isi ayam/carrot/isi tauhu kering/garam secukup rasa..tumis smpai kering..dah kering tutup api...
D) Masukkan bahan tumis tadi ke dalam kentang yg dilenyek bersama daun bawang..letak serbuk lada/ garam secukupnya..(rasa dulu ok)..
E) Setelah bahan inti tadi dah sejuk sikit sumbatkan kedalam tauhu kering tadi..inti ikut citarasa masing2 nak banyak atau sikit...
F) Settel semua..Pecahkan telur(mcm nk bt telur dadar) kemudian golek2 tauhu tadi ke dalam telur..then boleh goreng..kalau guna minyak pstikan minyak panas betul2..goreng jangan lama ya..kalau nk guna air fryer guna suhu 180🌡 dalam masa 10/15minit *kicap dia..saya bt mcm kicap bihun sup jer..cuma letak gula lebih sikit nk rasa manis2 pedas
bahan kicap
cabai melaka
bawang putih(bakar)
kicap
gula..
blender semua sekali..lepas tu letak air sikit sebb x nk bgi pekat

credit: cik puan siti .

Resepi terbaru and lazat follow
@resepisukamasak
@resepisukamasak

Picit Like ye kak ❤️🥰
• • • • •
Resepi tauhu begedil sedap! 
bahan2
1- tauhu kering (bahan wajib)
2- ubi kentang 🥔 (ikut kuantiti masing2) (bahan wajib)
3- isi ayam🐔(cincang bagi halus)
4- bawang merah
5- daun bawang
6- carrot 🥕 (potong kecik2)
7- serbuk lada 
8- Telur
9-Garam secukup rasa

ps selain barang wajib korang boleh tambah apa saja yg korang nak..nak campur isi ayam dgn daging ke...ikut tekak masing2
jangan letak yg pelik2 sudah... cara2
A) Rebus ubi kentang hingga empuk..kemudian lenyek sampai lumat..
B- tauhu kering 
gunting bentuk X kemudian korek isi dalam smpai licin..(isi tauhu jangan buang)
C) Tumis bawang merah/isi ayam/carrot/isi tauhu kering/garam secukup rasa..tumis smpai kering..dah kering tutup api...
D) Masukkan bahan tumis tadi ke dalam kentang yg dilenyek bersama daun bawang..letak serbuk lada/ garam secukupnya..(rasa dulu ok)..
E) Setelah bahan inti tadi dah sejuk sikit sumbatkan kedalam tauhu kering tadi..inti ikut citarasa masing2 nak banyak atau sikit...
F) Settel semua..Pecahkan telur(mcm nk bt telur dadar) kemudian golek2 tauhu tadi ke dalam telur..then boleh goreng..kalau guna minyak pstikan minyak panas betul2..goreng jangan lama ya..kalau nk guna air fryer guna suhu 180🌡 dalam masa 10/15minit *kicap dia..saya bt mcm kicap bihun sup jer..cuma letak gula lebih sikit nk rasa manis2 pedas
bahan kicap
cabai melaka
bawang putih(bakar)
kicap
gula..
blender semua sekali..lepas tu letak air sikit sebb x nk bgi pekat

credit: cik puan siti .

Resepi terbaru and lazat follow
@resepisukamasak
@resepisukamasak
205 3 15 November, 2019

Top #resepisenang posts

⁣⁣⁣
⁣⁣⁣
Ramai yang dm request resipi. Terpaksa laa post. Tapi korang nak buat, guna warna rainbow yang menarik ya. Lagi bagus guna pewarna serbuk atau pewarna makanan oil base. Yg faa guna ni yg water based jenama star brand tu. Dia xbeberapa lekat.⁣⁣⁣
⁣⁣⁣
Rainbow Cheezy French Toast⁣⁣⁣
Bahan:⁣⁣⁣
-mozarella cheese parut secukupnya ⁣⁣⁣
-beberapa keping roti⁣⁣⁣
-pewarna makanan (warna rainbow)⁣⁣⁣
-1 sudu butter⁣⁣⁣
-1 biji telur⁣⁣⁣
-garam dan blackpepper secukup rasa⁣⁣⁣
-2 sudu susu segar⁣⁣⁣
⁣⁣⁣
Cara:⁣⁣⁣
-bahagikan mozarella cheese kepada beberapa mangkuk kecil. Warnakan setiap mangkuk dengan beberapa tutisan warna yg kita suka. Gaul rata.⁣⁣⁣
-ambil sekeping roti. Susun mozarella cheese yg bewarna selang seli.⁣⁣⁣
-kapitkan dengan sekeping roti lagi.⁣⁣⁣
-pukul telur, garam, blackpepper dan susu segingga sebati.⁣⁣⁣
-panaskan pan. Ratakan dengan butter.⁣⁣⁣
-bila dah panas, celupkan roti kedalam adunan telur. Goreng sampai garing. Hidangkan panas panas. Done.⁣⁣⁣
⁣⁣⁣
#dapurfaafeefoo #cheezyrainbowfrenchtoast #cheezyrainbowfrenchtoastdapurfaafeefoo #cheezytoast #foodporn #sayasukamasak #masakansimple #foodpornmalaysia #majalahrasa #resepisimple #resepisenang #homecooked #instafood #masakdarihati #sukamakan #sukamasak #resepimudah #resepicampakcampak #resepisedap #foodchannelcooking #mahn

⁣⁣⁣
⁣⁣⁣
Ramai yang dm request resipi. Terpaksa laa post. Tapi korang nak buat, guna warna rainbow yang menarik ya. Lagi bagus guna pewarna serbuk atau pewarna makanan oil base. Yg faa guna ni yg water based jenama star brand tu. Dia xbeberapa lekat.⁣⁣⁣
⁣⁣⁣
Rainbow Cheezy French Toast⁣⁣⁣
Bahan:⁣⁣⁣
-mozarella cheese parut secukupnya ⁣⁣⁣
-beberapa keping roti⁣⁣⁣
-pewarna makanan (warna rainbow)⁣⁣⁣
-1 sudu butter⁣⁣⁣
-1 biji telur⁣⁣⁣
-garam dan blackpepper secukup rasa⁣⁣⁣
-2 sudu susu segar⁣⁣⁣
⁣⁣⁣
Cara:⁣⁣⁣
-bahagikan mozarella cheese kepada beberapa mangkuk kecil. Warnakan setiap mangkuk dengan beberapa tutisan warna yg kita suka. Gaul rata.⁣⁣⁣
-ambil sekeping roti. Susun mozarella cheese yg bewarna selang seli.⁣⁣⁣
-kapitkan dengan sekeping roti lagi.⁣⁣⁣
-pukul telur, garam, blackpepper dan susu segingga sebati.⁣⁣⁣
-panaskan pan. Ratakan dengan butter.⁣⁣⁣
-bila dah panas, celupkan roti kedalam adunan telur. Goreng sampai garing. Hidangkan panas panas. Done.⁣⁣⁣
⁣⁣⁣
#dapurfaafeefoo #cheezyrainbowfrenchtoast #cheezyrainbowfrenchtoastdapurfaafeefoo #cheezytoast #foodporn #sayasukamasak #masakansimple #foodpornmalaysia #majalahrasa #resepisimple #resepisenang #homecooked #instafood #masakdarihati #sukamakan #sukamasak #resepimudah #resepicampakcampak #resepisedap #foodchannelcooking #mahn
782 12 10 November, 2019


Resepi Kuah Yong Taufu⁣

Bahan:⁣
-2 sudu Tauchu @kicapjalen_official * ⁣
-1 cawan Kicap Lemak Manis @kicapjalen_official *⁣
-Kicap Masin @kicapjalen_official secukup rasa *⁣
-2 sudu Sos Cili @kicapjalen_official *⁣
-2 sudu Sos Tiram @kicapjalen_official *⁣
-cili flakes secukupnya (ikut nak pedas mana) *⁣
-2 sudu tepung jagung *⁣
-2 sudu tepung gandum *⁣
-4 ke 5 sudu Kicap Pekat @kicapjalen_official *⁣
-3 cawan air *⁣
-gula perang secukup rasa (kuah kena manis sikit baru sedap. Boleh tambah gula melaka kalau suka) *⁣
-bahan yong taufu (faa celur bebola bebola, crabstick, kangkung, oyster mushroom, tauhu pok dan telur puyuh rebus)⁣
-sedikit bijan disangai⁣

Cara:⁣
-blender semua bahan bertanda * sampai sebati. Masukkan kedalam periuk.⁣
-buka api besar, kacau sentiasa sampai pekat dan mendidih. Kecilkan api, sesuaikan rasa ikut citarasa. Kacau dan biar mereneh 5 ke 10 minit. Tutup api.⁣
-celur bahan bahan yong taufu. Toskan air. Gunting kecik kecik dan tuang kuah. Tabur bijan. Done.⁣


#dapurfaafeefoo #yongtaufu #yongtaufudapurfaafeefoo #resepiyongtaufu #foodporn #sayasukamasak #masakansimple #foodpornmalaysia #majalahrasa #resepisimple #resepisenang #homecooked #instafood #masakdarihati #sukamakan #sukamasak #resepimudah #resepicampakcampak #resepisedap #foodchannelcooking #mahn

⁣
Resepi Kuah Yong Taufu⁣
⁣
Bahan:⁣
-2 sudu Tauchu @kicapjalen_official * ⁣
-1 cawan Kicap Lemak Manis @kicapjalen_official *⁣
-Kicap Masin @kicapjalen_official secukup rasa *⁣
-2 sudu Sos Cili @kicapjalen_official *⁣
-2 sudu Sos Tiram @kicapjalen_official *⁣
-cili flakes secukupnya (ikut nak pedas mana) *⁣
-2 sudu tepung jagung *⁣
-2 sudu tepung gandum *⁣
-4 ke 5 sudu Kicap Pekat @kicapjalen_official *⁣
-3 cawan air *⁣
-gula perang secukup rasa (kuah kena manis sikit baru sedap. Boleh tambah gula melaka kalau suka) *⁣
-bahan yong taufu (faa celur bebola bebola, crabstick, kangkung, oyster mushroom, tauhu pok dan telur puyuh rebus)⁣
-sedikit bijan disangai⁣
⁣
Cara:⁣
-blender semua bahan bertanda * sampai sebati. Masukkan kedalam periuk.⁣
-buka api besar, kacau sentiasa sampai pekat dan mendidih. Kecilkan api, sesuaikan rasa ikut citarasa. Kacau dan biar mereneh 5 ke 10 minit. Tutup api.⁣
-celur bahan bahan yong taufu. Toskan air. Gunting kecik kecik dan tuang kuah. Tabur bijan. Done.⁣
⁣
⁣
#dapurfaafeefoo #yongtaufu #yongtaufudapurfaafeefoo #resepiyongtaufu #foodporn #sayasukamasak #masakansimple #foodpornmalaysia #majalahrasa #resepisimple #resepisenang #homecooked #instafood #masakdarihati #sukamakan #sukamasak #resepimudah #resepicampakcampak #resepisedap #foodchannelcooking #mahn
257 8 13 November, 2019

Org dok buat wanpaku .. Tapi makcik buat sandwich 🥪 biasa ja.. Tapi boleh kenyang ...
Nanti la yang wanpaku tu.. Kita buat wanbesi dulu la ..
.
#sandwich #sandwicheggcheese #leakitchen #caramakcik #sayamasak #sedap #vitdaily #resepimudah #resepisenang

Org dok buat wanpaku .. Tapi makcik buat sandwich 🥪 biasa ja.. Tapi boleh kenyang ...
Nanti la yang wanpaku tu.. Kita buat wanbesi dulu la ..
.
#sandwich #sandwicheggcheese #leakitchen #caramakcik #sayamasak #sedap #vitdaily #resepimudah #resepisenang
735 5 9 November, 2019

Resepi choco jar dengan menggunakan coklat Cadbury yang sedap dan mudah. Saya campurkan sedikit dengan coklat gelap untuk lebih rasa coklatnya. Boleh gunakan apa-apa saja jenis coklat kegemaran masing-masing. Minyak boleh ditambah atau dikurangkan mengikut kepekatan yang diingini. Pengggunan minyak di dalam choco jar ni akan membuatkan coklat sentiasa cair. Pastikan bubble rice dan juga coklat betul-betul sejuk sebelum dimasukkan ke dalam bekas untuk mengelakkan bubble rice menjadi lemau. Selamat mencuba 😊

note : dalam video ni saya tunjukkan 2 cara yang kita boleh gunakan untuk masak bubble rice tu
cara pertama : goreng
cara kedua : bakar

jangan buat 2 2 plak.. rentung pulak jadinya nanti. .
Bahan-Bahan
1 Bar Coklat Cadbury 165gm
50 gram Coklat Gelap
3 Sudu Besar Minyak Masak
4 Cawan Bubble Rice

#buatoranglapo #chocojar #chocolatejar #bubblerice #cadburychocolate #cadbury #mahn #resepi #resepimudah #resepisenang #recipe #simplerecipe #tasty #akuyangmasakkauyangmeleleh #confirmsedappunye
Blog -> https://buatoranglapo.com
Facebook -> https://facebook.com/buatoranglapo
YouTube -> https://www.youtube.com/buatoranglapo
Telegram -> https://t.me/buatoranglapo

Resepi choco jar dengan menggunakan coklat Cadbury yang sedap dan mudah. Saya campurkan sedikit dengan coklat gelap untuk lebih rasa coklatnya. Boleh gunakan apa-apa saja jenis coklat kegemaran masing-masing. Minyak boleh ditambah atau dikurangkan mengikut kepekatan yang diingini. Pengggunan minyak di dalam choco jar ni akan membuatkan coklat sentiasa cair. Pastikan bubble rice dan juga coklat betul-betul sejuk sebelum dimasukkan ke dalam bekas untuk mengelakkan bubble rice menjadi lemau. Selamat mencuba 😊

note : dalam video ni saya tunjukkan 2 cara yang kita boleh gunakan untuk masak bubble rice tu
cara pertama : goreng
cara kedua : bakar

jangan buat 2 2 plak.. rentung pulak jadinya nanti. .
Bahan-Bahan
1 Bar Coklat Cadbury 165gm
50 gram Coklat Gelap
3 Sudu Besar Minyak Masak
4 Cawan Bubble Rice

#buatoranglapo #chocojar #chocolatejar #bubblerice #cadburychocolate #cadbury #mahn #resepi #resepimudah #resepisenang #recipe #simplerecipe #tasty #akuyangmasakkauyangmeleleh #confirmsedappunye 
Blog -> https://buatoranglapo.com 
Facebook -> https://facebook.com/buatoranglapo
YouTube -> https://www.youtube.com/buatoranglapo
Telegram -> https://t.me/buatoranglapo
1,020 33 1 April, 2019



Bahan:⁣
-2kg ketam (siang dan basuh bersih)⁣
-4 biji bawang besar (saiz sedang)⁣
-segenggam cili api⁣
-air secukupnya ⁣
-4 btg serai (ketuk)⁣
-asam keping⁣
-1 sudu serbuk kunyit @adabi_consumer
-1 setengah kotak kecik santan @ayambrandmy
-garam secukup rasa ⁣
-sebiji tomato (belah 4)⁣

Cara:⁣
-blend bawang dan cili api dgn sedikit air sampai lumat.⁣
-panaskan periuk. Tuang bahan blend. Masukkan serai dan asam keping. Kacau dan biar kering.⁣
-bila dah kering, tambah air lagi. Ikut nak kuah banyak mana.⁣
-tambah serbuk kunyit. Kacau dan biar mendidih.⁣
-masukkan santan. Kacau rata. Perasakan dengan garam.⁣
-kacau selalu sampai santan mendidih.⁣
-masukkan ketam. Kacau sampai ketam masak. Tambah tomato. Tutup api. Done.⁣


#dapurfaafeefoo #ketammasaklemakciliapi #ketammasaklemakciliapidapurfaafeefoo #foodporn #sayasukamasak #masakansimple #foodpornmalaysia #majalahrasa #resepisimple #resepisenang #homecooked #instafood #masakdarihati #sukamakan #sukamasak #resepimudah #resepicampakcampak #resepisedap #foodchannelcooking #mahn

⁣
⁣
Bahan:⁣
-2kg ketam (siang dan basuh bersih)⁣
-4 biji bawang besar (saiz sedang)⁣
-segenggam cili api⁣
-air secukupnya ⁣
-4 btg serai (ketuk)⁣
-asam keping⁣
-1 sudu serbuk kunyit @adabi_consumer ⁣
-1 setengah kotak kecik santan @ayambrandmy ⁣
-garam secukup rasa ⁣
-sebiji tomato (belah 4)⁣
⁣
Cara:⁣
-blend bawang dan cili api dgn sedikit air sampai lumat.⁣
-panaskan periuk. Tuang bahan blend. Masukkan serai dan asam keping. Kacau dan biar kering.⁣
-bila dah kering, tambah air lagi. Ikut nak kuah banyak mana.⁣
-tambah serbuk kunyit. Kacau dan biar mendidih.⁣
-masukkan santan. Kacau rata. Perasakan dengan garam.⁣
-kacau selalu sampai santan mendidih.⁣
-masukkan ketam. Kacau sampai ketam masak. Tambah tomato. Tutup api. Done.⁣
⁣
⁣
#dapurfaafeefoo #ketammasaklemakciliapi #ketammasaklemakciliapidapurfaafeefoo #foodporn #sayasukamasak #masakansimple #foodpornmalaysia #majalahrasa #resepisimple #resepisenang #homecooked #instafood #masakdarihati #sukamakan #sukamasak #resepimudah #resepicampakcampak #resepisedap #foodchannelcooking #mahn
171 14 9 November, 2019

@pek_tomyam_sedap
Lengkap .
Tak payah nak boh bawang pun tak pa .. sebab dalam tu dah ada siap .
Lengkap
Sedap Masak tomyam makcik suka .. Tapi kali ni makcik buat ketam Thai.
Ala2 shellout tu . .
Perasa tomyam dia memang sempoi .
Pekat rasadia.
Sedap..wajib simpan dalam rumah .
.
@pek_tomyam_sedap
@pek_tomyam_sedap
#ketamthai #leakitchen #caramakcik #masaksedap #jommakan #vitdaily #resepimudah #resepisenang #resepimudah #review

@pek_tomyam_sedap 
Lengkap .
 Tak payah nak boh bawang pun tak pa .. sebab dalam tu dah ada siap .
Lengkap 
Sedap Masak tomyam makcik suka .. Tapi kali ni makcik buat ketam Thai.
Ala2 shellout tu . .
Perasa tomyam dia memang sempoi .
Pekat rasadia. 
Sedap..wajib simpan dalam rumah .
.
@pek_tomyam_sedap 
@pek_tomyam_sedap 
#ketamthai #leakitchen #caramakcik #masaksedap #jommakan #vitdaily #resepimudah #resepisenang #resepimudah #review
214 2 10 November, 2019

Not so burnt Basque Burnt Cheesecake | Kek Cheese tak berapa nak Rentung [Full Video]

Basque burnt cheesecake resepi yang viral baru-baru ni. Rasanya memang sedap. Bahagian atas yang garing tu rasa macam caramel. Burnt cheesecake ni kena bakar dengan suhu yang tinggi guna api atas bawah. 10 minit terakhir boleh tukar api atas sahaja untuk bagi bahagian atasnya lebih garing@rentung. Tapi kena tengok-tengok juga supaya tak terlebih rentung sebab nanti rasa pahit pulak. Walaupun luar kek ni rentung, tapi dalamnya masih lembut (jiggly). Cucuk dengan pisau atau lidi untuk memastikan kek sudah masak. Selamat mencuba! 😊
600gm Krim Keju
4 Biji Telur
1 Cawan Gula
300ml Krim Putar Tenusu
2 Sb Tepung Gandum -------------------------------------- 600gm Cream Cheese
4 Eggs
1 Cup Sugar
300ml Whipping Cream Dairy
2 Tbsp Wheat Flour

#burntcheesecake #basqueburntcheesecake #cheesecake #kekkeju #buatoranglapo #resepi #resepimudah #resepisenang #recipe #simplerecipe #tasty #akuyangmasakkauyangmeleleh #confirmsedappunye
Blog -> https://buatoranglapo.com
Facebook -> https://facebook.com/buatoranglapo
YouTube -> https://www.youtube.com/buatoranglapo
Telegram -> https://t.me/buatoranglapo

Not so burnt Basque Burnt Cheesecake | Kek Cheese tak berapa nak Rentung [Full Video]

Basque burnt cheesecake resepi yang viral baru-baru ni. Rasanya memang sedap. Bahagian atas yang garing tu rasa macam caramel. Burnt cheesecake ni kena bakar dengan suhu yang tinggi guna api atas bawah. 10 minit terakhir boleh tukar api atas sahaja untuk bagi bahagian atasnya lebih garing@rentung. Tapi kena tengok-tengok juga supaya tak terlebih rentung sebab nanti rasa pahit pulak. Walaupun luar kek ni rentung, tapi dalamnya masih lembut (jiggly). Cucuk dengan pisau atau lidi untuk memastikan kek sudah masak. Selamat mencuba! 😊 
600gm Krim Keju
4 Biji Telur
1 Cawan Gula
300ml Krim Putar Tenusu
2 Sb Tepung Gandum -------------------------------------- 600gm Cream Cheese
4 Eggs
1 Cup Sugar
300ml Whipping Cream Dairy
2 Tbsp Wheat Flour

#burntcheesecake #basqueburntcheesecake #cheesecake #kekkeju #buatoranglapo #resepi #resepimudah #resepisenang #recipe #simplerecipe #tasty #akuyangmasakkauyangmeleleh #confirmsedappunye 
Blog -> https://buatoranglapo.com 
Facebook -> https://facebook.com/buatoranglapo
YouTube -> https://www.youtube.com/buatoranglapo
Telegram -> https://t.me/buatoranglapo
573 23 28 December, 2018

Tekan love ❤❤ ia bunda
• • • • •
Bronis kukis Ezza Delights

185gm dark choc - saya guna Berlys
40gm buttercup - saya guna ini saja
95gm gula icing boleh kurang kalau tak suka manis
50gm tepung gandum
Telur 2biji 'B - pastikan baru *penting
Cara caranya
- Cairkan coklat tadi kaedah double boil
- Bila telah larut masukkan butter dan kacau keduanya hingga larut * Angkat dan biarkan suam seketika
-Sementara coklat sejuk dengan pantas putar telur guna hand mixer sehingga nampak buih buih sedikit dan masukkan gula icing dan putar sebentar - campurkan adunan telur kedalam adunan coklat tadi (pastikan adunan coklat ianya berkeadaan suam yang nak hampir ke-sejuk)
- masukkan tepung dan kaup balik adunan coklat + telur itu.
- kaup balik dengan kasih sayang yea bukan di putar di godek ikut syok ..just lemah lembut sahaja..
- siap dan masuk kedalam piping bag.
- panaskan oven - Atas parchment paper atau silicon mat pipe kan adunan coklat tadi sebesar duit 20sen lama 😊 hingga habis dan boleh la nak di hias dengan badam atau kekacang lain atau plain sahaja.
- Bakar api atas bawah dengan suhu 190-200' ikut oven masing masing selama 15min/20min
- Untuk dapatkan cookies berkeadaan chewy just bakar dalam 10-15min kalau nak garing dalam 15-20min
*bila dia mengembang di sini dapat lihat ianya mula berkaki dan retak - saat paling syok tengok ianya menjadi..
*adakalanya masa rekahan macam kedut seribu - saya tak suka macamtu dan anggap ianya tak menjadi sebab tak cantik 😉
* buat sekali tak jadi cuba lah lagi kalau saya buat berkali kali hingga berjaya napa sekali tak jadi tak nak cuba lagi, bila dah jadi boleh jadi sumber rezeki.. berusahalah.

Semoga berjaya - saya nak kalian buat untuk keluarga atau di niaga.
Yuk follow 👉 @resepikuih
Yuk follow 👉 @resepikuih

Tekan love ❤❤ ia bunda
• • • • •
Bronis kukis Ezza Delights

185gm dark choc - saya guna Berlys
40gm buttercup - saya guna ini saja
95gm gula icing boleh kurang kalau tak suka manis
50gm tepung gandum
Telur 2biji 'B - pastikan baru *penting 
Cara caranya
- Cairkan coklat tadi kaedah double boil
- Bila telah larut masukkan butter dan kacau keduanya hingga larut * Angkat dan biarkan suam seketika
-Sementara coklat sejuk dengan pantas putar telur guna hand mixer sehingga nampak buih buih sedikit dan masukkan gula icing dan putar sebentar - campurkan adunan telur kedalam adunan coklat tadi (pastikan adunan coklat ianya berkeadaan suam yang nak hampir ke-sejuk)
- masukkan tepung dan kaup balik adunan coklat + telur itu.
- kaup balik dengan kasih sayang yea bukan di putar di godek ikut syok ..just lemah lembut sahaja..
- siap dan masuk kedalam piping bag.
- panaskan oven - Atas parchment paper atau silicon mat pipe kan adunan coklat tadi sebesar duit 20sen lama 😊 hingga habis dan boleh la nak di hias dengan badam atau kekacang lain atau plain sahaja.
- Bakar api atas bawah dengan suhu 190-200' ikut oven masing masing selama 15min/20min
- Untuk dapatkan cookies berkeadaan chewy just bakar dalam 10-15min kalau nak garing dalam 15-20min
*bila dia mengembang di sini dapat lihat ianya mula berkaki dan retak - saat paling syok tengok ianya menjadi..
*adakalanya masa rekahan macam kedut seribu - saya tak suka macamtu dan anggap ianya tak menjadi sebab tak cantik 😉
* buat sekali tak jadi cuba lah lagi kalau saya buat berkali kali hingga berjaya napa sekali tak jadi tak nak cuba lagi, bila dah jadi boleh jadi sumber rezeki.. berusahalah.

Semoga berjaya - saya nak kalian buat untuk keluarga atau di niaga. 
Yuk follow 👉 @resepikuih
Yuk follow 👉 @resepikuih
668 8 21 October, 2019



Bahan:⁣
-1 biji telur⁣
-garam dan blackpepper secukup rasa⁣
-3 sudu susu segar⁣
-sedikit butter⁣
-1 tin tuna saba flakes @ayambrandmy
-2 keping roti⁣
-sayur pilihan (faa guna kobis purple, salad, tomato, kobis, carrot)⁣
-sedikit sos cili⁣

Cara:⁣
-pukul telur, garam, blackpepper dan susu sampai sebati.⁣
-panaskan pan, cairkan sedikit butter. Buat omellete. Lipat empat. Angkat.⁣
-letak plastik wrap atas pinggan.⁣
-letak roti, susun sayuran, omelette, tuna dan sos cili.⁣
-apitkan dengan roti. Bungkus dengan plastic wrap kemas kemas. Potong dua dan hidangkan. Done.⁣

#dapurfaafeefoo #wanpakusando #wanpakusandwich #wanpakusandodapurfaafeefoo #foodporn #sayasukamasak #masakansimple #foodpornmalaysia #majalahrasa #resepisimple #resepisenang #homecooked #instafood #masakdarihati #sukamakan #sukamasak #resepimudah #resepicampakcampak #resepisedap #foodchannelcooking #mahn

⁣
⁣
Bahan:⁣
-1 biji telur⁣
-garam dan blackpepper secukup rasa⁣
-3 sudu susu segar⁣
-sedikit butter⁣
-1 tin tuna saba flakes @ayambrandmy ⁣
-2 keping roti⁣
-sayur pilihan (faa guna kobis purple, salad, tomato, kobis, carrot)⁣
-sedikit sos cili⁣
⁣
Cara:⁣
-pukul telur, garam, blackpepper dan susu sampai sebati.⁣
-panaskan pan, cairkan sedikit butter. Buat omellete. Lipat empat. Angkat.⁣
-letak plastik wrap atas pinggan.⁣
-letak roti, susun sayuran, omelette, tuna dan sos cili.⁣
-apitkan dengan roti. Bungkus dengan plastic wrap kemas kemas. Potong dua dan hidangkan. Done.⁣
⁣
#dapurfaafeefoo #wanpakusando #wanpakusandwich #wanpakusandodapurfaafeefoo #foodporn #sayasukamasak #masakansimple #foodpornmalaysia #majalahrasa #resepisimple #resepisenang #homecooked #instafood #masakdarihati #sukamakan #sukamasak #resepimudah #resepicampakcampak #resepisedap #foodchannelcooking #mahn
180 4 11 November, 2019