#resepisedap Instagram Photos & Videos

resepisedap - 73.5k posts

Hashtag Popularity

4.6
average comments
514.4
average likes

Nak seribu daya💪💪💪.
.
Turn ON notification utk dapatkan tips diet.
.
BEFIT PROGRAM
👉🏼 Personal & Group Coaching
👉🏼 Meal Plan & Resipi Sihat 30 Hari
👉🏼 Combo Workout Dari Rumah
👉🏼 Sesi Topik Diet Sihat & Nutrisi
.
🔈PENDAFTARAN DECEMBER SUDAH DIBUKA.
.
📍SHARE & TAG KAWAN2 ANDA YG NAK KURUS
.
📲 Coach YUS +6017-3383140
Atau klik link di bio ☝🏻@befit_kakyus
.
.
#kurustanpalapar  #handbagbranded  #resepisedap  #menudietharian  #juskurushalal  #kuruscepat  #caradiet  #zumba  #setberpantang  #pakejkahwin  #menudiet  #mudahterhibur  #cabarankurus  #innerantitembam  #senamanperut  #nona  #ootd  #fooddeliverykl  #pinggansihat  #tudungtravel #tudunginstant  #foodpanda  #doublechin  #meletop  #masakmasak #kelasonline #talam #bajurenangplussize #talam #bajuplussize #bajumenyusumuslimah

Nak seribu daya💪💪💪.
.
Turn ON notification utk dapatkan tips diet.
.
BEFIT PROGRAM
👉🏼 Personal & Group Coaching
👉🏼 Meal Plan & Resipi Sihat 30 Hari
👉🏼 Combo Workout Dari Rumah
👉🏼 Sesi Topik Diet Sihat & Nutrisi
.
🔈PENDAFTARAN DECEMBER SUDAH DIBUKA.
.
📍SHARE & TAG KAWAN2 ANDA YG NAK KURUS
.
📲 Coach YUS +6017-3383140
Atau klik link di bio ☝🏻@befit_kakyus
.
.
#kurustanpalapar #handbagbranded #resepisedap #menudietharian #juskurushalal #kuruscepat #caradiet #zumba #setberpantang #pakejkahwin #menudiet #mudahterhibur #cabarankurus #innerantitembam #senamanperut #nona #ootd #fooddeliverykl #pinggansihat #tudungtravel#tudunginstant #foodpanda #doublechin #meletop #masakmasak#kelasonline#talam#bajurenangplussize#talam#bajuplussize#bajumenyusumuslimah
2 0 32 minutes ago

Nak lagi resepi? Follow je @bawangchannel .
.
Resepi dari👇👇 Agar2 santan dan agar2 sirap(sukatan sama cuma tambah sirap je)

AGAR-AGAR PANDAN SIMPLE VERSI CIK FATIEN AYU🌹

Bahan: • Agar-agar(boleh guna yg 10gm..atau lebih..cik guna yg gamba burung layang2 tu..beli kat speed mart 99 ada)
• 2-3 cawan santan pekat ( cik pakai santan kotak je)
• 1 cawan air pandan(9-10 helai daun pandan blend amik air)
• 2 cawan air
• Setengah cawan gula.. nak manis boleh letak lebih
• Sedikit garam
• Sedikit perwarna hijau(cik guna yg ijau epel)

Caranya
Masak agar-agar dengan 2 cawan air sampai hancur.. Bila dah hancur masuk kan gula,air pandan,santan dan garam.Kacau hingga mendidih dengan api yg kecil.. Bila dah mendidih tutup api, tapis tuang dalam acuan

p/s : Jika nk elak santan pecah lemak,jangan berhenti kacau dan kacau dengan api yg perlahan sampai mendidih... #resepisedap

Nak lagi resepi? Follow je @bawangchannel .
.
Resepi dari👇👇 Agar2 santan dan agar2 sirap(sukatan sama cuma tambah sirap je)

AGAR-AGAR PANDAN SIMPLE VERSI CIK FATIEN AYU🌹

Bahan: • Agar-agar(boleh guna yg 10gm..atau lebih..cik guna yg gamba burung layang2 tu..beli kat speed mart 99 ada)
• 2-3 cawan santan pekat ( cik pakai santan kotak je)
• 1 cawan air pandan(9-10 helai daun pandan blend amik air)
• 2 cawan air
• Setengah cawan gula.. nak manis boleh letak lebih
• Sedikit garam
• Sedikit perwarna hijau(cik guna yg ijau epel)

Caranya
Masak agar-agar dengan 2 cawan air sampai hancur.. Bila dah hancur masuk kan gula,air pandan,santan dan garam.Kacau hingga mendidih dengan api yg kecil.. Bila dah mendidih tutup api, tapis tuang dalam acuan

p/s : Jika nk elak santan pecah lemak,jangan berhenti kacau dan kacau dengan api yg perlahan sampai mendidih... #resepisedap
266 0 5 hours ago

Assalamualaikum 😘
Lebihan roti akak buat roti aiskrim goreng..sayang pulak nak buang begitu saja.. Jenuh dok fikir nak buat apa.. Last2 akak buat bingka roti pandan 💚
.
Alhamdulillah sedap bingkanya dgn bau pandan yg harum 😊
.
BINGKA ROTI PANDAN
By @dapur_kakzura
.
Bahan
.
3/4 cawan gula
1 cawan santan pekat
2 1/4 cawan jus pandan (7 - 8 helai daun pandan diblend dgn air & tapis)
2 sudu besar butter/marjerin
12 - 14 keping roti dipotong kecil
3 biji telur
Sedikit garam
Pewarna hijau
.
Cara2 :
|
💚Blend semua bahan kecuali roti.. Tuang bancuhan ke atas roti & biar roti terendam 5 - 10 minit
|
💚Sapu butter/marjerin pada loyang & panaskan di dlm oven 10 minit
|
💚Tuangkan adunan ke dlm loyang & bakar pada suhu 180'C selama sejam atau sehingga masak
|
💚Sejukkan dulu baru potong ikut suka
.
Promo paid review available.DM for info📩

Follow @valet.makan
Follow @valet.makan
Follow @valet.makan .
#kakimakan #kuatmakan #gengkuatmakan #makananmalaysia #makananmelayu #resepi #resepimudah #resepiibu #resepimama #resepisedap #masak #masakmasak #masakanmelayu #masakanmama #masakwithpassion #tutorialmasak #videomasakan #masakansimple #marimasak #masakbuatsuami #tipsmemasak #tipsdapur #malaysiafoodies #malaysiafoodie #malaysiafood #paidreviewmalaysia #paidreviewmurah #paidreviewrm20 #paidpromote#

Assalamualaikum 😘
Lebihan roti akak buat roti aiskrim goreng..sayang pulak nak buang begitu saja.. Jenuh dok fikir nak buat apa.. Last2 akak buat bingka roti pandan 💚
. 
Alhamdulillah sedap bingkanya dgn bau pandan yg harum 😊
.
BINGKA ROTI PANDAN
By @dapur_kakzura
.
Bahan
. 
3/4 cawan gula
1 cawan santan pekat
2 1/4 cawan jus pandan (7 - 8 helai daun pandan diblend dgn air & tapis)
2 sudu besar butter/marjerin 
12 - 14 keping roti dipotong kecil
3 biji telur
Sedikit garam
Pewarna hijau
.
Cara2 :
|
💚Blend semua bahan kecuali roti.. Tuang bancuhan ke atas roti & biar roti terendam 5 - 10 minit
|
💚Sapu butter/marjerin  pada loyang & panaskan di dlm oven 10 minit
|
💚Tuangkan adunan ke dlm loyang & bakar pada suhu 180'C selama sejam atau sehingga masak
|
💚Sejukkan dulu baru potong ikut suka
.
Promo paid review available.DM for info📩

Follow @valet.makan
Follow @valet.makan
Follow @valet.makan .
#kakimakan#kuatmakan#gengkuatmakan#makananmalaysia#makananmelayu#resepi#resepimudah#resepiibu#resepimama#resepisedap#masak#masakmasak#masakanmelayu#masakanmama#masakwithpassion#tutorialmasak#videomasakan#masakansimple#marimasak#masakbuatsuami#tipsmemasak#tipsdapur#malaysiafoodies#malaysiafoodie#malaysiafood#paidreviewmalaysia#paidreviewmurah#paidreviewrm20#paidpromote#
84 1 5 hours ago

Resepi Kuih Tepung Bungkus

Bahan-bahan:

2 cawan tepung beras
4 cawan Santan fresh
1 sudu garam

Inti kelapa

1 biji kelapa (putih sahaja)
1 cawan gula merah
1 1/2 air
1/2 gula pasir
Secubit garam
2 helai daun pandan
1 sudu t. Gamdun

Cara-Cara

Kacau santan, Tepung Beras & Garam.. Masak atas api bg pekat.. Utk inti

Panaskan gula merah, gula pasir, daun pndan..Secubit garam.. Dah cair semua Masukan Kelapa kacau sebati....kering air.. Masukn tepung gandum... Inti buat siap2 sehari sebelum nk buat tepung bungkus 😋

Kredit Resepi : iffat irdina

Follow ig @bawangchannel rapat² ok 😘

#resepisedap #resepi #rasa #menu #instaartist #insta #instagram #dessert #breakfast #teabreak #lunch #dinner #supper #sedap #intermittentfasting #makeupartist #blousemurah #tudung #love #ceritamakan #petua #cantik #kurus #kakijalan #cutie #holiday #positivequotes #vibes #tudung

Resepi Kuih Tepung Bungkus

Bahan-bahan:

2 cawan tepung beras
4 cawan Santan fresh
1 sudu garam

Inti kelapa

1 biji kelapa (putih sahaja)
1 cawan gula merah
1 1/2 air
1/2 gula pasir
Secubit garam
2 helai daun pandan
1 sudu t. Gamdun

Cara-Cara

Kacau santan, Tepung Beras & Garam.. Masak atas api bg pekat.. Utk inti

Panaskan gula merah, gula pasir, daun pndan..Secubit garam.. Dah cair semua Masukan Kelapa kacau sebati....kering air.. Masukn tepung gandum... Inti buat siap2 sehari sebelum nk buat tepung bungkus 😋

Kredit Resepi : iffat irdina

Follow ig @bawangchannel rapat² ok 😘

#resepisedap #resepi #rasa #menu #instaartist #insta #instagram #dessert #breakfast #teabreak #lunch #dinner #supper #sedap #intermittentfasting #makeupartist #blousemurah #tudung #love #ceritamakan #petua #cantik #kurus #kakijalan #cutie #holiday #positivequotes #vibes #tudung
55 0 5 hours ago

Double tap ❤ dulu ye sebelum baca resepinya⁣

Tak Ada Idea Nak Masak?Jom Follow 👉 @dapurzulin

.⁣
.⁣
RESEPI RAMBUTAN ASAM BOI ADDICTED⁣
.⁣
.⁣
👉Bahan-bahan:⁣
- Rambutan - 100g asam boi - 9 biji limau - 8 cili padi - 2 sudu besar madu⁣
- Garam⁣
.⁣
.⁣
👉Cara-cara:⁣
1. Hiris cili padi dan limau. ⁣
2. Masukkan ke dalam mangkuk dan gaul bersama rambutan, asam boi, madu dan garam. ⁣
3. Simpan di dalam bekas kedap udara semalaman di dalam peti sejuk. ⁣
4. Hidang!⁣

Kredit gambar: watiedee⁣
LIKE & SHARE⁣
FOLLOW INSTAGRAM ⁣
Berminat viralkan perniagaan anda? Sila PM admin 🙂 #resepibonda #resepimudah #resepisedap #resepimemikatsuami #masakan #masak #kongsiresepi #makan #makanan #mahn #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #kuatmakan #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #ketukketukramadan #sedapsangat #vitdaily #makanfree #sedapgiler
#malaysiafood #makanmakanmakan

Double tap ❤ dulu ye sebelum baca resepinya⁣
⁣
Tak Ada Idea Nak Masak?Jom Follow 👉 @dapurzulin ⁣
⁣
.⁣
.⁣
RESEPI RAMBUTAN ASAM BOI ADDICTED⁣
.⁣
.⁣
👉Bahan-bahan:⁣
- Rambutan - 100g asam boi - 9 biji limau - 8 cili padi - 2 sudu besar madu⁣
- Garam⁣
.⁣
.⁣
👉Cara-cara:⁣
1. Hiris cili padi dan limau. ⁣
2. Masukkan ke dalam mangkuk dan gaul bersama rambutan, asam boi, madu dan garam. ⁣
3. Simpan di dalam bekas kedap udara semalaman di dalam peti sejuk. ⁣
4. Hidang!⁣
⁣
Kredit gambar: watiedee⁣
LIKE & SHARE⁣
FOLLOW INSTAGRAM ⁣
Berminat viralkan perniagaan anda? Sila PM admin 🙂#resepibonda #resepimudah #resepisedap #resepimemikatsuami #masakan #masak #kongsiresepi #makan #makanan #mahn #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #kuatmakan #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #ketukketukramadan #sedapsangat #vitdaily #makanfree #sedapgiler⁣
#malaysiafood #makanmakanmakan
69 1 5 hours ago

Double tap ❤ dulu ye sebelum baca resepinya⁣

Tak Ada Idea Nak Masak?Jom Follow 👉 @dapurzulin

.⁣
.⁣
RESEPI RAMBUTAN ASAM BOI ADDICTED⁣
.⁣
.⁣
👉Bahan-bahan:⁣
- Rambutan - 100g asam boi - 9 biji limau - 8 cili padi - 2 sudu besar madu⁣
- Garam⁣
.⁣
.⁣
👉Cara-cara:⁣
1. Hiris cili padi dan limau. ⁣
2. Masukkan ke dalam mangkuk dan gaul bersama rambutan, asam boi, madu dan garam. ⁣
3. Simpan di dalam bekas kedap udara semalaman di dalam peti sejuk. ⁣
4. Hidang!⁣

Kredit gambar: watiedee⁣
LIKE & SHARE⁣
FOLLOW INSTAGRAM ⁣
Berminat viralkan perniagaan anda? Sila PM admin 🙂 #resepibonda #resepimudah #resepisedap #resepimemikatsuami #masakan #masak #kongsiresepi #makan #makanan #mahn #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #kuatmakan #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #ketukketukramadan #sedapsangat #vitdaily #makanfree #sedapgiler
#malaysiafood #makanmakanmakan

Double tap ❤ dulu ye sebelum baca resepinya⁣
⁣
Tak Ada Idea Nak Masak?Jom Follow 👉 @dapurzulin ⁣
⁣
.⁣
.⁣
RESEPI RAMBUTAN ASAM BOI ADDICTED⁣
.⁣
.⁣
👉Bahan-bahan:⁣
- Rambutan - 100g asam boi - 9 biji limau - 8 cili padi - 2 sudu besar madu⁣
- Garam⁣
.⁣
.⁣
👉Cara-cara:⁣
1. Hiris cili padi dan limau. ⁣
2. Masukkan ke dalam mangkuk dan gaul bersama rambutan, asam boi, madu dan garam. ⁣
3. Simpan di dalam bekas kedap udara semalaman di dalam peti sejuk. ⁣
4. Hidang!⁣
⁣
Kredit gambar: watiedee⁣
LIKE & SHARE⁣
FOLLOW INSTAGRAM ⁣
Berminat viralkan perniagaan anda? Sila PM admin 🙂#resepibonda #resepimudah #resepisedap #resepimemikatsuami #masakan #masak #kongsiresepi #makan #makanan #mahn #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #kuatmakan #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #ketukketukramadan #sedapsangat #vitdaily #makanfree #sedapgiler⁣
#malaysiafood #makanmakanmakan
57 1 5 hours ago

Double tap ❤ dulu ye sebelum baca resepinya⁣

Tak Ada Idea Nak Masak?Jom Follow 👉 @dapurzulin

.⁣
.⁣
RESEPI RAMBUTAN ASAM BOI ADDICTED⁣
.⁣
.⁣
👉Bahan-bahan:⁣
- Rambutan - 100g asam boi - 9 biji limau - 8 cili padi - 2 sudu besar madu⁣
- Garam⁣
.⁣
.⁣
👉Cara-cara:⁣
1. Hiris cili padi dan limau. ⁣
2. Masukkan ke dalam mangkuk dan gaul bersama rambutan, asam boi, madu dan garam. ⁣
3. Simpan di dalam bekas kedap udara semalaman di dalam peti sejuk. ⁣
4. Hidang!⁣

Kredit gambar: watiedee⁣
LIKE & SHARE⁣
FOLLOW INSTAGRAM ⁣
Berminat viralkan perniagaan anda? Sila PM admin 🙂 #resepibonda #resepimudah #resepisedap #resepimemikatsuami #masakan #masak #kongsiresepi #makan #makanan #mahn #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #kuatmakan #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #ketukketukramadan #sedapsangat #vitdaily #makanfree #sedapgiler
#malaysiafood #makanmakanmakan

Double tap ❤ dulu ye sebelum baca resepinya⁣
⁣
Tak Ada Idea Nak Masak?Jom Follow 👉 @dapurzulin ⁣
⁣
.⁣
.⁣
RESEPI RAMBUTAN ASAM BOI ADDICTED⁣
.⁣
.⁣
👉Bahan-bahan:⁣
- Rambutan - 100g asam boi - 9 biji limau - 8 cili padi - 2 sudu besar madu⁣
- Garam⁣
.⁣
.⁣
👉Cara-cara:⁣
1. Hiris cili padi dan limau. ⁣
2. Masukkan ke dalam mangkuk dan gaul bersama rambutan, asam boi, madu dan garam. ⁣
3. Simpan di dalam bekas kedap udara semalaman di dalam peti sejuk. ⁣
4. Hidang!⁣
⁣
Kredit gambar: watiedee⁣
LIKE & SHARE⁣
FOLLOW INSTAGRAM ⁣
Berminat viralkan perniagaan anda? Sila PM admin 🙂#resepibonda #resepimudah #resepisedap #resepimemikatsuami #masakan #masak #kongsiresepi #makan #makanan #mahn #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #kuatmakan #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #ketukketukramadan #sedapsangat #vitdaily #makanfree #sedapgiler⁣
#malaysiafood #makanmakanmakan
27 0 5 hours ago

Double tap ❤ dulu ye sebelum baca resepinya⁣

Tak Ada Idea Nak Masak?Jom Follow 👉 @dapurzulin

.⁣
.⁣
RESEPI RAMBUTAN ASAM BOI ADDICTED⁣
.⁣
.⁣
👉Bahan-bahan:⁣
- Rambutan - 100g asam boi - 9 biji limau - 8 cili padi - 2 sudu besar madu⁣
- Garam⁣
.⁣
.⁣
👉Cara-cara:⁣
1. Hiris cili padi dan limau. ⁣
2. Masukkan ke dalam mangkuk dan gaul bersama rambutan, asam boi, madu dan garam. ⁣
3. Simpan di dalam bekas kedap udara semalaman di dalam peti sejuk. ⁣
4. Hidang!⁣

Kredit gambar: watiedee⁣
LIKE & SHARE⁣
FOLLOW INSTAGRAM ⁣
Berminat viralkan perniagaan anda? Sila PM admin 🙂 #resepibonda #resepimudah #resepisedap #resepimemikatsuami #masakan #masak #kongsiresepi #makan #makanan #mahn #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #kuatmakan #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #ketukketukramadan #sedapsangat #vitdaily #makanfree #sedapgiler
#malaysiafood #makanmakanmakan

Double tap ❤ dulu ye sebelum baca resepinya⁣
⁣
Tak Ada Idea Nak Masak?Jom Follow 👉 @dapurzulin ⁣
⁣
.⁣
.⁣
RESEPI RAMBUTAN ASAM BOI ADDICTED⁣
.⁣
.⁣
👉Bahan-bahan:⁣
- Rambutan - 100g asam boi - 9 biji limau - 8 cili padi - 2 sudu besar madu⁣
- Garam⁣
.⁣
.⁣
👉Cara-cara:⁣
1. Hiris cili padi dan limau. ⁣
2. Masukkan ke dalam mangkuk dan gaul bersama rambutan, asam boi, madu dan garam. ⁣
3. Simpan di dalam bekas kedap udara semalaman di dalam peti sejuk. ⁣
4. Hidang!⁣
⁣
Kredit gambar: watiedee⁣
LIKE & SHARE⁣
FOLLOW INSTAGRAM ⁣
Berminat viralkan perniagaan anda? Sila PM admin 🙂#resepibonda #resepimudah #resepisedap #resepimemikatsuami #masakan #masak #kongsiresepi #makan #makanan #mahn #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #kuatmakan #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #ketukketukramadan #sedapsangat #vitdaily #makanfree #sedapgiler⁣
#malaysiafood #makanmakanmakan
42 0 5 hours ago

Double tap ❤ dulu ye sebelum baca resepinya⁣

Tak Ada Idea Nak Masak?Jom Follow 👉 @dapurzulin

.⁣
.⁣
RESEPI RAMBUTAN ASAM BOI ADDICTED⁣
.⁣
.⁣
👉Bahan-bahan:⁣
- Rambutan - 100g asam boi - 9 biji limau - 8 cili padi - 2 sudu besar madu⁣
- Garam⁣
.⁣
.⁣
👉Cara-cara:⁣
1. Hiris cili padi dan limau. ⁣
2. Masukkan ke dalam mangkuk dan gaul bersama rambutan, asam boi, madu dan garam. ⁣
3. Simpan di dalam bekas kedap udara semalaman di dalam peti sejuk. ⁣
4. Hidang!⁣

Kredit gambar: watiedee⁣
LIKE & SHARE⁣
FOLLOW INSTAGRAM ⁣
Berminat viralkan perniagaan anda? Sila PM admin 🙂 #resepibonda #resepimudah #resepisedap #resepimemikatsuami #masakan #masak #kongsiresepi #makan #makanan #mahn #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #kuatmakan #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #ketukketukramadan #sedapsangat #vitdaily #makanfree #sedapgiler
#malaysiafood #makanmakanmakan

Double tap ❤ dulu ye sebelum baca resepinya⁣
⁣
Tak Ada Idea Nak Masak?Jom Follow 👉 @dapurzulin ⁣
⁣
.⁣
.⁣
RESEPI RAMBUTAN ASAM BOI ADDICTED⁣
.⁣
.⁣
👉Bahan-bahan:⁣
- Rambutan - 100g asam boi - 9 biji limau - 8 cili padi - 2 sudu besar madu⁣
- Garam⁣
.⁣
.⁣
👉Cara-cara:⁣
1. Hiris cili padi dan limau. ⁣
2. Masukkan ke dalam mangkuk dan gaul bersama rambutan, asam boi, madu dan garam. ⁣
3. Simpan di dalam bekas kedap udara semalaman di dalam peti sejuk. ⁣
4. Hidang!⁣
⁣
Kredit gambar: watiedee⁣
LIKE & SHARE⁣
FOLLOW INSTAGRAM ⁣
Berminat viralkan perniagaan anda? Sila PM admin 🙂#resepibonda #resepimudah #resepisedap #resepimemikatsuami #masakan #masak #kongsiresepi #makan #makanan #mahn #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #kuatmakan #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #ketukketukramadan #sedapsangat #vitdaily #makanfree #sedapgiler⁣
#malaysiafood #makanmakanmakan
46 0 5 hours ago

Hi Ada Peminat Emma?Jom Follow 👉 @dapur.emma

DAGING BAKAR HARIMAU MENANGIS alhamdulillah..rugi sape yg belom cuba 👇👇👇👇 resepi ni sy ambik dlm group ni jgak tpi lupa sape yg share sblum ni, cuma yg sya ni ada tambah rosemary ckit bagi wangi⁣

2 kilo daging dipotong kecik atau suka hati tak kisah bahagian mana⁣
5 sudu besar sos cili maggi⁣
5 sudu besar sos tiram⁣
6 sudu besar sos black pepper⁣
6 sudu besar sos ikan/ kalau takde ganti ngan kicap biasa⁣
1 1/2 sudu besar lada hitam tumbuk⁣
2 sudu gula⁣
1 sudu kecil garam tak perlu banyak⁣
1/2 cawan minyak masak⁣

caranya⁣
campur kesemua bahan diatas kecuali minyak masak dlm 30 minit⁣
kemudian baru tuang minyak masak dan gaul sebati dan perap lagi dlam 2 jam⁣
sedia utk dibakar⁣
( #tujuan letak minyak masak utk bagi daging lembut n juicy)⁣

bahan utk sos cili ala thai (hat ni resepi dr resepi viral tu) sos ni tak manis sangat tau ..masam2 manis pedas menyengat.. segenggam asam jawa*⁣
1 cawan air suam* - campur keduanya hanya ambil air asam jawanya sahaja⁣
3 sudu sos ikan⁣
1 biji limau nipis⁣
1 keping gula melaka ditumbuk halus⁣
10 biji cili api tumbuk halus nak pedas boleh tambah lagi⁣
8 biji bawang merah kecik dihiris nipis⁣
beras di sangrai (digoreng tanpa minyak dan tumbuk halus)⁣
daun ketumbar dipotong halus⁣
garam⁣

caranya⁣
air asam jawa, sos ikan, gula melaka, cili api tumbuk, bawang merah, beras tumbuk dan daun ketumbar dicampur bersama dalam satu bekas, dan tambah sedikit air masak jika adunan nampak terlalu pekat... dan perah limau nipis ...perasakan dgn sedikit garam.. credit : Fara Nur #resepisedap

Hi Ada Peminat Emma?Jom Follow 👉  @dapur.emma

DAGING BAKAR HARIMAU MENANGIS alhamdulillah..rugi sape yg belom cuba 👇👇👇👇 resepi ni sy ambik dlm group ni jgak tpi lupa sape yg share sblum ni, cuma yg sya ni ada tambah rosemary ckit bagi wangi⁣
⁣
2 kilo daging dipotong kecik atau suka hati tak kisah bahagian mana⁣
5 sudu besar sos cili maggi⁣
5 sudu besar sos tiram⁣
6 sudu besar sos black pepper⁣
6 sudu besar sos ikan/ kalau takde ganti ngan kicap biasa⁣
1 1/2 sudu besar lada hitam tumbuk⁣
2 sudu gula⁣
1 sudu kecil garam tak perlu banyak⁣
1/2 cawan minyak masak⁣
⁣
caranya⁣
campur kesemua bahan diatas kecuali minyak masak dlm 30 minit⁣
kemudian baru tuang minyak masak dan gaul sebati dan perap lagi dlam 2 jam⁣
sedia utk dibakar⁣
(#tujuan letak minyak masak utk bagi daging lembut n juicy)⁣
⁣
bahan utk sos cili ala thai (hat ni resepi dr resepi viral tu) sos ni tak manis sangat tau ..masam2 manis pedas menyengat.. segenggam asam jawa*⁣
1 cawan air suam* - campur keduanya hanya ambil air asam jawanya sahaja⁣
3 sudu sos ikan⁣
1 biji limau nipis⁣
1 keping gula melaka ditumbuk halus⁣
10 biji cili api tumbuk halus nak pedas boleh tambah lagi⁣
8 biji bawang merah kecik dihiris nipis⁣
beras di sangrai (digoreng tanpa minyak dan tumbuk halus)⁣
daun ketumbar dipotong halus⁣
garam⁣
⁣
caranya⁣
air asam jawa, sos ikan, gula melaka, cili api tumbuk, bawang merah, beras tumbuk dan daun ketumbar dicampur bersama dalam satu bekas, dan tambah sedikit air masak jika adunan nampak terlalu pekat... dan perah limau nipis ...perasakan dgn sedikit garam.. credit : Fara Nur #resepisedap
87 0 6 hours ago

Hi Ada Peminat Emma?Jom Follow 👉 @dapur.emma

DAGING BAKAR HARIMAU MENANGIS alhamdulillah..rugi sape yg belom cuba 👇👇👇👇 resepi ni sy ambik dlm group ni jgak tpi lupa sape yg share sblum ni, cuma yg sya ni ada tambah rosemary ckit bagi wangi⁣

2 kilo daging dipotong kecik atau suka hati tak kisah bahagian mana⁣
5 sudu besar sos cili maggi⁣
5 sudu besar sos tiram⁣
6 sudu besar sos black pepper⁣
6 sudu besar sos ikan/ kalau takde ganti ngan kicap biasa⁣
1 1/2 sudu besar lada hitam tumbuk⁣
2 sudu gula⁣
1 sudu kecil garam tak perlu banyak⁣
1/2 cawan minyak masak⁣

caranya⁣
campur kesemua bahan diatas kecuali minyak masak dlm 30 minit⁣
kemudian baru tuang minyak masak dan gaul sebati dan perap lagi dlam 2 jam⁣
sedia utk dibakar⁣
( #tujuan letak minyak masak utk bagi daging lembut n juicy)⁣

bahan utk sos cili ala thai (hat ni resepi dr resepi viral tu) sos ni tak manis sangat tau ..masam2 manis pedas menyengat.. segenggam asam jawa*⁣
1 cawan air suam* - campur keduanya hanya ambil air asam jawanya sahaja⁣
3 sudu sos ikan⁣
1 biji limau nipis⁣
1 keping gula melaka ditumbuk halus⁣
10 biji cili api tumbuk halus nak pedas boleh tambah lagi⁣
8 biji bawang merah kecik dihiris nipis⁣
beras di sangrai (digoreng tanpa minyak dan tumbuk halus)⁣
daun ketumbar dipotong halus⁣
garam⁣

caranya⁣
air asam jawa, sos ikan, gula melaka, cili api tumbuk, bawang merah, beras tumbuk dan daun ketumbar dicampur bersama dalam satu bekas, dan tambah sedikit air masak jika adunan nampak terlalu pekat... dan perah limau nipis ...perasakan dgn sedikit garam.. credit : Fara Nur #resepisedap

Hi Ada Peminat Emma?Jom Follow 👉  @dapur.emma

DAGING BAKAR HARIMAU MENANGIS alhamdulillah..rugi sape yg belom cuba 👇👇👇👇 resepi ni sy ambik dlm group ni jgak tpi lupa sape yg share sblum ni, cuma yg sya ni ada tambah rosemary ckit bagi wangi⁣
⁣
2 kilo daging dipotong kecik atau suka hati tak kisah bahagian mana⁣
5 sudu besar sos cili maggi⁣
5 sudu besar sos tiram⁣
6 sudu besar sos black pepper⁣
6 sudu besar sos ikan/ kalau takde ganti ngan kicap biasa⁣
1 1/2 sudu besar lada hitam tumbuk⁣
2 sudu gula⁣
1 sudu kecil garam tak perlu banyak⁣
1/2 cawan minyak masak⁣
⁣
caranya⁣
campur kesemua bahan diatas kecuali minyak masak dlm 30 minit⁣
kemudian baru tuang minyak masak dan gaul sebati dan perap lagi dlam 2 jam⁣
sedia utk dibakar⁣
(#tujuan letak minyak masak utk bagi daging lembut n juicy)⁣
⁣
bahan utk sos cili ala thai (hat ni resepi dr resepi viral tu) sos ni tak manis sangat tau ..masam2 manis pedas menyengat.. segenggam asam jawa*⁣
1 cawan air suam* - campur keduanya hanya ambil air asam jawanya sahaja⁣
3 sudu sos ikan⁣
1 biji limau nipis⁣
1 keping gula melaka ditumbuk halus⁣
10 biji cili api tumbuk halus nak pedas boleh tambah lagi⁣
8 biji bawang merah kecik dihiris nipis⁣
beras di sangrai (digoreng tanpa minyak dan tumbuk halus)⁣
daun ketumbar dipotong halus⁣
garam⁣
⁣
caranya⁣
air asam jawa, sos ikan, gula melaka, cili api tumbuk, bawang merah, beras tumbuk dan daun ketumbar dicampur bersama dalam satu bekas, dan tambah sedikit air masak jika adunan nampak terlalu pekat... dan perah limau nipis ...perasakan dgn sedikit garam.. credit : Fara Nur #resepisedap
33 0 6 hours ago

Double tap ❤ dulu ye sebelum baca resepinya

Hi Ada Peminat Emma?Jom Follow 👉 @dapur.emma

Sosej Bakar Madu.

Sepeket sausage dikelar jgn putus(ada 10 ketoi)
Bahan perendam..
6 sdb kecap maneyh
2 sdb kecap masen
2 sdb sos cili
2 sdb sos tomato
sejumput lada itam aji shio
(tak payah garam)
2 sdb madu.. Masukkan sosej ke dlm bahan perendam,Perap klu suka.. nak cepat tak yah bakar teruih.. lapaq kan katanya, kakaka, tp lg perap lagi bes.
Bakar guna magic pan atau apa2 teflon..
Masukkan
3 sdb butter dulu okayh ke dlm kuali sblom bakar.
Bakar dgn api perlahan sehingga masak..
Bila dh nak masak curahkan sos yg berlebih tadi..
Gaul rata2 perlahan2 supaya sosej tak patah.. hehe.. Kredit : Makcik Ratu‎
LIKE & SHARE
FOLLOW INSTAGRAM
#resepibonda #resepimudah #resepisedap #resepimemikatsuami #masakan #masak #kongsiresepi #makan #makanan #mahn #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #kuatmakan #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #ketukketukramadan #sedapsangat #vitdaily #makanfree #sedapgiler
#malaysiafood #makanmakanmakan

Double tap ❤ dulu ye sebelum baca resepinya

Hi Ada Peminat Emma?Jom Follow 👉  @dapur.emma

Sosej Bakar Madu.

Sepeket sausage dikelar jgn putus(ada 10 ketoi)
Bahan perendam..
6 sdb kecap maneyh
2 sdb kecap masen
2 sdb sos cili
2 sdb sos tomato
sejumput lada itam aji shio
(tak payah garam)
2 sdb madu.. Masukkan sosej ke dlm bahan perendam,Perap klu suka.. nak cepat tak yah bakar teruih.. lapaq kan katanya, kakaka, tp lg perap lagi bes.
Bakar guna magic pan atau apa2 teflon..
Masukkan 
3 sdb butter dulu okayh ke dlm kuali sblom bakar.
Bakar dgn api perlahan sehingga masak..
Bila dh nak masak curahkan sos yg berlebih tadi..
Gaul rata2 perlahan2 supaya sosej tak patah.. hehe.. Kredit : Makcik Ratu‎ 
LIKE & SHARE
FOLLOW INSTAGRAM 
#resepibonda #resepimudah #resepisedap #resepimemikatsuami #masakan #masak #kongsiresepi #makan #makanan #mahn #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #kuatmakan #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #ketukketukramadan #sedapsangat #vitdaily #makanfree #sedapgiler
#malaysiafood #makanmakanmakan
61 0 6 hours ago

Double tap ❤ dulu ye sebelum baca resepinya

Hi Ada Peminat Emma?Jom Follow 👉 @dapur.emma

Sosej Bakar Madu.

Sepeket sausage dikelar jgn putus(ada 10 ketoi)
Bahan perendam..
6 sdb kecap maneyh
2 sdb kecap masen
2 sdb sos cili
2 sdb sos tomato
sejumput lada itam aji shio
(tak payah garam)
2 sdb madu.. Masukkan sosej ke dlm bahan perendam,Perap klu suka.. nak cepat tak yah bakar teruih.. lapaq kan katanya, kakaka, tp lg perap lagi bes.
Bakar guna magic pan atau apa2 teflon..
Masukkan
3 sdb butter dulu okayh ke dlm kuali sblom bakar.
Bakar dgn api perlahan sehingga masak..
Bila dh nak masak curahkan sos yg berlebih tadi..
Gaul rata2 perlahan2 supaya sosej tak patah.. hehe.. Kredit : Makcik Ratu‎
LIKE & SHARE
FOLLOW INSTAGRAM
#resepibonda #resepimudah #resepisedap #resepimemikatsuami #masakan #masak #kongsiresepi #makan #makanan #mahn #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #kuatmakan #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #ketukketukramadan #sedapsangat #vitdaily #makanfree #sedapgiler
#malaysiafood #makanmakanmakan

Double tap ❤ dulu ye sebelum baca resepinya

Hi Ada Peminat Emma?Jom Follow 👉  @dapur.emma

Sosej Bakar Madu.

Sepeket sausage dikelar jgn putus(ada 10 ketoi)
Bahan perendam..
6 sdb kecap maneyh
2 sdb kecap masen
2 sdb sos cili
2 sdb sos tomato
sejumput lada itam aji shio
(tak payah garam)
2 sdb madu.. Masukkan sosej ke dlm bahan perendam,Perap klu suka.. nak cepat tak yah bakar teruih.. lapaq kan katanya, kakaka, tp lg perap lagi bes.
Bakar guna magic pan atau apa2 teflon..
Masukkan 
3 sdb butter dulu okayh ke dlm kuali sblom bakar.
Bakar dgn api perlahan sehingga masak..
Bila dh nak masak curahkan sos yg berlebih tadi..
Gaul rata2 perlahan2 supaya sosej tak patah.. hehe.. Kredit : Makcik Ratu‎ 
LIKE & SHARE
FOLLOW INSTAGRAM 
#resepibonda #resepimudah #resepisedap #resepimemikatsuami #masakan #masak #kongsiresepi #makan #makanan #mahn #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #kuatmakan #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #ketukketukramadan #sedapsangat #vitdaily #makanfree #sedapgiler
#malaysiafood #makanmakanmakan
45 0 6 hours ago

Double tap ❤ dulu ye sebelum baca resepinya

Hi Ada Peminat Emma?Jom Follow 👉 @dapur.emma

SOTONG MASAK KICAP PEDAS
.
Bahan-bahan:
Setengah kili sotong – dibersih dan dipotong bulat kemudian toskan airnya.
1 biji bawang besar – dihiris bulat
5 biji cili hijau – dihiris kasar
2 keping asam gelugor
Kicap lemak manis secukupnya
Sedikit garam
.
Bahan yang perlu ditumbuk halus:
5 ulas bawang putih
1 biji bawang besar (jangan terlalu besar)
.
Cara-cara membuat:
1.Panaskan minyak masak didalam kuali dan tumiskan bahan yang ditumbuk sehingga wangi.
2.Masukkan semua bahan-bahan lain kemudian kacaukan sehingga bawang besar layu dan sotong masak.
3.Akhir sekali,tutup api dan sedia untuk dihidangkan
LIKE & SHARE
FOLLOW INSTAGRAM
Berminat viralkan perniagaan anda? Sila PM admin 🙂 #resepibonda #resepimudah #resepisedap #resepimemikatsuami #masakan #masak #kongsiresepi #makan #makanan #mahn #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #kuatmakan #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #ketukketukramadan #sedapsangat #vitdaily #makanfree #sedapgiler
#malaysiafood #makanmakanmakan

Double tap ❤ dulu ye sebelum baca resepinya

Hi Ada Peminat Emma?Jom Follow 👉  @dapur.emma

SOTONG MASAK KICAP PEDAS
.
Bahan-bahan:
Setengah kili sotong – dibersih dan dipotong bulat kemudian toskan airnya.
1 biji bawang besar – dihiris bulat
5 biji cili hijau – dihiris kasar
2 keping asam gelugor
Kicap lemak manis secukupnya
Sedikit garam
.
Bahan yang perlu ditumbuk halus:
5 ulas bawang putih
1 biji bawang besar (jangan terlalu besar)
.
Cara-cara membuat:
1.Panaskan minyak masak didalam kuali dan tumiskan bahan yang ditumbuk sehingga wangi.
2.Masukkan semua bahan-bahan lain kemudian kacaukan sehingga bawang besar layu dan sotong masak.
3.Akhir sekali,tutup api dan sedia untuk dihidangkan
LIKE & SHARE
FOLLOW INSTAGRAM 
Berminat viralkan perniagaan anda? Sila PM admin 🙂#resepibonda #resepimudah #resepisedap #resepimemikatsuami #masakan #masak #kongsiresepi #makan #makanan #mahn #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #kuatmakan #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #ketukketukramadan #sedapsangat #vitdaily #makanfree #sedapgiler
#malaysiafood #makanmakanmakan
81 0 6 hours ago

Double tap ❤ dulu ye sebelum baca resepinya

Hi Ada Peminat Emma?Jom Follow 👉 @dapur.emma

SOTONG MASAK KICAP PEDAS
.
Bahan-bahan:
Setengah kili sotong – dibersih dan dipotong bulat kemudian toskan airnya.
1 biji bawang besar – dihiris bulat
5 biji cili hijau – dihiris kasar
2 keping asam gelugor
Kicap lemak manis secukupnya
Sedikit garam
.
Bahan yang perlu ditumbuk halus:
5 ulas bawang putih
1 biji bawang besar (jangan terlalu besar)
.
Cara-cara membuat:
1.Panaskan minyak masak didalam kuali dan tumiskan bahan yang ditumbuk sehingga wangi.
2.Masukkan semua bahan-bahan lain kemudian kacaukan sehingga bawang besar layu dan sotong masak.
3.Akhir sekali,tutup api dan sedia untuk dihidangkan
LIKE & SHARE
FOLLOW INSTAGRAM
Berminat viralkan perniagaan anda? Sila PM admin 🙂 #resepibonda #resepimudah #resepisedap #resepimemikatsuami #masakan #masak #kongsiresepi #makan #makanan #mahn #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #kuatmakan #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #ketukketukramadan #sedapsangat #vitdaily #makanfree #sedapgiler
#malaysiafood #makanmakanmakan

Double tap ❤ dulu ye sebelum baca resepinya

Hi Ada Peminat Emma?Jom Follow 👉  @dapur.emma

SOTONG MASAK KICAP PEDAS
.
Bahan-bahan:
Setengah kili sotong – dibersih dan dipotong bulat kemudian toskan airnya.
1 biji bawang besar – dihiris bulat
5 biji cili hijau – dihiris kasar
2 keping asam gelugor
Kicap lemak manis secukupnya
Sedikit garam
.
Bahan yang perlu ditumbuk halus:
5 ulas bawang putih
1 biji bawang besar (jangan terlalu besar)
.
Cara-cara membuat:
1.Panaskan minyak masak didalam kuali dan tumiskan bahan yang ditumbuk sehingga wangi.
2.Masukkan semua bahan-bahan lain kemudian kacaukan sehingga bawang besar layu dan sotong masak.
3.Akhir sekali,tutup api dan sedia untuk dihidangkan
LIKE & SHARE
FOLLOW INSTAGRAM 
Berminat viralkan perniagaan anda? Sila PM admin 🙂#resepibonda #resepimudah #resepisedap #resepimemikatsuami #masakan #masak #kongsiresepi #makan #makanan #mahn #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #kuatmakan #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #ketukketukramadan #sedapsangat #vitdaily #makanfree #sedapgiler
#malaysiafood #makanmakanmakan
35 0 6 hours ago

Double tap ❤ dulu ye sebelum baca resepinya

Hi Ada Peminat Emma?Jom Follow 👉 @dapur.emma

Jom sapa nak resepi makaroni bakar cheese meleleh. ...
.
Bahan2
2 cawan makaroni * rebus
1 tin sos spageti prego (perisa tradisional)
Lada hitam ajishio
1 labu bawang besar - cincang
3 ulas bawang putih - cincang
1/2 Minch meat(nak guna semua pon boleh)
1/2 tin cendawan potong dadu
1 bj Carrot kecik potong dadu
1/2 bj Capsicum potong dadu
(Olive kalau xde takyah letak)
Cheddar cheese parut
.
Cara2:
Panaskan 3 sudu minyak (minyak zaitun dlam gambar tu optional je) masukkan bawang & garlic cincang layukan.. masukkan carrot dan daging kacau2... letak sedikit air utk empukkan daging dan carrot masak dalam 3minit.
Masukkan cendawan, capsicum, olive(kalau ada) kacau sekejap.
Masukkan sos prego kacau dan masukkan makaroni yang dah rebus.
Perisa kan dengan sedikit garam dan serbuk lada hitam. Garam letak sikit dulu... sbb sos prego dan lada hitam tu dah ada rasa garam.
Boleh masuk dalam bekas alumunium size 7x7 dapat 2bekas. Kalau xder boleh guna loyang masak kek size 9x9
.
Bahan2 sos putih:
2 cawan susu segar
2sudu bsr tpg gandum
4 sudu bsr butter
Sedikit garam
Masak dalam periuk hingga creamy lebih kurang 5 mins
Tuangkan dan ratakan sos putih di atas makaroni. Parutkan chedar cheese(optional) kalau suka cheese yg banyak.
Lapis dengan cheddar slice atas dia... Bakar oven 160 selama 20 min .
Selamat mencuba
.
Kredit Resepi : Jija Mychommel .

#resepi #resepimudah #resepisedap #resepibonda #masakanmelayu #sukamasak #sayamasak #kongsiresepi #sedapsangat #kakimakan #masakmasak #makanansedap #jommakan #masakankampung #mahn #sedap #makansedap #lazat #sedapgiler #makan2 #malaysianfoodie #malayfood #kuihtradisional #makanfree #biskutraya #foodmalaysia #sukamakan #vitdaily #kuih #kuihmuih

Double tap ❤ dulu ye sebelum baca resepinya

Hi Ada Peminat Emma?Jom Follow 👉  @dapur.emma

Jom sapa nak resepi makaroni bakar cheese meleleh. ...
.
Bahan2 
2 cawan makaroni * rebus 
1 tin sos spageti prego (perisa tradisional)
Lada hitam ajishio
1 labu bawang besar - cincang
3 ulas bawang putih - cincang
1/2 Minch meat(nak guna semua pon boleh)
1/2 tin cendawan potong dadu
1 bj Carrot kecik potong dadu
1/2 bj Capsicum potong dadu
(Olive kalau xde takyah letak)
Cheddar cheese parut
.
Cara2:
Panaskan 3 sudu minyak (minyak zaitun dlam gambar tu optional je) masukkan bawang & garlic cincang layukan.. masukkan carrot dan daging kacau2... letak sedikit air utk empukkan daging dan carrot masak dalam 3minit.
Masukkan cendawan, capsicum, olive(kalau ada) kacau sekejap.
Masukkan sos prego kacau dan masukkan makaroni yang dah rebus.
Perisa kan dengan sedikit garam dan serbuk lada hitam. Garam letak sikit dulu... sbb sos prego dan lada hitam tu dah ada rasa garam.
Boleh masuk dalam bekas alumunium size 7x7 dapat 2bekas. Kalau xder boleh guna loyang masak kek size 9x9
.
Bahan2 sos putih:
2 cawan susu segar
2sudu bsr tpg gandum
4 sudu bsr butter
Sedikit garam
Masak dalam periuk hingga creamy lebih kurang 5 mins
Tuangkan dan ratakan sos putih di atas makaroni. Parutkan chedar cheese(optional) kalau suka cheese yg banyak.
Lapis dengan cheddar slice atas dia... Bakar oven 160 selama 20 min .
Selamat mencuba
.
Kredit Resepi : Jija Mychommel .

#resepi #resepimudah #resepisedap #resepibonda #masakanmelayu #sukamasak #sayamasak #kongsiresepi #sedapsangat #kakimakan #masakmasak #makanansedap #jommakan #masakankampung #mahn #sedap #makansedap #lazat #sedapgiler #makan2 #malaysianfoodie #malayfood #kuihtradisional #makanfree #biskutraya #foodmalaysia #sukamakan #vitdaily #kuih #kuihmuih
268 2 6 hours ago

Double tap ❤ dulu ye sebelum baca resepinya

Hi Ada Peminat Emma?Jom Follow 👉 @dapur.emma

Jom sapa nak resepi makaroni bakar cheese meleleh. ...
.
Bahan2
2 cawan makaroni * rebus
1 tin sos spageti prego (perisa tradisional)
Lada hitam ajishio
1 labu bawang besar - cincang
3 ulas bawang putih - cincang
1/2 Minch meat(nak guna semua pon boleh)
1/2 tin cendawan potong dadu
1 bj Carrot kecik potong dadu
1/2 bj Capsicum potong dadu
(Olive kalau xde takyah letak)
Cheddar cheese parut
.
Cara2:
Panaskan 3 sudu minyak (minyak zaitun dlam gambar tu optional je) masukkan bawang & garlic cincang layukan.. masukkan carrot dan daging kacau2... letak sedikit air utk empukkan daging dan carrot masak dalam 3minit.
Masukkan cendawan, capsicum, olive(kalau ada) kacau sekejap.
Masukkan sos prego kacau dan masukkan makaroni yang dah rebus.
Perisa kan dengan sedikit garam dan serbuk lada hitam. Garam letak sikit dulu... sbb sos prego dan lada hitam tu dah ada rasa garam.
Boleh masuk dalam bekas alumunium size 7x7 dapat 2bekas. Kalau xder boleh guna loyang masak kek size 9x9
.
Bahan2 sos putih:
2 cawan susu segar
2sudu bsr tpg gandum
4 sudu bsr butter
Sedikit garam
Masak dalam periuk hingga creamy lebih kurang 5 mins
Tuangkan dan ratakan sos putih di atas makaroni. Parutkan chedar cheese(optional) kalau suka cheese yg banyak.
Lapis dengan cheddar slice atas dia... Bakar oven 160 selama 20 min .
Selamat mencuba
.
Kredit Resepi : Jija Mychommel .

#resepi #resepimudah #resepisedap #resepibonda #masakanmelayu #sukamasak #sayamasak #kongsiresepi #sedapsangat #kakimakan #masakmasak #makanansedap #jommakan #masakankampung #mahn #sedap #makansedap #lazat #sedapgiler #makan2 #malaysianfoodie #malayfood #kuihtradisional #makanfree #biskutraya #foodmalaysia #sukamakan #vitdaily #kuih #kuihmuih

Double tap ❤ dulu ye sebelum baca resepinya

Hi Ada Peminat Emma?Jom Follow 👉  @dapur.emma

Jom sapa nak resepi makaroni bakar cheese meleleh. ...
.
Bahan2 
2 cawan makaroni * rebus 
1 tin sos spageti prego (perisa tradisional)
Lada hitam ajishio
1 labu bawang besar - cincang
3 ulas bawang putih - cincang
1/2 Minch meat(nak guna semua pon boleh)
1/2 tin cendawan potong dadu
1 bj Carrot kecik potong dadu
1/2 bj Capsicum potong dadu
(Olive kalau xde takyah letak)
Cheddar cheese parut
.
Cara2:
Panaskan 3 sudu minyak (minyak zaitun dlam gambar tu optional je) masukkan bawang & garlic cincang layukan.. masukkan carrot dan daging kacau2... letak sedikit air utk empukkan daging dan carrot masak dalam 3minit.
Masukkan cendawan, capsicum, olive(kalau ada) kacau sekejap.
Masukkan sos prego kacau dan masukkan makaroni yang dah rebus.
Perisa kan dengan sedikit garam dan serbuk lada hitam. Garam letak sikit dulu... sbb sos prego dan lada hitam tu dah ada rasa garam.
Boleh masuk dalam bekas alumunium size 7x7 dapat 2bekas. Kalau xder boleh guna loyang masak kek size 9x9
.
Bahan2 sos putih:
2 cawan susu segar
2sudu bsr tpg gandum
4 sudu bsr butter
Sedikit garam
Masak dalam periuk hingga creamy lebih kurang 5 mins
Tuangkan dan ratakan sos putih di atas makaroni. Parutkan chedar cheese(optional) kalau suka cheese yg banyak.
Lapis dengan cheddar slice atas dia... Bakar oven 160 selama 20 min .
Selamat mencuba
.
Kredit Resepi : Jija Mychommel .

#resepi #resepimudah #resepisedap #resepibonda #masakanmelayu #sukamasak #sayamasak #kongsiresepi #sedapsangat #kakimakan #masakmasak #makanansedap #jommakan #masakankampung #mahn #sedap #makansedap #lazat #sedapgiler #makan2 #malaysianfoodie #malayfood #kuihtradisional #makanfree #biskutraya #foodmalaysia #sukamakan #vitdaily #kuih #kuihmuih
162 1 6 hours ago

Mesti ada dalam ni yang pernah basuh baju warna campur sekali dengan baju putih. Lepas basuh, tengok-tengok baju kaler tu turun kaler menyebabkan baju putih jadi ada kesan kaler baju itu tadi.
.
Ni ada tips yang tak seberapa. Senang je, panaskan air di dapur sehingga panas. Campurkan 2-3 ulas limau nipis. rendam baju yang terkena kesan calar itu. Kacau sehingga baju terjejas itu tadi kembali kepada warna asal.
.
Sekadar perkongsian yang tak seberapa. Dapat tip ini pun dari orang-orang lama. Kalau rasa berguna boleh share. Tak perlu bayar pun.
.
Kredit: Chef Pejo

Follow ig @bawangchannel rapat² ok 😘

#resepisedap #resepi #rasa #menu #instaartist #insta #instagram #dessert #breakfast #teabreak #lunch #dinner #supper #sedap #intermittentfasting #makeupartist #blousemurah #tudung #love #ceritamakan #petua #cantik #kurus #kakijalan #cutie #holiday #positivequotes #vibes #tudung

Mesti ada dalam ni yang pernah basuh baju warna campur sekali dengan baju putih. Lepas basuh, tengok-tengok baju kaler tu turun kaler menyebabkan baju putih jadi ada kesan kaler baju itu tadi.
.
Ni ada tips yang tak seberapa. Senang je, panaskan air di dapur sehingga panas. Campurkan 2-3 ulas limau nipis. rendam baju yang terkena kesan calar itu. Kacau sehingga baju terjejas itu tadi kembali kepada warna asal.
.
Sekadar perkongsian yang tak seberapa. Dapat tip ini pun dari orang-orang lama. Kalau rasa berguna boleh share. Tak perlu bayar pun.
.
Kredit: Chef Pejo

Follow ig @bawangchannel rapat² ok 😘

#resepisedap #resepi #rasa #menu #instaartist #insta #instagram #dessert #breakfast #teabreak #lunch #dinner #supper #sedap #intermittentfasting #makeupartist #blousemurah #tudung #love #ceritamakan #petua #cantik #kurus #kakijalan #cutie #holiday #positivequotes #vibes #tudung
66 2 7 hours ago

Ajomm buat muffin coklat chip tanpa mixer dan tanpa blander..resepi simple dan sgt mudah..anak2 pn suka🥰🥰 MUFFIN COKLAT CHIP
🧁1 3/4 cwn tepung gandum
🧁1/4 cwn serbuk koko
🧁1 sk baking powder
🧁1 sk soda bikabonat
🧁1cwn gula
🧁1/2 sk garam
🧁1 biji telur
🧁1/3 cwn minyak masak
🧁1 cwn air
🧁Coklat chip

Kredit: lyn da ll

Follow ig @bawangchannel rapat² ok 😘

#resepisedap #resepi #rasa #menu #instaartist #insta #instagram #dessert #breakfast #teabreak #lunch #dinner #supper #sedap #intermittentfasting #makeupartist #blousemurah #tudung #love #ceritamakan #petua #cantik #kurus #kakijalan #cutie #holiday #positivequotes #vibes #tudung

Ajomm buat muffin coklat chip tanpa mixer dan tanpa blander..resepi simple dan sgt mudah..anak2 pn suka🥰🥰 MUFFIN COKLAT CHIP
🧁1 3/4 cwn tepung gandum
🧁1/4  cwn serbuk koko
🧁1 sk baking powder
🧁1 sk soda bikabonat
🧁1cwn gula
🧁1/2 sk garam
🧁1 biji telur
🧁1/3 cwn minyak masak
🧁1 cwn air
🧁Coklat chip

Kredit: lyn da ll

Follow ig @bawangchannel rapat² ok 😘

#resepisedap #resepi #rasa #menu #instaartist #insta #instagram #dessert #breakfast #teabreak #lunch #dinner #supper #sedap #intermittentfasting #makeupartist #blousemurah #tudung #love #ceritamakan #petua #cantik #kurus #kakijalan #cutie #holiday #positivequotes #vibes #tudung
69 0 8 hours ago

Resepi Biskut Chip Coklat
Bahan-Bahan:

1 cawan butter
1/2 cawan gula castor
1/2 cawan gula perang
2 biji telur
1 sdk esen vanilla
1 sdk coklat emulco
1 1/2 cawan tepung gandum*
1/2 cawan tepung jagung*
1 sdk soda bikabonat*
1 sdk baking powder*
1/2 sdk garam* – *satukan dan ayak
2 1/2 cawan oat – kisar halus
1 cawan blueberry kering
1 cawan coklat chip
1/2 cawan hazelnut*
1/2 cawan almond* – *dicincang
1 cawan coklat compound – disagat kasar

Cara Membuat:

1. Dalam mixer, pukul butter, gula castor dan gula perang sehingga gebu dan sebati.

2. Masukkan telur sedikit demi sedikit sambil terus pukul lagi bersama esen vanilla dan coklat emulco.

3. Tambahkan adunan yang di ayak sedikit demi sedikit bersama oat dan gaul sebati dengan spatula.
4. Masuk pula blueberry kering, coklat chip, hazelnut, almond dan gaul rata.

5. Akhir sekali tambahkn coklat compound yang disagat, gaul perlahan. Gunakan loyang besar dan sapu butter sedikit.

6. Ambil sebanyak 30 gm, bulat-bulatkan, leperkan dan susun diatas loyang. Buat sehingga selesai.

7. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan dengan suhu 170C selama 20 minit atau sehingga masak.

9. Keluarkan dari oven dan sejukkan atas redai.
.
Nak power bisnes: Follow @socialistlab
Nak power bisnes: Follow @socialistlab
Nak power bisnes: Follow @socialistlab
Nak power bisnes: Follow @socialistlab
.
Nak lagi resepi best: Follow @pans.pandora
Nak lagi resepi best: Follow @pans.pandora
Nak lagi resepi best: Follow @pans.pandora
Nak lagi resepi best: Follow @pans.pandora .
#kakimakan #kuatmakan #gengkuatmakan #makananmalaysia #makananmelayu #resepi #resepimudah #resepiibu #resepimama #resepisedap #masak #masakmasak #masakanmelayu #masakanmama #masakwithpassion #tutorialmasak #videomasakan #masakansimple #marimasak #masakbuatsuami #tipsmemasak #tipsdapur #malaysiafoodies #malaysiafoodie #malaysiafood #paidreviewmalaysia #paidreviewmurah #paidreviewrm20 #paidpromote#

Resepi Biskut Chip Coklat
Bahan-Bahan:

1 cawan butter
1/2 cawan gula castor
1/2 cawan gula perang
2 biji telur
1 sdk esen vanilla
1 sdk coklat emulco
1 1/2 cawan tepung gandum*
1/2 cawan tepung jagung*
1 sdk soda bikabonat*
1 sdk baking powder*
1/2 sdk garam* – *satukan dan ayak
2 1/2 cawan oat – kisar halus
1 cawan blueberry kering
1 cawan coklat chip
1/2 cawan hazelnut*
1/2 cawan almond* – *dicincang
1 cawan coklat compound – disagat kasar

Cara Membuat:

1. Dalam mixer, pukul butter, gula castor dan gula perang sehingga gebu dan sebati.

2. Masukkan telur sedikit demi sedikit sambil terus pukul lagi bersama esen vanilla dan coklat emulco.

3. Tambahkan adunan yang di ayak sedikit demi sedikit bersama oat dan gaul sebati dengan spatula. 
4. Masuk pula blueberry kering, coklat chip, hazelnut, almond dan gaul rata.

5. Akhir sekali tambahkn coklat compound yang disagat, gaul perlahan. Gunakan loyang besar dan sapu butter sedikit.

6. Ambil sebanyak 30 gm, bulat-bulatkan, leperkan dan susun diatas loyang. Buat sehingga selesai.

7. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan dengan suhu 170C selama 20 minit atau sehingga masak.

9. Keluarkan dari oven dan sejukkan atas redai.
.
Nak power bisnes: Follow @socialistlab
Nak power bisnes: Follow @socialistlab
Nak power bisnes: Follow @socialistlab
Nak power bisnes: Follow @socialistlab
.
Nak lagi resepi best: Follow @pans.pandora
Nak lagi resepi best: Follow @pans.pandora
Nak lagi resepi best: Follow @pans.pandora
Nak lagi resepi best: Follow @pans.pandora .
#kakimakan#kuatmakan#gengkuatmakan#makananmalaysia#makananmelayu#resepi#resepimudah#resepiibu#resepimama#resepisedap#masak#masakmasak#masakanmelayu#masakanmama#masakwithpassion#tutorialmasak#videomasakan#masakansimple#marimasak#masakbuatsuami#tipsmemasak#tipsdapur#malaysiafoodies#malaysiafoodie#malaysiafood#paidreviewmalaysia#paidreviewmurah#paidreviewrm20#paidpromote#
107 0 8 hours ago
Nak tido dah ke tu? Jom buat perkara2 ni dulu. ❤
.
.
#vitdaily #resepisedap #majalahrasa #ilovefood #jjcm #masakapahariini #malaysianfoodie #malaysianfood #resepimudah
25 0 8 hours ago

PROGRAM KURUS 100% ONLINE COACHING SESI NOVEMBER KINI DIBUKA!!
(kurus dari rumah)
.
✔ 100% online
✔ Mealplan lengkap
✔ Belajar topik penting diet harian
✔ Video combo workout
✔ Program NUTRITION
✔ Groceries list
✔ Group coaching yg supportive
✔ Peluang menang hadiah
✔ Personal coach
✔ Turun berat 3 hingga 7kg sebulan
.
Klik bio ig @alieza.abdullah untuk sebarang pertanyaan dan pendaftaran
.
Coach liza 011 11997973

PROGRAM KURUS 100% ONLINE COACHING SESI NOVEMBER KINI DIBUKA!!
(kurus dari rumah)
.
✔ 100% online
✔ Mealplan lengkap
✔ Belajar topik penting diet harian
✔ Video combo workout
✔ Program NUTRITION
✔ Groceries list
✔ Group coaching yg supportive
✔ Peluang menang hadiah
✔ Personal coach
✔ Turun berat 3 hingga 7kg  sebulan
.
Klik bio ig @alieza.abdullah untuk sebarang pertanyaan dan pendaftaran
.
Coach liza 011 11997973
14 1 8 hours ago

MI REBUS JOHOR

BAHAN-BAHAN:

1kg mi kuning- dicelur
BAHAN KISAR:

100g udang basah
3 sudu besar udang kering
2 biji bawang besar
3-4 ulas bawang putih
2 inci lengkuas
5-6 tangkai lada kering

BAHAN KUAH:

3 biji keledek- direbus dan dilecek
150-200g daging cincang/ daging tetel
1 batang serai
2 sudu besar serbuk kari daging
2 sudu besar taucu – kisar
Garam dan gula secukupnya
Air secukupnya
BAHAN HIASAN:

Tauge – dicelur
Tauhu goreng
Telur rebus
Bawang goreng
Lada potong
Daun bawang
CARA MEMASAK:

1. Rebus keledek dan lecek.

2. Tumis serai di belah dua.

3. Masukkan bahan blender. Tumis sehingga pecah minyak.

4. Masukkan serbuk kari dan tumis lagi.

5. Masukkan daging cincang dan tambah air.

6. Biar mendidih dan masukkan taucu kisar.

7. Masukkan keledek lecek, reneh sehingga kanji keledek memekatkan kuah.

8. Perasakan dengan garam dan gula.

9. Celur mi dan tauge. Goreng tahu dan rebus telur.

10. Siap untuk dihidang

Kredit resipi & foto: Faziatun Nisa Yusof Basha

Follow ig @bawangchannel rapat² ok 😘

#resepisedap #resepi #rasa #menu #instaartist #insta #instagram #dessert #breakfast #teabreak #lunch #dinner #supper #sedap #intermittentfasting #makeupartist #blousemurah #tudung #love #ceritamakan #petua #cantik #kurus #kakijalan #cutie #holiday #positivequotes #vibes #tudung

MI REBUS JOHOR

BAHAN-BAHAN:

1kg mi kuning- dicelur 
BAHAN KISAR:

100g udang basah
3 sudu besar udang kering
2 biji bawang besar
3-4 ulas bawang putih
2 inci lengkuas
5-6 tangkai lada kering

BAHAN KUAH:

3 biji keledek- direbus dan dilecek
150-200g daging cincang/ daging tetel
1 batang serai
2 sudu besar serbuk kari daging
2 sudu besar taucu – kisar
Garam dan gula secukupnya
Air secukupnya
BAHAN HIASAN:

Tauge – dicelur
Tauhu goreng
Telur rebus
Bawang goreng
Lada potong
Daun bawang 
CARA MEMASAK:

1. Rebus keledek dan lecek.

2. Tumis serai di belah dua.

3. Masukkan bahan blender. Tumis sehingga pecah minyak.

4. Masukkan serbuk kari dan tumis lagi.

5. Masukkan daging cincang dan tambah air.

6. Biar mendidih dan masukkan taucu kisar.

7. Masukkan keledek lecek, reneh sehingga kanji keledek memekatkan kuah.

8. Perasakan dengan garam dan gula.

9. Celur mi dan tauge. Goreng tahu dan rebus telur.

10. Siap untuk dihidang

Kredit resipi & foto: Faziatun Nisa Yusof Basha

Follow ig @bawangchannel rapat² ok 😘

#resepisedap #resepi #rasa #menu #instaartist #insta #instagram #dessert #breakfast #teabreak #lunch #dinner #supper #sedap #intermittentfasting #makeupartist #blousemurah #tudung #love #ceritamakan #petua #cantik #kurus #kakijalan #cutie #holiday #positivequotes #vibes #tudung
66 0 8 hours ago

Mana satu anda pilih?? Kalau saya saya lebih suka yg B.. Walaupun berat sama dgn A tapi shaping sgt berbeza..😍😍
.
Nak tahu rahsia mcmana nk dptkn body shape yg cun slim melim dan wow?
Jom belajar cara2 nk kurus dgn team kami..
.
.
PROGRAM KURUS ONLINE COACHING.
Intake Disember masih dibuka
Klik link di bio ig @alieza.abdullah untuk mendaftar
.
➡ Jom merialisasikan impian kurus dengan turun berat 3 hingga 7kg sebulan..
.
Coach liza 011 11997973
Lost 12 kg bersama #getfitnowonline.. Membantu sesiapa saja yg nk kurus dan turun berat badan secara sihat..berumur 20 tahun dan keatas..
.
💖💖 #getfitnow #getfitnowonline #getfitwithme #weightlossonlineprogram #eatclean #dietseimbang #dietmakannasi #sukusukuseparuh
#resepi #resepisedap #resepisihat
#teamkedah #teamsgpetani #teamsingapore #teambrunei #dietsihat #kurusdarirumah #jomkurus1malaysia #jomkurussecaraonline #fashion #hijabista #instafamous #jrm #jamuratumalaya #muabellaz #zumba #healthyfood #healthylifestyle #workout #fitnessmotivation

Mana satu anda pilih?? Kalau saya saya lebih suka yg B.. Walaupun berat sama dgn A tapi shaping sgt berbeza..😍😍
.
Nak tahu rahsia mcmana nk dptkn body shape yg cun slim melim dan wow?
Jom belajar cara2 nk kurus dgn team kami..
.
.
PROGRAM KURUS ONLINE COACHING.
Intake Disember masih dibuka
Klik link di bio ig @alieza.abdullah untuk mendaftar
.
➡ Jom merialisasikan impian kurus  dengan turun berat 3 hingga 7kg sebulan..
.
Coach liza 011 11997973
Lost 12 kg bersama #getfitnowonline.. Membantu sesiapa saja yg nk kurus dan turun berat badan secara sihat..berumur 20 tahun dan keatas..
.
💖💖#getfitnow#getfitnowonline#getfitwithme#weightlossonlineprogram#eatclean#dietseimbang#dietmakannasi#sukusukuseparuh 
#resepi#resepisedap#resepisihat
#teamkedah#teamsgpetani#teamsingapore#teambrunei#dietsihat#kurusdarirumah#jomkurus1malaysia #jomkurussecaraonline #fashion#hijabista#instafamous#jrm#jamuratumalaya#muabellaz#zumba#healthyfood#healthylifestyle#workout#fitnessmotivation
11 0 8 hours ago

Minima 50 minit Seminggu..!!
Senang sgt kan ..
.
.
.
PROGRAM KURUS ONLINE COACHING.
Intake Disember masih dibuka
Klik link di bio ig @alieza.abdullah untuk mendaftar
.
➡ Jom merialisasikan impian kurus dengan turun berat 3 hingga 7kg sebulan..
.
Coach liza 011 11997973
Lost 12 kg bersama #getfitnowonline.. Membantu sesiapa saja yg nk kurus dan turun berat badan secara sihat..berumur 20 tahun dan keatas..
.
💖💖 #getfitnow #getfitnowonline #getfitwithme #weightlossonlineprogram #eatclean #dietseimbang #dietmakannasi #sukusukuseparuh
#resepi #resepisedap #resepisihat
#teamkedah #teamsgpetani #teamsingapore #teambrunei #dietsihat #kurusdarirumah #jomkurus1malaysia #jomkurussecaraonline #fashion #hijabista #instafamous #jrm #jamuratumalaya #muabellaz #zumba #healthyfood #healthylifestyle #workout #fitnessmotivation

Minima 50 minit Seminggu..!!
Senang sgt kan ..
.
.
.
PROGRAM KURUS ONLINE COACHING.
Intake Disember masih dibuka
Klik link di bio ig @alieza.abdullah untuk mendaftar
.
➡ Jom merialisasikan impian kurus  dengan turun berat 3 hingga 7kg sebulan..
.
Coach liza 011 11997973
Lost 12 kg bersama #getfitnowonline.. Membantu sesiapa saja yg nk kurus dan turun berat badan secara sihat..berumur 20 tahun dan keatas..
.
💖💖#getfitnow#getfitnowonline#getfitwithme#weightlossonlineprogram#eatclean#dietseimbang#dietmakannasi#sukusukuseparuh 
#resepi#resepisedap#resepisihat
#teamkedah#teamsgpetani#teamsingapore#teambrunei#dietsihat#kurusdarirumah#jomkurus1malaysia #jomkurussecaraonline #fashion#hijabista#instafamous#jrm#jamuratumalaya#muabellaz#zumba#healthyfood#healthylifestyle#workout#fitnessmotivation
15 0 8 hours ago

Kenapa korang wajib ada pes telur masin ni? .
✔️SEDAP
✔️CEPAT
✔️JIMAT MASA
✔️MUDAH
✔️HALAL
✔️RASA PURE TELUR MASIN
✔️TRAVEL FRIENDLY
✔️PRODUK BUMIPUTERA
.
✅ 1 kotak = 120gram
✅ 1 kotak RM13.90 (Tapi beli banyak ann bagi harga kasih syg 😘)
✅ 1 kotak boleh masak bersama 500gram udang/ayam/sotong/dll
✅ 1 kotak boleh makan 3-4 orang
.
Xperlu ragu betul ke sedap? Semua yg beli xpernah lagi jumpe feedback yg biase2. Semuanya luar biasa tau. Kebanyakkan nak repeat order pulak tu😍
.
Berminat? Cepat2 WhatsApp ann🤗 Mane yg luar melaka, boleh jugak order. Ann boleh pos ke seluruh semenanjung termasuk sabah & sarawak yea😉
.
Whatsapp 01110035474
Whatsapp 01110035474
Whatsapp 01110035474 .
or just click link kat bio.
.
#saltedeggpaste #saltedeggpastealorgajah #resepi #pestelurmasin #saltedeggpaste #saltedeggpastemelaka #saltedeggpastenurellfood #saltedeggpastenurell #pestelurmasin #pestelurmasinnurell #pestelurmasinsedap #eggyork #telurmasin #laukpestelurmasin #saltedeggpastealorgajah #saltedeggpastemelaka #masakapaharini #masakapahariini #resepimudah #resepisedap #resepimasakansedap #saltedeggpaste #saltedeggpastemelaka #saltedeggpastenurellfood #saltedeggpastenurell #pestelurmasin #pestelurmasinnurell #pestelurmasinsedap #eggyork #telurmasin #laukpestelurmasin #saltedeggpastealorgajah #saltedeggpastemelaka #masakapaharini #masakapahariini #resepimudah #resepisedap #resepimasakansedap #pestelurmasinviral #pestelurmasinmelaka

Kenapa korang wajib ada pes telur masin ni? .
✔️SEDAP
✔️CEPAT
✔️JIMAT MASA
✔️MUDAH
✔️HALAL
✔️RASA PURE TELUR MASIN
✔️TRAVEL FRIENDLY
✔️PRODUK BUMIPUTERA
.
✅ 1 kotak = 120gram
✅ 1 kotak RM13.90 (Tapi beli banyak ann bagi harga kasih syg 😘)
✅ 1 kotak boleh masak bersama 500gram udang/ayam/sotong/dll
✅ 1 kotak boleh makan 3-4 orang
.
Xperlu ragu betul ke sedap? Semua yg beli xpernah lagi jumpe feedback yg biase2. Semuanya luar biasa tau. Kebanyakkan nak repeat order pulak tu😍
.
Berminat? Cepat2 WhatsApp ann🤗 Mane yg luar melaka, boleh jugak order. Ann boleh pos ke seluruh semenanjung termasuk sabah & sarawak yea😉
.
Whatsapp 01110035474
Whatsapp 01110035474
Whatsapp 01110035474 .
or just click link kat bio.
.
#saltedeggpaste #saltedeggpastealorgajah #resepi #pestelurmasin #saltedeggpaste #saltedeggpastemelaka #saltedeggpastenurellfood #saltedeggpastenurell #pestelurmasin #pestelurmasinnurell #pestelurmasinsedap #eggyork #telurmasin #laukpestelurmasin #saltedeggpastealorgajah #saltedeggpastemelaka #masakapaharini #masakapahariini #resepimudah #resepisedap #resepimasakansedap #saltedeggpaste #saltedeggpastemelaka #saltedeggpastenurellfood #saltedeggpastenurell #pestelurmasin #pestelurmasinnurell #pestelurmasinsedap #eggyork #telurmasin #laukpestelurmasin #saltedeggpastealorgajah #saltedeggpastemelaka #masakapaharini #masakapahariini #resepimudah #resepisedap #resepimasakansedap #pestelurmasinviral #pestelurmasinmelaka
4 0 8 hours ago

Nak lagi resepi?

Follow @resepiorangkita
Resepi Agar-Agar Cermin Mixed Fruits

Bahan-Bahan:

Agar-agar bertali
Air (aga-agak)
Gula pasir (agak-agak)
Gula batu
1 tin longan
Buah strawberry (Belah dua)
Buah mangga (potong dadu)
Buah kiwi (potong bulat)
Biji selasih (rendam dengan air panas)
Cara-Caranya:

1. Masak agar-agar dengan air sampai hancur. Sambil-sambil tunggu agar-agar hancur bolehlah sediakan buah-buahan mengikut citarasa.

2. Basahkan dulu loyang atau acuan dengan sedikit air dan ketepikan.

3. Setelah agar-agar hancur, kemudian barulah masukkan gula pasir dan gula batu. Setelah agar-agar dan gula dah betul-betul hancur, masukkan pula air longan tadi dan biarkan agar-agar tadi betul-betul MENDIDIH barulah tutup api.
4. Larutkan dulu sedikit agar-agar tadi ke dalam loyang, taburkan biji selasih dan buah-buahan mengikut citarasa. Biarkan sebentar selama 5 minit barulah masukkan lebihan agar-agar tadi.

5. Biarkan seketika sehingga wap hilang barulah dimasukkan ke dalam peti. Tada dah siap, sedap dimakan sejuk-sejuk. Tak sedar seloyang dah habis, rasanya manis-manis masam buah. Selamat mencuba ye.

Nota:

Wajib masukkan sedikit gula batu untuk nampak bagi agar-agar berkilat.
Masak agar-agar hingga betul-betul mendidih supaya bila dah keras agar-agar tak cepat berair.
Saya masak agar-agar dan gula tak ada sukatan sebab masak ikut sukahati, so akak-akak boleh agak-agak la ye.
Campurkan sekali air longan untuk menaikkan lagi rasa agar-agar tadi, so tak ada la rasa kosong agar-agar kita tu.
Buah apa pun tak kisah lagi banyak lagi sedap.
Agar-agar mestilah dimasukkan ke dalam loyang/acuan masa masih panas bertujuan buah akan jadi lembut, mudah dipotong dan tak hancur.
Resepi Oleh: Sya Qiela

Nak lagi resepi enak dan lazat??? Follow jerr @resepiorangkita
#resepiorangkita
#resepisedap

Nak lagi resepi?

Follow @resepiorangkita 
Resepi Agar-Agar Cermin Mixed Fruits

Bahan-Bahan:

Agar-agar bertali
Air (aga-agak)
Gula pasir (agak-agak)
Gula batu
1 tin longan
Buah strawberry (Belah dua)
Buah mangga (potong dadu)
Buah kiwi (potong bulat)
Biji selasih (rendam dengan air panas)
Cara-Caranya:

1. Masak agar-agar dengan air sampai hancur. Sambil-sambil tunggu agar-agar hancur bolehlah sediakan buah-buahan mengikut citarasa.

2. Basahkan dulu loyang atau acuan dengan sedikit air dan ketepikan.

3. Setelah agar-agar hancur, kemudian barulah masukkan gula pasir dan gula batu. Setelah agar-agar dan gula dah betul-betul hancur, masukkan pula air longan tadi dan biarkan agar-agar tadi betul-betul MENDIDIH barulah tutup api. 
4. Larutkan dulu sedikit agar-agar tadi ke dalam loyang, taburkan biji selasih dan buah-buahan mengikut citarasa. Biarkan sebentar selama 5 minit barulah masukkan lebihan agar-agar tadi.

5. Biarkan seketika sehingga wap hilang barulah dimasukkan ke dalam peti. Tada dah siap, sedap dimakan sejuk-sejuk. Tak sedar seloyang dah habis, rasanya manis-manis masam buah. Selamat mencuba ye.

Nota:

Wajib masukkan sedikit gula batu untuk nampak bagi agar-agar berkilat.
Masak agar-agar hingga betul-betul mendidih supaya bila dah keras agar-agar tak cepat berair.
Saya masak agar-agar dan gula tak ada sukatan sebab masak ikut sukahati, so akak-akak boleh agak-agak la ye.
Campurkan sekali air longan untuk menaikkan lagi rasa agar-agar tadi, so tak ada la rasa kosong agar-agar kita tu.
Buah apa pun tak kisah lagi banyak lagi sedap.
Agar-agar mestilah dimasukkan ke dalam loyang/acuan masa masih panas bertujuan buah akan jadi lembut, mudah dipotong dan tak hancur.
Resepi Oleh: Sya Qiela

Nak lagi resepi enak dan lazat??? Follow jerr @resepiorangkita 
#resepiorangkita 
#resepisedap
125 0 8 hours ago

Picit Like ye kak ❤️
• • • • • •
Kuih pukis pandan

250 g tepung gandum
180 gula pasir
350 ml santan pekat
30 g majerin cair kan
2 biji telur
1 sudu teh yis
Garam secukup nya
1sudu makan pasta pandan( koepoe²)
Beberapa titis pewarna hijau

Pukul telur guna garfu ketepikan,
Campur bahan yg lain kacau sebati, last masukkan telur kacau sebati,
Diamkan 20 minit
Sapu acuan pukis dgn minyak masak tuang 2 sudu adunan dan bakar atas dapur selama 20 minit atau hingga masak, api perlahan je
Kalau xde acuan pukis guna acuan cup cake pun boleh

kredit: mak nya bunga . .
.
Jom follow @resepimasakmelayu

Picit Like ye kak ❤️
• • • • • •
Kuih pukis pandan

250 g tepung gandum
180 gula pasir
350 ml santan pekat
30 g majerin cair kan
2 biji telur
1 sudu teh yis
Garam secukup nya
1sudu makan pasta pandan( koepoe²)
Beberapa titis pewarna hijau

Pukul telur guna garfu ketepikan,
Campur bahan yg lain kacau sebati, last masukkan telur kacau sebati, 
Diamkan 20 minit
Sapu acuan pukis dgn minyak masak tuang 2 sudu adunan dan bakar atas dapur selama 20 minit atau hingga masak, api perlahan je
Kalau xde acuan pukis guna acuan cup cake pun boleh

kredit: mak nya bunga . .
.
Jom follow @resepimasakmelayu
75 1 9 hours ago

RESEPI COCKTAIL BUAH⬇️
.
.
400 ml air
Serbuk jelly rasberry 1 packet ❤️
Sagu 1 cawan
5/6 cawan air
Cocktail buah
1 cawan susu segar
Setengah cawan susu pekat
sedap minum sejuk2😋😋
.
.
Follow 👉 @pans.pandora
Follow 👉 @pans.pandora
.
.
.
Kredit: @arianna.kitchen

RESEPI COCKTAIL BUAH⬇️
.
.
400 ml air 
Serbuk jelly rasberry 1 packet ❤️
Sagu 1 cawan
5/6 cawan air
Cocktail buah
1 cawan susu segar
Setengah cawan susu pekat 
sedap minum sejuk2😋😋
.
.
Follow 👉 @pans.pandora
Follow 👉 @pans.pandora
.
.
.
Kredit: @arianna.kitchen
24 2 9 hours ago

Assalammualaikum
Layan Air soda laici herb...sedap sgt😋SeMangkok besar buat...ank2 asyik ulang alik buka peti ais 😂

Bahan bahan yang diperlukan:
*1 botol besar air aiskrim soda.
*1 tin laici /guna longan pun boleh.
*2 batang serai ~ dititik.
daun pudina ~ terpulang berapa helai.
*1 biji lemon ~ dihiris nipis.
* asam boi putih.
ais batu secukupnya.

Cara caranya:
-Cuci semua bahan hingga bersih.
-Hiriskan lemon nipis nipis.
-Letakkan daun pudina.
-Masukkan lemon yang telah dihiris.
-Diikuti asam boi putih.
-Masukkan 1 tin buah laici / longan.( tmsk airnya)
-Tuangkan air aiskrim soda secukupnya.
-mskkan ais batu
-perah ckit lemon agak dlm stgh bj msk dlm -Akhir sekali masukkan serai yg telah dititik.

kredit resepi kepada Sue Fiysya‎
.
Follow @resepi harini
Follow @resepi harini
Follow @resepi harini
.
#kakimakan #kuatmakan #gengkuatmakan #makananmalaysia #makananmelayu #resepi #resepimudah #resepiibu #resepimama #resepisedap #masak #masakmasak #masakanmelayu #masakanmama #masakwithpassion #tutorialmasak #videomasakan #masakansimple #marimasak #masakbuatsuami #tipsmemasak #tipsdapur #malaysiafoodies #malaysiafoodie #malaysiafood #paidreviewmalaysia #paidreviewmurah #paidreviewrm20 #paidpromote

Assalammualaikum
Layan Air soda laici herb...sedap sgt😋SeMangkok besar buat...ank2 asyik ulang alik buka peti ais 😂

Bahan bahan yang diperlukan:
*1 botol besar air aiskrim soda.
*1 tin laici /guna longan pun boleh.
*2 batang serai ~ dititik.
daun pudina ~ terpulang berapa helai.
*1 biji lemon ~ dihiris nipis.
* asam boi putih.
ais batu secukupnya.

Cara caranya:
-Cuci semua bahan hingga bersih.
-Hiriskan lemon nipis nipis.
-Letakkan daun pudina.
-Masukkan lemon yang telah dihiris.
-Diikuti asam boi putih.
-Masukkan 1 tin buah laici / longan.( tmsk airnya)
-Tuangkan air aiskrim soda secukupnya.
-mskkan ais batu
-perah ckit lemon agak dlm stgh bj msk dlm -Akhir sekali masukkan serai yg telah dititik.

kredit resepi kepada Sue Fiysya‎
.
Follow @resepi harini
Follow @resepi harini
Follow @resepi harini
.
#kakimakan#kuatmakan#gengkuatmakan#makananmalaysia#makananmelayu#resepi#resepimudah#resepiibu#resepimama#resepisedap#masak#masakmasak#masakanmelayu#masakanmama#masakwithpassion#tutorialmasak#videomasakan#masakansimple#marimasak#masakbuatsuami#tipsmemasak#tipsdapur#malaysiafoodies#malaysiafoodie#malaysiafood#paidreviewmalaysia#paidreviewmurah#paidreviewrm20#paidpromote
28 0 9 hours ago

Nak lagi resepi? Follow je @bawangchannel .
.
Nakkk resepi tak utk bagi rangup dn tahan lama popia sira..tak ada rasia2 ye..ini kita bagi iklas..
Ok sy kongsikn resepi popia sira cili

Bahan2
Utk 1peket kulit popia
Kulit popia gulung..gunting
Goreng dulu sampi garing
Untk sira
Cili kering dh belender dng bawang putih dn bawang merah ambil dalm 2 senduk..tumis kan besama minyak masukan garam,asam jawa,perasa,dn gula dlm 2 senduk..tumis sampi betul kering dn pekat..baru masukn popia goreng..klu nk tahan lama lgi rangup masuk kn dlm oven bakar selama 20 minit suhu 170c

Slmt mencuba.

Credit : Siti Mariam
#mahn #resepisedap

Nak lagi resepi? Follow je @bawangchannel .
.
Nakkk resepi tak utk bagi rangup dn tahan lama popia sira..tak ada rasia2 ye..ini kita bagi iklas..
Ok sy kongsikn resepi popia sira cili

Bahan2
Utk 1peket kulit popia
Kulit popia gulung..gunting
Goreng dulu sampi garing
Untk sira
Cili kering dh belender dng bawang putih dn bawang merah ambil dalm 2 senduk..tumis kan besama minyak masukan garam,asam jawa,perasa,dn gula dlm 2 senduk..tumis sampi betul kering dn pekat..baru masukn popia goreng..klu nk tahan lama lgi rangup masuk kn dlm oven bakar selama 20 minit suhu 170c

Slmt mencuba.

Credit : Siti Mariam
#mahn #resepisedap
1,005 6 9 hours ago

DEHIDRASI - Kekurangan air dalam tubuh.
.
70% dari komponen tubuh kita adalah air.
.
Kekurangan air dalam tubuh akan merencatkan sistem komponen tubuh berfungsi dengan baik dan lancar
.
Setiap 25kg berat badan kita minum 1L air kosong. Bukan minum dengan banyak tapi minum lah secukupnya 🤗🤗🤗
.
Ia diibaratkan seperti kereta yang tak dijaga minyak hitam dan lain2 menyebabkan kereta meragam.
.
Begitu juga dengan tubuh badan kita okey ❤️.
.
Turn on notifications supaya uolls tak terlepas info2 dan tips diet yg best2.
.
.
✨PROJEK KURUS SEBELUM 2020✨.
KEPAKARAN KAMI MEMBANTU ANDA :.
🌀Turun 3-7kg SEBULAN &Shapeloss.
🌀100% online & worldwide.
🌀Meal Plan Mudah Untuk Kurus.
🌀Support Group Best untuk Kurus.
🌀Teknik dan beli grocerries.
🌀Senaman ringan di rumah.
🌀Daily Meal plan dan e-book resipi disediakan.
.
Klik link di bio untuk details program.

DEHIDRASI - Kekurangan air dalam tubuh.
.
70% dari komponen tubuh kita adalah air.
.
Kekurangan air dalam tubuh akan merencatkan sistem komponen tubuh berfungsi dengan baik dan lancar
.
Setiap 25kg berat badan kita minum 1L air kosong. Bukan minum dengan banyak tapi minum lah secukupnya 🤗🤗🤗
.
Ia diibaratkan seperti kereta yang tak dijaga minyak hitam dan lain2 menyebabkan kereta meragam.
.
Begitu juga dengan tubuh badan kita okey ❤️.
.
Turn on notifications supaya uolls tak terlepas info2 dan tips diet yg best2.
.
.
✨PROJEK KURUS SEBELUM 2020✨.
KEPAKARAN KAMI MEMBANTU ANDA :.
🌀Turun 3-7kg SEBULAN &Shapeloss.
🌀100% online & worldwide.
🌀Meal Plan Mudah Untuk Kurus.
🌀Support Group Best untuk Kurus.
🌀Teknik dan beli grocerries.
🌀Senaman ringan di rumah.
🌀Daily Meal plan dan e-book resipi disediakan.
.
Klik link di bio untuk details program.
10 1 9 hours ago

Pencet 💛 ️dulu ya bunn, Biar Semngat postnya
Untuk mendapat resep lezatt gratiss silakan
👉follow @resepdapurbundaa
👉share @resepdapurbundaa
RECOOK
BUBUR SUMSUM
By manty_ravika
.
Bahan :

100 gram tepung beras
1/2 sdt garam
3 lembar daun pandan, simpulkan
800 ml santan dari 1/2 butir kelapa

Bahan Kuah:
100 ml air
200 gram gula merah, iris halus ( pilih yg kualitas bagus )
2 lbr daun pandan, simpulkan

Cara membuat :
- larutkan tepung beras dgn sebagian santan, garam, dan sisihkan
- Didihkan sisa santan, masukkan daun pandan , pake api sedang saja.
- Tuang campuran tepung yang dibuat sebelumnya tadi, terus aduk hingga terlihat matang dan kental

Membuat Saus :
- Campur semua bahan Kuah dan Rebus hingga larut dan kental lalu saring

Bunda agar resep ini bermanfaat saya mohon bantuannya untk SHARE, klik LOVE ❤ & TAG TEMANnya yaa dan jangan lupa 👉Follow @resepdapurbundaa

#resepmasakanenak #masak2 #resepmama #masakan_rumahan #masakanrumahhsederhana #masakanhariini #yukmasak #masakenak #resepyummyanak #resep_roemah #resepisedap #resepmakanansederhana #resepsimple #masakanibu #resepimudah #masakanmama #resepmommies #belajarbaking #masakannusantara
#masakansederhana #resepmudah #doyanbaking

Pencet 💛 ️dulu ya bunn, Biar Semngat postnya
Untuk mendapat resep lezatt gratiss silakan
👉follow @resepdapurbundaa
👉share @resepdapurbundaa 
RECOOK 
BUBUR SUMSUM
By manty_ravika
.
Bahan :

100 gram tepung beras
1/2 sdt garam
3 lembar daun pandan, simpulkan
800 ml santan dari 1/2 butir kelapa

Bahan Kuah:
100 ml air
200 gram gula merah, iris halus ( pilih yg kualitas bagus )
2 lbr daun pandan, simpulkan

Cara membuat :
- larutkan tepung beras dgn sebagian santan, garam, dan sisihkan
- Didihkan sisa santan, masukkan daun pandan , pake api sedang saja.
- Tuang campuran tepung yang dibuat sebelumnya tadi, terus aduk hingga terlihat matang dan kental

Membuat Saus :
- Campur semua bahan Kuah dan Rebus hingga larut dan kental lalu saring

Bunda agar resep ini bermanfaat saya mohon bantuannya untk SHARE, klik LOVE ❤ & TAG TEMANnya yaa dan jangan lupa 👉Follow @resepdapurbundaa

#resepmasakanenak #masak2 #resepmama #masakan_rumahan #masakanrumahhsederhana #masakanhariini #yukmasak #masakenak #resepyummyanak #resep_roemah #resepisedap #resepmakanansederhana #resepsimple #masakanibu #resepimudah #masakanmama #resepmommies #belajarbaking #masakannusantara
#masakansederhana #resepmudah #doyanbaking
61 0 10 hours ago

Picit Like ye kak ❤️🥰
• • • • •
RESEPI NGOR HIANG YG SEDAP DAN MUDAH! BUAT SENDIRI DIJAMIN HALAL 😍
.
Bahan2
3 bungkus kulit fucuk (dilipat tiga dan potong dpt 12 keping, lapkan kulit fucuk dgn kain utk buang kotoran melekat)
1kg isi ayam didadu kecil
1kg isi udang didadu kecil
1 mangkuk bawang besar dicincang halus
1 labu bawang putih dicincang halus
1 mangkuk carrot hiris halus
1 mangkuk sengkuang hiris halus
1 mangkuk cendawan shiitake hiris halus
1 mangkuk daun bawang hiris halus
2 biji telur
.
Sedikit tepung beras utk dicampurkan supaya bahan x basah sgt...
1 sudu besar 5 rempah campuran (5 spices)
2 sudu besar minyak bijan
5 sudu besar sos tiram
2 sudu besar cuka putih
5 sudu besar sos kicap cair
1 sudu besar serbuk pati ayam
.
Sedikit gula, lada sulah dan garam secukup rasa...
Gaulkan semua bahan mentah terlebih dahulu baru last masukkan telur dan tepung.. bila bahan mentah x basah sgt biarkan perap selama 1 jam baru start balut..
1 keping fucuk masukkan 2 sudu besar dan balut mcm buat popia... tepi kulit sapukan air tepung utk.melekatkannya..
.
Minyak yg cukup dan panas utk mengoreng... goreng dgn api sederhana bila minyak dah panaskan
.
Selamat mencuba 🤗
.
Kredit Mary Teo Lee Na & Ila Azila
.
Jom follow @resepi_iamudah

Picit Like ye kak ❤️🥰
• • • • •
RESEPI NGOR HIANG YG SEDAP DAN MUDAH! BUAT SENDIRI DIJAMIN HALAL 😍
. 
Bahan2
3 bungkus kulit fucuk (dilipat tiga dan potong dpt 12 keping, lapkan kulit fucuk dgn kain utk buang kotoran melekat)
1kg isi ayam didadu kecil
1kg isi udang didadu kecil
1 mangkuk bawang besar dicincang halus
1 labu bawang putih dicincang halus
1 mangkuk carrot hiris halus
1 mangkuk sengkuang hiris halus
1 mangkuk cendawan shiitake hiris halus
1 mangkuk daun bawang hiris halus
2 biji telur
.
Sedikit tepung beras utk dicampurkan supaya bahan x basah sgt...
1 sudu besar 5 rempah campuran (5 spices)
2 sudu besar minyak bijan
5 sudu besar sos tiram
2 sudu besar cuka putih
5 sudu besar sos kicap cair
1 sudu besar serbuk pati ayam
.
Sedikit gula, lada sulah dan garam secukup rasa...
Gaulkan semua bahan mentah terlebih dahulu baru last masukkan telur dan tepung.. bila bahan mentah x basah sgt biarkan perap selama 1 jam baru start balut..
1 keping fucuk masukkan 2 sudu besar dan balut mcm buat popia... tepi kulit sapukan air tepung utk.melekatkannya..
.
Minyak yg cukup dan panas utk mengoreng... goreng dgn api sederhana bila minyak dah panaskan
.
Selamat mencuba 🤗
.
Kredit Mary Teo Lee Na & Ila Azila
.
Jom follow @resepi_iamudah
102 1 10 hours ago

Top #resepisedap posts

Picit LOVE 💗 dulu ye kak
• • • • • •
Kek pandan versi sponge kek😋
Biase buat ikot resepi mas cotek..ptg ni cube gune resepi lain pulak..💚 Resepi👇

Telor 5bji
Tepung kek bluekey 1cawan(ayak)
Gula blend halus 1cawan(saye kurangkn sikit sbb xnk manis sgt)
Perisa pandan 1sudu mkn
Pewarna 1sudukecil
Ovellet 1sudu mkn
(☝satukan bahan diatas ni n mix smpai gebu)
Dah gebu letak minyak 1/2cwn n kaub balik je xyh mix lg.. Letak dlm loyang y dh alas baking paper
Bakar suhu 170c 40minit api atas bwh.

Selamat mncube😋

Klu nk buat setengh adunan je telor kurangkn letak 3bji je,tepung setengh cawan,gula setengh cwn,ovellet n minyk pon kurangkn sikit ye..
Bakar pon kurangkn dari 40mint ke 30minit je..
.

follow 👉 @resepi_iamudah
follow 👉 @resepi_iamudah

Picit LOVE 💗 dulu ye kak
• • • • • •
Kek pandan versi sponge kek😋
Biase buat ikot resepi mas cotek..ptg ni cube gune resepi lain pulak..💚 Resepi👇

Telor 5bji
Tepung kek bluekey 1cawan(ayak)
Gula blend halus 1cawan(saye kurangkn sikit sbb xnk manis sgt)
Perisa pandan 1sudu mkn
Pewarna 1sudukecil
Ovellet 1sudu mkn
(☝satukan bahan diatas ni n mix smpai gebu)
Dah gebu letak minyak 1/2cwn n kaub balik je xyh mix lg.. Letak dlm loyang y dh alas baking paper
Bakar suhu 170c 40minit api atas bwh.

Selamat mncube😋

Klu nk buat setengh adunan je telor kurangkn letak 3bji je,tepung setengh cawan,gula setengh cwn,ovellet n minyk pon kurangkn sikit ye..
Bakar pon kurangkn dari 40mint ke 30minit je..
.

follow 👉 @resepi_iamudah
follow 👉 @resepi_iamudah
1,125 4 17 November, 2019

Picit Like ye kak ❤️
• • • • • •

POPIA SEAWEED GULUNG
by. @kualihelena

kulit popia
seaweed
telur, kocok dengan secubit garam

Gunting seaweed menjadi 2 bahagian.
Ambil sekeping kulit popia sapu dengan telur yang telah dikocok.
Letakkan seaweed diatasnya, tekan bagi lekat.
Ambil sebatang chopstick, gulung popia seaweed.
JANGAN TERLALU KETAT, nanti susah nak keluarkan.
Gunting popia seaweed ikut suka, panjang pendek, menyerong atau taknak gunting pun boleh.

Panaskan minyak yang banyak dengan api sederhana, goreng sehingga keperangan.
Angkat dan toskan minyak dengan tissue dapur.
Biarkan sejuk dan simpan dalam bekas kedap udara.
.
.

Jom Jom Follow kak
@resepikitchen
@resepikitchen

Picit Like ye kak ❤️
• • • • • •

POPIA SEAWEED GULUNG
by. @kualihelena

kulit popia
seaweed
telur, kocok dengan secubit garam

Gunting seaweed menjadi 2 bahagian.
Ambil sekeping kulit popia sapu dengan telur yang telah dikocok.
Letakkan seaweed diatasnya, tekan bagi lekat.
Ambil sebatang chopstick, gulung popia seaweed.
JANGAN TERLALU KETAT, nanti susah nak keluarkan.
Gunting popia seaweed ikut suka, panjang pendek, menyerong atau taknak gunting pun boleh.

Panaskan minyak yang banyak dengan api sederhana, goreng sehingga keperangan.
Angkat dan toskan minyak dengan tissue dapur.
Biarkan sejuk dan simpan dalam bekas kedap udara.
.
.

Jom Jom Follow kak 
@resepikitchen
@resepikitchen
1,431 6 16 November, 2019

🧀 Mac & Cheese Minced Meat

Kalau nak tukar minced chicken pon sodap 😋

Anak bulus 2 ketoii request nak carbonara, tapi dah selalu sangat makan, bila ibu masak mac & cheese, bertambah² diorang makan 🤭 bebudak biasa la kan mmg suka 🧀

Macam biasa rutin saya setiap hari akan minum 1 sachet CoCo Trim by @naddrybeaute_hq ❤️ nekkmatnyaaa minum panas² suam, nak minum sejuk pon boleh je. Jomm Trim Trim body bersama @naddrybeaute_hq @naddrybeaute_hq

Oh yaa Product CoCo Trim ni hanya sesuai untuk orang yang sangat susah nak turun berat badan.. Macammm sayaaaa 🙈

Sebarang pertanyaan, Follow & DM
🍫 @naddrybeaute_hq
🍫 @naddrybeaute_hq
🍫 @naddrybeaute_hq

RESIPI
- 1/2 paket macaroni (rebus)
- 1 s/k olive oil & 1 s/k garam (utk rebus macaroni)
- 2 sudu besar olive oil (utk tumis)
- 200g minced meat (daging kisar)
- 1 sudu besar chopped garlic
- 1/2 biji bawang holland (potong dadu)
- 4 batang sausage (potong ikut suka)
- 1 sudu besar butter
- 1 tin Prego Mac & Cheese
- 3 cawan fresh milk
- 1 ketul kiub pati ayam
- 3 keping chesdale
- parsley flakes
- chili flakes (xnak pedas xpyh letak)

#macaroni #macandcheese #sausage #pregomalaysia #ilovefood #resepisedap #mahn #carasaya #westernfood #sayamasak #foodblogger #resipi #dapurzarra #prego #foodphotography #foodpornmalaysia #vitdaily #jjcm #makanan #makanmakan #majalahrasa #breakfast #hitea #resipimudah #cocotrim #naddrybeaute #hiteatime

🧀 Mac & Cheese Minced Meat

Kalau nak tukar minced chicken pon sodap 😋

Anak bulus 2 ketoii request nak carbonara, tapi dah selalu sangat makan, bila ibu masak mac & cheese, bertambah² diorang makan 🤭 bebudak biasa la kan mmg suka 🧀

Macam biasa rutin saya setiap hari akan minum 1 sachet CoCo Trim by @naddrybeaute_hq ❤️ nekkmatnyaaa minum panas² suam, nak minum sejuk pon boleh je. Jomm Trim Trim body bersama @naddrybeaute_hq @naddrybeaute_hq

Oh yaa Product CoCo Trim ni hanya sesuai untuk orang yang sangat susah nak turun berat badan.. Macammm sayaaaa 🙈

Sebarang pertanyaan, Follow & DM
🍫 @naddrybeaute_hq
🍫 @naddrybeaute_hq
🍫 @naddrybeaute_hq

RESIPI
- 1/2 paket macaroni (rebus)
- 1 s/k olive oil & 1 s/k garam (utk rebus macaroni)
- 2 sudu besar olive oil (utk tumis)
- 200g minced meat (daging kisar)
- 1 sudu besar chopped garlic
- 1/2 biji bawang holland (potong dadu)
- 4 batang sausage (potong ikut suka)
- 1 sudu besar butter
- 1 tin Prego Mac & Cheese
- 3 cawan fresh milk
- 1 ketul kiub pati ayam
- 3 keping chesdale
- parsley flakes
- chili flakes (xnak pedas xpyh letak)

#macaroni #macandcheese #sausage #pregomalaysia #ilovefood #resepisedap #mahn #carasaya #westernfood #sayamasak #foodblogger #resipi #dapurzarra #prego #foodphotography #foodpornmalaysia #vitdaily #jjcm #makanan #makanmakan #majalahrasa #breakfast #hitea #resipimudah #cocotrim #naddrybeaute #hiteatime
5,815 88 16 November, 2019

Picit Like ye kak ❤️
• • • • • •
Karipap pusingggg ....Sedap makan musim hujan2 ni.....Ni saya share resepi karipap yang sya buat utk jual... Resepi karipap pusing.. DOH 1: tepung 1kg, telur 1bijik, minyak masak 1cawan,majerin 3 sudu besar,air garam 2 sudu kecik (agak2 bg doh ni bagi ada rasa masin2 skit), air ais 2 cawan. (letak sikit2 uli sampai doh tu xjadi terlalu keras n tak terlalu lembut) *panaskan minyak masak bersama majerin sampai majerin cair...* Pecahkan telur dalam tepung uli, masukkan ayaq garam uli lagi, masukkan majerin & minyak masak yg dipanaskan tadi uli lepastu masokkan air ais sedikit demi sedikit uli sampai doh jadi cun mcm dalam gambar okay!

Doh 2: Majerin dan tepung yang ni agak2 ja tau sampai dough jadi mcm dalam gmbar.. Refer gambar untuk tengok STEP 1-7 untuk hasilkan karipap pusing cantik, comei, montoks segak cun melecun!

SELAMAT MENCUBA SEMUA 😊😊😊 -Tips goreng karipap caantik xda gelembung2 masukkan karipap dalam minyak yang tak panas sangat..Elakkan letak karipap masa minyak terlalu panas..Kalau rasa minyak panas sgt tambah minyak baru masukkan karipap-

P/S: sapa rasa susah renyah nak buat meh laaa pm saya saya tlong buatkan n deliver sampai depan pintu rumah tapi area SG PETANI KEDAH ja tauuu 😊😊😊 Kredit Resepi : nurul syuhada rozali
.

Jom Jom Follow kak
@resepikitchen
@resepikitchen

Picit Like ye kak ❤️
• • • • • •
Karipap pusingggg ....Sedap makan musim hujan2 ni.....Ni saya share resepi karipap yang sya buat utk jual... Resepi karipap pusing.. DOH 1: tepung 1kg, telur 1bijik, minyak masak 1cawan,majerin 3 sudu besar,air garam 2 sudu kecik (agak2 bg doh ni bagi ada rasa masin2 skit), air ais 2 cawan. (letak sikit2 uli sampai doh tu xjadi terlalu keras n tak terlalu lembut) *panaskan minyak masak bersama majerin sampai majerin cair...* Pecahkan telur dalam tepung uli, masukkan ayaq garam uli lagi, masukkan majerin & minyak masak yg dipanaskan tadi uli lepastu masokkan air ais sedikit demi sedikit uli sampai doh jadi cun mcm dalam gambar okay!

Doh 2: Majerin dan tepung yang ni agak2 ja tau sampai dough jadi mcm dalam gmbar.. Refer gambar untuk tengok STEP 1-7  untuk hasilkan karipap pusing cantik, comei, montoks segak cun melecun!

SELAMAT MENCUBA SEMUA 😊😊😊 -Tips goreng karipap caantik xda gelembung2 masukkan karipap dalam minyak yang tak panas sangat..Elakkan letak karipap masa minyak terlalu panas..Kalau rasa minyak panas sgt tambah minyak baru masukkan karipap-

P/S: sapa rasa susah renyah nak buat meh laaa pm saya saya tlong buatkan n deliver sampai depan pintu rumah tapi area SG PETANI KEDAH ja tauuu 😊😊😊 Kredit Resepi : nurul syuhada rozali
.

Jom Jom Follow kak 
@resepikitchen
@resepikitchen
937 9 20 hours ago

Picit LOVE 💝💝💝 dulu ye kak 💯
Resepi Kek Coklat Lembab
Bahan-bahan:
100g Serbuk Koko*
200g Gula pasir*
1 tin Susu sejat*
200g Minyak Masak Sayuran*
250g Susu Pekat*
4 biji Telur gred A - pukul sehingga berbuih
150g Tepung Gandum
1 st Soda Bikarbonat
1st Baking Powder

Cara-cara
Campurkan kesemua bhn bertanda* dan masak dengan api perlahan sehingga licin dan gula cair sepenuhnya.Tak payah sampai menggelegak/mendidih.
Satukan dengan telur yang dipukul tadi dengan hand whisk. Gaulkan bahan2 kering & campurkan sedikit2 sehingga sebati sambil terus dikacau dengan hand whisk.
Masukkan ke dalam loyang.Bakar hingga masak.Suhu bergantung pada jenis oven-kek ini juga boleh dikukus
Sejukkan dahulu sebelum di hiaskan dgn icing atau ganache.

resepi asal dr chef zubaidah

Jom follow kak 👉 @resepi_dapur_bunda

Picit LOVE 💝💝💝 dulu ye kak 💯 
Resepi Kek Coklat Lembab
Bahan-bahan:
100g Serbuk Koko*
200g Gula pasir*
1 tin Susu sejat*
200g Minyak Masak Sayuran*
250g Susu Pekat*
4 biji Telur gred A - pukul sehingga berbuih
150g Tepung Gandum 
1 st Soda Bikarbonat
1st Baking Powder

Cara-cara
 Campurkan kesemua bhn bertanda* dan masak dengan api perlahan sehingga licin dan gula cair sepenuhnya.Tak payah sampai menggelegak/mendidih.
 Satukan dengan telur yang dipukul tadi dengan hand whisk. Gaulkan bahan2 kering & campurkan sedikit2 sehingga sebati sambil terus dikacau dengan hand whisk.
 Masukkan ke dalam loyang.Bakar hingga masak.Suhu bergantung pada jenis oven-kek ini juga boleh dikukus
Sejukkan dahulu sebelum di hiaskan dgn icing atau ganache.

resepi asal dr chef zubaidah

Jom follow kak 👉 @resepi_dapur_bunda
1,078 10 16 November, 2019
.
Chiken Lasagna n Spaghetti Chiken Bolognese by eina azman
.
it's doneeee ❤
.
.
#resepi #resepibu #resepi_ala_kampung #kongsiresepi #resepimudah #resepisedap #resepimemikatsuami #resepibonda #resepimasakan #itsdonebyeinaazman #carasayabyeinaazman
4,434 9 11 November, 2019

Picit Like ye kak ❤️
• • • • • •
Minum petang mee udang jer..
resepi mee udang simple

mee kuning secukupnya
udang secukupnya
kepala udang(direbus utk jadikan stok)
# cili kering segenggam(ikut selera pedas masing2)
# bawang putih 3ulas
# halia sikit
# bawang merah 8 biji
# udang kering 1 mangkuk kecil.
# sebiji kentang
# 2 biji keledek
hiasan:
Sawi
daun bawang
bawang goreng
telur
limau nipis
Cili hijau
cara:
rebus kepala udang,dptkan 1 mangkuk sederhana stok udang ketepikan.
rebus kentang dan keledek,blend halus dan ketepikan.
kisar semua bahan bertanda tumis hingga naik bau..masukkan stok udang..masak lagi hingga didih..
tambah garam ckit,gula ckit,gula melaka dan cukup rasa..masuk keledek n kentang blend td.tmbah air jika perlu.
dah didih baru masukkn udang dan siap.

Kredit, Mira edora . .

Jom Jom Follow kak
@resepikitchen
@resepikitchen

Picit Like ye kak ❤️
• • • • • •
Minum petang mee udang jer..
resepi mee udang simple

mee kuning secukupnya
udang secukupnya
kepala udang(direbus utk jadikan stok)
# cili kering segenggam(ikut selera pedas masing2)
# bawang putih 3ulas
# halia sikit
# bawang merah 8 biji
# udang kering 1 mangkuk kecil.
# sebiji kentang
# 2 biji keledek
hiasan:
Sawi
daun bawang
bawang goreng
telur 
limau nipis
Cili hijau
cara:
rebus kepala udang,dptkan 1 mangkuk sederhana stok udang ketepikan.
rebus kentang dan keledek,blend halus dan ketepikan.
kisar semua bahan bertanda  tumis hingga naik bau..masukkan stok udang..masak lagi hingga didih..
tambah garam ckit,gula ckit,gula melaka dan cukup  rasa..masuk keledek n kentang blend td.tmbah air jika perlu.
dah didih baru masukkn udang dan siap.

Kredit, Mira edora . .

Jom Jom Follow kak 
@resepikitchen
@resepikitchen
2,372 22 14 November, 2019

Picit Like ye kak ❤️
••••••
Resepi Sambal Ayam Goreng Garing' x pe)
2 sudu kicap manis
Garam n perasa
1 biji bwng besar-hiris bulat
Tomato ceri

Cara:
Mesin kasar bhn bertanda *
Tumis bhn mesin hingga garing
Masukkan garam n perasa
Masukkan kicap manis
Masukkan ayam yg siap d goreng td
Kacau rata n masukkan bwng hiris dan tomato ceri .. Siap!!! Kredit : Mazliza Ahmad‎ . .
.

Jom Jom Follow kak
@resepikitchen
@resepikitchen

Picit Like ye kak ❤️
••••••
Resepi Sambal Ayam Goreng Garing' x pe)
2 sudu kicap manis
Garam n perasa
1 biji bwng besar-hiris bulat
Tomato ceri

Cara:
Mesin kasar bhn bertanda *
Tumis bhn mesin hingga garing
Masukkan garam n perasa 
Masukkan kicap manis
Masukkan ayam yg siap d goreng td
Kacau rata n masukkan bwng hiris dan tomato ceri .. Siap!!! Kredit : Mazliza Ahmad‎ . .
.

Jom Jom Follow kak 
@resepikitchen
@resepikitchen
1,147 9 17 November, 2019

😍 Nasi Goreng Butter Telur

Good morning kengkawan sekalian 🤗 harini saya masak nasi goreng paling simple dalam doniaaa 🙈 simple tapi sedapp tauu 😁 terasa lemak² dari butter tu. Penyediaan yang sangat senang, bahan pon tak banyak guna, sesuai untuk bento sekolah anak² dan bekal kerja encik suami 😊

Macam biasa rutin saya setiap hari akan minum 1 sachet CoCo Trim by @naddrybeaute_hq ❤️ nekkmatnyaaa minum panas² suam, nak minum sejuk pon boleh je. Jomm Trim Trim body bersama @naddrybeaute_hq @naddrybeaute_hq

Oh yaa Product CoCo Trim ni hanya sesuai untuk orang yang sangat susah nak turun berat badan.. Macammm sayaaaa 🙈

Sebarang pertanyaan, Follow & DM
🍫 @naddrybeaute_hq
🍫 @naddrybeaute_hq
🍫 @naddrybeaute_hq

RESIPI
- nasi sejuk (nasi semalam)
- 5 biji telur
- 1 sudu besar butter
- 2 sudu sos ikan
- cili padi (potong kecil)
- 1 sudu serbuk perasa

#nasigoreng #nasigorengbutter #nasgor #nasigorengtelur #ilovefood #resepisedap #mahn #carasaya #malayfood #sayamasak #foodblogger #resipi #dapurzarra #prego #foodphotography #foodpornmalaysia #vitdaily #jjcm #makanan #makanmakan #majalahrasa #breakfast #hitea #resipimudah #cocotrim #naddrybeaute #sarapanpagi

😍 Nasi Goreng Butter Telur

Good morning kengkawan sekalian 🤗 harini saya masak nasi goreng paling simple dalam doniaaa 🙈 simple tapi sedapp tauu 😁 terasa lemak² dari butter tu. Penyediaan yang sangat senang, bahan pon tak banyak guna, sesuai untuk bento sekolah anak² dan bekal kerja encik suami 😊

Macam biasa rutin saya setiap hari akan minum 1 sachet CoCo Trim by @naddrybeaute_hq ❤️ nekkmatnyaaa minum panas² suam, nak minum sejuk pon boleh je. Jomm Trim Trim body bersama @naddrybeaute_hq @naddrybeaute_hq

Oh yaa Product CoCo Trim ni hanya sesuai untuk orang yang sangat susah nak turun berat badan.. Macammm sayaaaa 🙈

Sebarang pertanyaan, Follow & DM
🍫 @naddrybeaute_hq
🍫 @naddrybeaute_hq
🍫 @naddrybeaute_hq

RESIPI
- nasi sejuk (nasi semalam)
- 5 biji telur
- 1 sudu besar butter
- 2 sudu sos ikan
- cili padi (potong kecil)
- 1 sudu serbuk perasa

#nasigoreng #nasigorengbutter #nasgor #nasigorengtelur #ilovefood #resepisedap #mahn #carasaya #malayfood #sayamasak #foodblogger #resipi #dapurzarra #prego #foodphotography #foodpornmalaysia #vitdaily #jjcm #makanan #makanmakan #majalahrasa #breakfast #hitea #resipimudah #cocotrim #naddrybeaute #sarapanpagi
1,573 32 20 hours ago