#resepiibu Instagram Photos & Videos

resepiibu - 7.2k posts

Hashtag Popularity

17.1
average comments
953.7
average likes

Nak habiskan 2 blok cisss bedebah yg bakal expired lg 3 hari...😅Ada lg 1...nak buat apa lg haa..?🤔🤭 Tiramisu

Bahan-bahan:

250 gram cream cheese -suhu bilik
1/3 cawan gula kastor
250 ml whipping cream
1 tsp esen vanilla

Biskut bonomi ladyfingers secukupnya
1 1/2 cawan air panas (utk bancuh nescafe)
2 tbsp nescafe
Serbuk koko utk hiasan

Cara-cara:

1. Putar cream cheese dan gula hingga lembut dan sebati.
2. Masukkan whipping cream dan esen vanilla. Putar lagi hingga gebu.(jgn lama sgt).
3. Sediakan air nescafe. Celupkan biskut kedlm air nescafe dan susun ke dalam loyang yg sesuai.
4. Ratakan separuh drpd adunan cheese tadi ke atas biskut.
5. Ulang langkah 4 dan 5 tadi. Sejukkan tiramisu kedlm peti ais sekurang-kurangnya 1 jam.
6. Keluarkan tiramisu dan taburkan serbuk koko.
7. Siap!

Kredit: Edafata
.
Follow @pans.pandora
Follow @pans.pandora
Follow @pans.pandora
.
#kakimakan #kuatmakan #gengkuatmakan #makananmalaysia #makananmelayu #resepi #resepimudah #resepiibu #resepimama #resepisedap #masak #masakmasak #masakanmelayu #masakanmama #masakwithpassion #tutorialmasak #videomasakan #masakansimple #marimasak #masakbuatsuami #tipsmemasak #tipsdapur #malaysiafoodies #malaysiafoodie #malaysiafood #paidreviewmalaysia #paidreviewmurah #paidreviewrm20 #paidpromote

Nak habiskan 2 blok cisss bedebah yg bakal expired lg 3 hari...😅Ada lg 1...nak buat apa lg haa..?🤔🤭 Tiramisu

Bahan-bahan:

250 gram cream cheese -suhu bilik
1/3 cawan gula kastor
250 ml whipping cream
1 tsp esen vanilla

Biskut bonomi ladyfingers secukupnya
1 1/2 cawan air panas (utk bancuh nescafe)
2 tbsp nescafe
Serbuk koko utk hiasan

Cara-cara:

1. Putar cream cheese dan gula hingga lembut dan sebati.
2. Masukkan whipping cream dan esen vanilla. Putar lagi hingga gebu.(jgn lama sgt).
3. Sediakan air nescafe. Celupkan biskut kedlm air nescafe dan susun ke dalam loyang yg sesuai.
4. Ratakan separuh drpd adunan cheese tadi ke atas biskut.
5. Ulang langkah 4 dan 5 tadi. Sejukkan tiramisu kedlm peti ais sekurang-kurangnya 1 jam.
6. Keluarkan tiramisu dan taburkan serbuk koko. 
7. Siap!

Kredit: Edafata
.
Follow @pans.pandora
Follow @pans.pandora
Follow @pans.pandora
.
#kakimakan#kuatmakan#gengkuatmakan#makananmalaysia#makananmelayu#resepi#resepimudah#resepiibu#resepimama#resepisedap#masak#masakmasak#masakanmelayu#masakanmama#masakwithpassion#tutorialmasak#videomasakan#masakansimple#marimasak#masakbuatsuami#tipsmemasak#tipsdapur#malaysiafoodies#malaysiafoodie#malaysiafood#paidreviewmalaysia#paidreviewmurah#paidreviewrm20#paidpromote
21 0 4 hours ago

Resepi ikan kembung rebus air asam

Bahan2 :-
Ikan kembung - di rebus dengan serai yg dititik (klu xde serai pon takpe)
Bawang besar - potong dadu
Buah tomato - potong dadu
Cili api- ikut pedas
Air asam jawa
Belacan
Gula n garam

dlm gambar tu bahan2 x dipotong dadu sebab nak cepat 🤣🤣 .. Cara2 :-. Ikan yg dh direbus tu susunkan dlm pinggan elok2.
Buat air asam - campurkan bawang, cili, belacan, tomato dan perahan air asam jawa (guna air dr rebusan ikan td). Balance kan rase dgn gula dan garam. Tuang bancuhan atas ikan td.. Dh siap!! Rase dia... Menusuk kalbu😅

#ikankembungairasam
#mykindoffood #food #resepikeluarga #resepisimple #resepimudah #resepimalaysia #resepimasakan #masak #masakmemasak #masakankampung #maribelajarmasak #resepiibu #mudahmasak #sukamakan #sukamasak #myresepi #resepisaya #malaysianfood #foodie #seleranusantara #seleramakan #foodoftheday

Resepi ikan kembung rebus air asam

Bahan2 :-
Ikan kembung - di rebus dengan serai yg dititik (klu xde serai pon takpe)
Bawang besar - potong dadu
Buah tomato - potong dadu
Cili api- ikut pedas
Air asam jawa
Belacan
Gula n garam

dlm gambar tu bahan2 x dipotong dadu sebab nak cepat 🤣🤣 .. Cara2 :-. Ikan yg dh direbus tu susunkan dlm pinggan elok2.
Buat air asam - campurkan bawang, cili, belacan, tomato dan perahan air  asam jawa (guna air dr rebusan ikan td). Balance kan rase dgn gula dan garam. Tuang bancuhan atas ikan td.. Dh siap!! Rase dia... Menusuk kalbu😅

#ikankembungairasam
#mykindoffood #food #resepikeluarga  #resepisimple  #resepimudah #resepimalaysia #resepimasakan #masak #masakmemasak  #masakankampung  #maribelajarmasak #resepiibu #mudahmasak #sukamakan  #sukamasak #myresepi #resepisaya #malaysianfood #foodie #seleranusantara  #seleramakan #foodoftheday
4 0 4 hours ago

Resipi Cheesetart Magnum
----------------------
.
Bahan :
250g cream cheese
40g gula castor
1 sk esen vanila
->> Pukul cream cheese smpai sebati masukkan esen vanila, pukul. Kemudian masukkan gula sket2 pukul sebati semua.
.
Bahan lain :
->> Shell cheese tart (kalau malas beli dh siap je)
->> Choc masakan
->> Kacang cincang/choc rice (utk hiasan)
.
Ni resipi shell nya :
420g tepung gandum
100g gula icing
200g merjerin pelangi
1biji telur gred A atau B
->> Cmpur semua dlm mangkuk pastu uli smpai jd doh. Shell ni bakar 170° selama 30minit. Kalau dh perang tu dh masak la makna nye.
.
Cara2 bt cheese tart magnum :
.
->> Letak sket choc dalam shell. Blh guna choc chip/ choc masakan/ choc coin, terpulang nk pakai filling lain pun blh jgk. Pastu piping cream cheese atas tu mcm biase.
->> Masa paip ats shell tart kena paip membukit tinggi.
TIPS PENTING : Sebelum bakar celup hjg jari kt air tekan tanduk cheese tu kasi dia bulat br cntik gebu montok..
.
->> Bakar 170° selama 5minit. Dah siap. Ketepikan. Bg sejuk jap.
.
->> Sementara tu cairkan choc masakan (double boil). Jgn cmpur ape2 ye.. hanya choc masakan ni je cairkan..
.
->> Celup cheese tart tadi dalam choc yg dah cair ni. Pastu terus tabur kacang/choc rice keliling dia masa choc tu masih panas2 lagi.
.
selamat mencuba 😊
.
kredit Mieza Samian
.
Korang kaki travel? Rugi wey tak follow @travel.locco
.
Follow @travel.locco
Follow @travel.locco
Follow @travel.locco
.
#kakimakan #kuatmakan #gengkuatmakan #makananmalaysia #makananmelayu #resepi #resepimudah #resepiibu #resepimama #resepisedap #masak #masakmasak #masakanmelayu #masakanmama #masakwithpassion #tutorialmasak #videomasakan #masakansimple #marimasak #masakbuatsuami #tipsmemasak #tipsdapur #malaysiafoodies #malaysiafoodie #malaysiafood #paidreviewmalaysia #paidreviewmurah #paidreviewrm20 #paidpromote

Resipi Cheesetart Magnum
----------------------
.
Bahan :
250g cream cheese
40g gula castor
1 sk esen vanila
->> Pukul cream cheese smpai sebati masukkan esen vanila, pukul. Kemudian masukkan gula sket2 pukul sebati semua.
.
Bahan lain :
->> Shell cheese tart (kalau malas beli dh siap je)
->> Choc masakan
->> Kacang cincang/choc rice (utk hiasan)
.
Ni resipi shell nya :
420g tepung gandum
100g gula icing
200g merjerin pelangi
1biji telur gred A atau B
->> Cmpur semua dlm mangkuk pastu uli smpai jd doh. Shell ni bakar 170° selama 30minit. Kalau dh perang tu dh masak la makna nye.
.
Cara2 bt cheese tart magnum :
.
->> Letak sket choc dalam shell. Blh guna choc chip/ choc masakan/ choc coin, terpulang nk pakai filling lain pun blh jgk. Pastu piping cream cheese atas tu mcm biase.
->> Masa paip ats shell tart kena paip membukit tinggi.
TIPS PENTING : Sebelum bakar celup hjg jari kt air tekan tanduk cheese tu kasi dia bulat br cntik gebu montok..
.
->> Bakar 170° selama 5minit. Dah siap. Ketepikan. Bg sejuk jap.
.
->> Sementara tu cairkan choc masakan (double boil). Jgn cmpur ape2 ye.. hanya choc masakan ni je cairkan..
.
->> Celup cheese tart tadi dalam choc yg dah cair ni. Pastu terus tabur kacang/choc rice keliling dia masa choc tu masih panas2 lagi.
.
selamat mencuba 😊
.
kredit Mieza Samian
.
Korang kaki travel? Rugi wey tak follow @travel.locco
.
Follow @travel.locco
Follow @travel.locco
Follow @travel.locco
.
#kakimakan#kuatmakan#gengkuatmakan#makananmalaysia#makananmelayu#resepi#resepimudah#resepiibu#resepimama#resepisedap#masak#masakmasak#masakanmelayu#masakanmama#masakwithpassion#tutorialmasak#videomasakan#masakansimple#marimasak#masakbuatsuami#tipsmemasak#tipsdapur#malaysiafoodies#malaysiafoodie#malaysiafood#paidreviewmalaysia#paidreviewmurah#paidreviewrm20#paidpromote
168 2 6 hours ago

Kau tak pernah rasa macam mana tengok beg duit cuma ada 5 ringgit... Kau tak pernah rasa pergi ATM tengok dalam akaun ada 20 ringgit hanya dapat keluar 10 ringgit... Kau tak pernah rasa nak tuang minyak dalam poket ada 5 ringgit... Siapa pernah rasa semua tu, kita geng.. hadapilah dengan tenang.. #Gambar sekadar Hiasan Semata-mata

Kredit: Monster Orange Hagemaru
.
Resepi kek, pastry & dessert di @pans.pandora
.
Follow rapat @pans.pandora
Follow rapat @pans.pandora
Follow rapat @pans.pandora
.
#kakimakan #kuatmakan #gengkuatmakan #makananmalaysia #makananmelayu #resepi #resepimudah #resepiibu #resepimama #resepisedap #masak #masakmasak #masakanmelayu #masakanmama #masakwithpassion #tutorialmasak #videomasakan #masakansimple #marimasak #masakbuatsuami #tipsmemasak #tipsdapur #malaysiafoodies #malaysiafoodie #malaysiafood #paidreviewmalaysia #paidreviewmurah #paidreviewrm20 #paidpromote

Kau tak pernah rasa macam mana tengok beg duit cuma ada 5 ringgit... Kau tak pernah rasa pergi ATM tengok dalam akaun ada 20 ringgit hanya dapat keluar 10 ringgit... Kau tak pernah rasa nak tuang minyak dalam poket ada 5 ringgit... Siapa pernah rasa semua tu, kita geng.. hadapilah dengan tenang.. #Gambar sekadar Hiasan Semata-mata

Kredit: Monster Orange Hagemaru
.
Resepi kek, pastry & dessert di @pans.pandora
.
Follow rapat @pans.pandora
Follow rapat @pans.pandora
Follow rapat @pans.pandora
.
#kakimakan#kuatmakan#gengkuatmakan#makananmalaysia#makananmelayu#resepi#resepimudah#resepiibu#resepimama#resepisedap#masak#masakmasak#masakanmelayu#masakanmama#masakwithpassion#tutorialmasak#videomasakan#masakansimple#marimasak#masakbuatsuami#tipsmemasak#tipsdapur#malaysiafoodies#malaysiafoodie#malaysiafood#paidreviewmalaysia#paidreviewmurah#paidreviewrm20#paidpromote
552 34 19 hours ago

Chicken Chop paling mudah yang saya pernah buat rasanya 😋 🧷Perapan Ayam :

Ayam kapak (buang tulang)
Lada Hitam Berperisa (Aji-shio)*
Garam* *Cuci ayam bersih² dan masukan bahan * dan perap seketika. 🧷Sos Black Paper :

Buttercup/Planta (2 sudu penuh)
Sos Lada Hitam (Life) - setengah botol kecil
Tepung Gandum + air - agak² kuah pekat
Lada Hitam Berperisa
Gula & Garam secukup rasa
Air *Cairkan butter dengan api kecil, masukkan sos lada hitam dan sedikit air gaul sebati
*Masukkan lada hitam berperisa
*Masukkan tepung gandum + air dan kacau agak pekat
*Masukkan gula & garam secukup rasa
*(Kalau kuah ketul² boleh blend dengan blender bagi halus) 🧷Kentang Lenyek :

Ubi Kentang
Buttercup/Planta
Lada Hitam Berperisa
Garam Secukup Rasa
Susu Segar ( saya pakai susu cair sebab saya pakai yang mana ada ja 😂) *Rebus ubi kentang sehingga empuk & lenyek
*Masukkan buttercup, lada hitam berperisa, susu cair & garam secukup rasa 🧷Goreng Ayam :

Ayam Yang Diperap
Telur Ayam
Serbuk Roti (putih) *Pecah telur dah pukul sebati, celup ayam yang diperap tadi ke dalam telur & celup atas serbuk roti dan goreng dalam minyak

Coslow :

Carrot
Kobis Ungu
Mayonise
Gula sikit *Sagat carrot & kobis ungu kemudian masukkan mayonise & sikit gula gaul rata & siap

Sosej Sotong :

Sosej
Roti Gardenia
Tepung Gandum + Air (bancuh pekat) *Potong sosej 2 bahagian. Lenyek roti gardenia dan potong 3 bahagian. Ambil sosej & balut dengan rpti gardenia dia bahagian tengah kemudian lekatkan menggunakan tepung gandum yang dibancuh. Kemudian potong sosej kepada beberapa bahagian supaya bila goreng dia kembang

Selamat Mencuba 🥰

credit : Che Ros
.
Resepi kek, pastry & dessert di @pans.pandora
.
Follow rapat @pans.pandora
Follow rapat @pans.pandora
Follow rapat @pans.pandora
.
#kakimakan #kuatmakan #gengkuatmakan #makananmalaysia #makananmelayu #resepi #resepimudah #resepiibu #resepimama #resepisedap #masak #masakmasak #masakanmelayu #masakanmama #masakwithpassion #tutorialmasak #videomasakan #masakansimple #marimasak #masakbuatsuami #tipsmemasak #tipsdapur #malaysiafoodies #malaysiafoodie #malaysiafood #paidreviewmalaysia #paidreviewmurah #paidreviewrm20 #paidpromote

Chicken Chop paling mudah yang saya pernah buat rasanya 😋 🧷Perapan Ayam :

Ayam kapak (buang tulang)
Lada Hitam Berperisa (Aji-shio)*
Garam* *Cuci ayam bersih² dan masukan bahan * dan perap seketika. 🧷Sos Black Paper :

Buttercup/Planta (2 sudu penuh)
Sos Lada Hitam (Life) - setengah botol kecil
Tepung Gandum + air - agak² kuah pekat
Lada Hitam Berperisa
Gula & Garam secukup rasa
Air *Cairkan butter dengan api kecil, masukkan sos lada hitam dan sedikit air gaul sebati
*Masukkan lada hitam berperisa
*Masukkan tepung gandum + air dan kacau agak pekat
*Masukkan gula & garam secukup rasa
*(Kalau kuah ketul² boleh blend dengan blender bagi halus) 🧷Kentang Lenyek :

Ubi Kentang
Buttercup/Planta
Lada Hitam Berperisa
Garam Secukup Rasa
Susu Segar ( saya pakai susu cair sebab saya pakai yang mana ada ja 😂) *Rebus ubi kentang sehingga empuk & lenyek
*Masukkan buttercup, lada hitam berperisa, susu cair & garam secukup rasa 🧷Goreng Ayam :

Ayam Yang Diperap
Telur Ayam
Serbuk Roti (putih) *Pecah telur dah pukul sebati, celup ayam yang diperap tadi ke dalam telur & celup atas serbuk roti dan goreng dalam minyak

Coslow :

Carrot
Kobis Ungu
Mayonise
Gula sikit *Sagat carrot & kobis ungu kemudian masukkan mayonise & sikit gula gaul rata & siap

Sosej Sotong :

Sosej
Roti Gardenia
Tepung Gandum + Air (bancuh pekat) *Potong sosej 2 bahagian. Lenyek roti gardenia dan potong 3 bahagian. Ambil sosej & balut dengan rpti gardenia dia bahagian tengah kemudian lekatkan menggunakan tepung gandum yang dibancuh. Kemudian potong sosej kepada beberapa bahagian supaya bila goreng dia kembang

Selamat Mencuba 🥰

credit : Che Ros
.
Resepi kek, pastry & dessert di @pans.pandora
.
Follow rapat @pans.pandora
Follow rapat @pans.pandora
Follow rapat @pans.pandora
.
#kakimakan#kuatmakan#gengkuatmakan#makananmalaysia#makananmelayu#resepi#resepimudah#resepiibu#resepimama#resepisedap#masak#masakmasak#masakanmelayu#masakanmama#masakwithpassion#tutorialmasak#videomasakan#masakansimple#marimasak#masakbuatsuami#tipsmemasak#tipsdapur#malaysiafoodies#malaysiafoodie#malaysiafood#paidreviewmalaysia#paidreviewmurah#paidreviewrm20#paidpromote
341 1 20 hours ago

PUDING LAPIS ROTI (OLEH MAS COTEK)

BAHAN A
1 bungkus serbuk agar2 (10gm)
4 cwn air
1/2 cwn gula

BAHAN B
5 keping roti
1 tin susu cair
1/4 cwn susu pekat manis
2 sdb butter/margerin
1 sdt esen vanilla
2 biji telur ***opah guna pewarna hijau, kuning
dan 2sdb serbuk coklat

CARANYA
~sediakan loyang 8x8
~masak bahan A sehingga larut
~sambil menunggu Bahan A larut
blend ke semua bahan B
~masukkan bahan blend tadi ke
dlm Bahan A
~masak hingga mendidih dgn api perlahan
~agak2 puding hampir pekat
tutup api
~bahagikan adunan puding kepada 3 bahagian dan warnakan ikut suka
~tuang lapisan pertama dan biarkan separuh mengeras/cucuk2 dgn garpu
kemudian tuang baki adunan seterusnya sehingga habis
jika baki adunan mengeras/panaskan semula dengan api kecil
~sejukkan,potong dan hidangkan
~siap

SELAMAT MENCUBA
.
Follow @pans.pandora
Follow @pans.pandora
Follow @pans.pandora
.
#kakimakan #kuatmakan #gengkuatmakan #makananmalaysia #makananmelayu #resepi #resepimudah #resepiibu #resepimama #resepisedap #masak #masakmasak #masakanmelayu #masakanmama #masakwithpassion #tutorialmasak #videomasakan #masakansimple #marimasak #masakbuatsuami #tipsmemasak #tipsdapur #malaysiafoodies #malaysiafoodie #malaysiafood #paidreviewmalaysia #paidreviewmurah #paidreviewrm20 #paidpromote

PUDING LAPIS  ROTI (OLEH MAS COTEK)

BAHAN A
1 bungkus serbuk agar2 (10gm)
4 cwn air
1/2 cwn gula

BAHAN B
5 keping roti 
1 tin susu cair
1/4 cwn susu pekat manis
2 sdb butter/margerin
1 sdt esen vanilla
2 biji telur ***opah guna pewarna hijau, kuning
dan 2sdb serbuk coklat

CARANYA
~sediakan loyang 8x8
~masak bahan A sehingga larut
~sambil menunggu Bahan A larut
blend ke semua bahan B
~masukkan bahan blend tadi ke
 dlm Bahan A
~masak hingga mendidih dgn api perlahan
~agak2 puding hampir pekat
tutup api
~bahagikan adunan puding kepada 3 bahagian dan warnakan ikut suka
~tuang lapisan pertama dan biarkan separuh mengeras/cucuk2 dgn garpu
kemudian tuang baki adunan seterusnya sehingga habis
jika baki adunan mengeras/panaskan semula dengan api kecil
~sejukkan,potong dan hidangkan
~siap

SELAMAT MENCUBA
.
Follow @pans.pandora
Follow @pans.pandora
Follow @pans.pandora
.
#kakimakan#kuatmakan#gengkuatmakan#makananmalaysia#makananmelayu#resepi#resepimudah#resepiibu#resepimama#resepisedap#masak#masakmasak#masakanmelayu#masakanmama#masakwithpassion#tutorialmasak#videomasakan#masakansimple#marimasak#masakbuatsuami#tipsmemasak#tipsdapur#malaysiafoodies#malaysiafoodie#malaysiafood#paidreviewmalaysia#paidreviewmurah#paidreviewrm20#paidpromote
29 0 20 hours ago

kek viral Basque Burnt Cheese Cake

guna 5 bahan jaa.. Serius memang cepat dan senang. Mak² mesti suka ni buat sebab kerja cepat kan 😂😂 Alhamdulillah menjadi jugak kek kami ni haa. Ayah kata sodap. Bukan senang nak dengaq orang lelaki ni puji 😄 kami share resepi untuk rujukan kot² mana tau mood rajin nak buat tu mai tiba². Kot rajin laa. Kalau malaih tak tau la labuu 😌😂 Bahan² (ada dalam gambar):
500 gm cream cheese
150 gm gula castor
4 biji telur
15 gm tepung gandum (diayak)
250 ml whipping cream

Cara²:
Cream cheese dah lembut, pukul dengan gula castor sebati.
Masuk telur satu per satu. Kacau.
Tepung masuk sikit sikit. Kacau sebati
Last, masuk whipping cream kacau guna spatula jaa kaup balik. Jangan kacau tak mau² pulak. Lemah lembut gemalai je gituh. 😌
Panaskan oven awai² suhu 200 dalam 10 min.
Letak alas patchment paper atau kertas minyak dalam loyang. Masuk adunan. Nak kek cun melecun guna loyang saiz 6" atau 7" tau. Kami guna 8" sebab tu kek kami pendek kemetot sikit. 😂
Bunyi tingg.. Masuk adunan dalam oven. Set lagi sekali suhu 200 bakar 1 jam.

Tunggu dengan sabaq sambil layan drama. Bunyi ting. Off oven. Keluarkan dia bagi sejuk dulu. Then baru boleh potong dan makan. Jangan lupa baca Bismillah yaa 😁
Nak lagi sodapp, masuk peti aih. MasyaAllah nikmatnya tak boleh bawak bincang. ❤️ kredit: fatin mohamad
.
Resepi kek, pastry & dessert di @pans.pandora
.
Follow rapat @pans.pandora
Follow rapat @pans.pandora
Follow rapat @pans.pandora
.
#kakimakan #kuatmakan #gengkuatmakan #makananmalaysia #makananmelayu #resepi #resepimudah #resepiibu #resepimama #resepisedap #masak #masakmasak #masakanmelayu #masakanmama #masakwithpassion #tutorialmasak #videomasakan #masakansimple #marimasak #masakbuatsuami #tipsmemasak #tipsdapur #malaysiafoodies #malaysiafoodie #malaysiafood #paidreviewmalaysia #paidreviewmurah #paidreviewrm20 #paidpromote

kek viral Basque Burnt Cheese Cake

guna 5 bahan jaa.. Serius memang cepat dan senang. Mak² mesti suka ni buat sebab kerja cepat kan 😂😂 Alhamdulillah menjadi jugak kek kami ni haa. Ayah kata sodap. Bukan senang nak dengaq orang lelaki ni puji 😄 kami share resepi untuk rujukan kot² mana tau mood rajin nak buat tu mai tiba². Kot rajin laa. Kalau malaih tak tau la labuu 😌😂 Bahan² (ada dalam gambar):
500 gm cream cheese
150 gm gula castor
4 biji telur
15 gm tepung gandum (diayak)
250 ml whipping cream

Cara²:
Cream cheese dah lembut, pukul dengan gula castor sebati.
Masuk telur satu per satu. Kacau.
Tepung masuk sikit sikit. Kacau sebati
Last, masuk whipping cream kacau guna spatula jaa kaup balik. Jangan kacau tak mau² pulak. Lemah lembut gemalai je gituh. 😌
Panaskan oven awai² suhu 200 dalam 10 min.
Letak alas patchment paper atau kertas minyak dalam loyang. Masuk adunan. Nak kek cun melecun guna loyang saiz 6" atau 7" tau. Kami guna 8" sebab tu kek kami pendek kemetot sikit. 😂
Bunyi tingg.. Masuk adunan dalam oven. Set lagi sekali suhu 200 bakar 1 jam.

Tunggu dengan sabaq sambil layan drama. Bunyi ting. Off oven. Keluarkan dia bagi sejuk dulu. Then baru boleh potong dan makan. Jangan lupa baca Bismillah yaa 😁
Nak lagi sodapp, masuk peti aih. MasyaAllah nikmatnya tak boleh bawak bincang. ❤️ kredit: fatin mohamad
.
Resepi kek, pastry & dessert di @pans.pandora
.
Follow rapat @pans.pandora
Follow rapat @pans.pandora
Follow rapat @pans.pandora
.
#kakimakan#kuatmakan#gengkuatmakan#makananmalaysia#makananmelayu#resepi#resepimudah#resepiibu#resepimama#resepisedap#masak#masakmasak#masakanmelayu#masakanmama#masakwithpassion#tutorialmasak#videomasakan#masakansimple#marimasak#masakbuatsuami#tipsmemasak#tipsdapur#malaysiafoodies#malaysiafoodie#malaysiafood#paidreviewmalaysia#paidreviewmurah#paidreviewrm20#paidpromote
403 2 22 hours ago

Kasih ❤️ dulu ya mom.
Es Cincau Nih
By : yummy.idn
Bahan :
100 gr cincau hitam
25 gr teh thailand atau teh merah
100 ml susu evaporasi
100 ml susu cair
3 sdm susu kental manis
Cara membuat :
1. Rebus teh dengan 200 ml air selama 10 menit. Saring teh.
2. Campur teh dengan susu evaporasi, susu cair dan gula pasir. Masak dengan api kecil sambil terus diaduk. Ketika sudah mendidih dinginkan.
3. Potong-potong cincau hitam atau bisa juga diserut agar lebih mudah diminum
4. Masukkan susu kental manis di dasar gelas saji dan susun cincau ke dalam gelas saji.
5. Tuang cairan susu ke dalam gelas. Aduk rata sebelum dinikmati.
Jangan Lupa FOLLOW 👉 @kelas_masak ya mom.
#dapurkita #dapurmami #resepbekal #menufavorit #resepiibu #dapurpemula #makananterbaik #resepayamgoreng #menuharian #makananpraktis #menumakansiang #doyancooking_ #masakansehat #makananlezat #bekalkantor

Kasih ❤️ dulu ya mom.
Es Cincau Nih 
By : yummy.idn 
Bahan :
100 gr cincau hitam
25 gr teh thailand atau teh merah
100 ml susu evaporasi
100 ml susu cair
3 sdm susu kental manis 
Cara membuat :
1. Rebus teh dengan 200 ml air selama 10 menit. Saring teh.
2. Campur teh dengan susu evaporasi, susu cair dan gula pasir. Masak dengan api kecil sambil terus diaduk. Ketika sudah mendidih dinginkan. 
3. Potong-potong cincau hitam atau bisa juga diserut agar lebih mudah diminum
4. Masukkan susu kental manis di dasar gelas saji dan susun cincau ke dalam gelas saji.
5. Tuang cairan susu ke dalam gelas. Aduk rata sebelum dinikmati. 
Jangan Lupa FOLLOW 👉 @kelas_masak ya mom. 
#dapurkita #dapurmami #resepbekal #menufavorit #resepiibu #dapurpemula #makananterbaik #resepayamgoreng #menuharian #makananpraktis #menumakansiang #doyancooking_ #masakansehat #makananlezat #bekalkantor
43 0 6 December, 2019

Kenapa perlu minum air masak banyak² lepas CaliT WD?

Sebab, dalam WD ada bahan yang bertugas sebagai pembuang toksin. Nama dia #EktrakAkarTreePeony dan #Phenoxyethanol.

Bilamana kata boleh membuang toksin, perkara yang sangat penting dan perlu diambil kira adalah banyakkan air masak lebih dari biasa 😄

Kenapa? Sebab apa apa suppliment yang melalui proses pembuangan toksin, akan ada healing krisis yang menanti.

Apa maksud healing krisis tu? Bahaya tak?

Healing krisis tu nama bagi proses pembuangan toksin la. Sedikit demam, jerawat, letih badan, mengantuk, sakit kepala dan sebagainya bergantung pada apa masalah dalaman kita tu.

Bila kita minum banyak air masak, makanya proses pembuangan toksin tu akan jadi lebih cepat dan lancar. Jadi, takde lah korang kene lalui untuk masa yang lama.

Healing krisis ni tersangat la bagus. Itu tandanya produk sedang bekerja dan serasi dengan tubuh badan seseorang. Kita dah perap toksin tu berpuluh tahun, bila soh keluar dia takmo. So kita paksa dengan wd dan air, jadi nyer, dia 'Terpaksa' jugak keluar dan kita akan rasa sikit la proses tu.

Jangan la sebab taknak healing, korang sanggup perap toksin tu bertahun lama lagi, nanti bila penyakit dah hinggap, baru nak cari ubat.

Bukan ke mencegah lebih baik dari merawat 😘
Lagipun minum banyak air masak ni ada banyak sangat kelebihan dia tau.

Untuk info lanjut tentang wd tekan link wasap di bio.😉 #womendesireetripleadvance #wdta #kulitkusam #kulitsensitif #kulitbreakout #kulitberminyak #kulitsihat #jerawat #jeragat #jerawatpasir #jerawatbatu #jerawathilang #jeragatdegil #jeragathilang #majalahnona #mingguanwanita #resepisedap #resepiibu #bazaarpaknil #atokpesan #makciklawa #makcikbawang

Kenapa perlu minum air masak banyak² lepas CaliT WD?

Sebab, dalam WD ada bahan yang bertugas sebagai pembuang toksin. Nama dia #EktrakAkarTreePeony dan #Phenoxyethanol.

Bilamana kata boleh membuang toksin, perkara yang sangat penting dan perlu diambil kira adalah banyakkan air masak lebih dari biasa 😄

Kenapa? Sebab apa apa suppliment yang melalui proses pembuangan toksin, akan ada healing krisis yang menanti.

Apa maksud healing krisis tu? Bahaya tak?

Healing krisis tu nama bagi proses pembuangan toksin la. Sedikit demam, jerawat, letih badan, mengantuk, sakit kepala dan sebagainya bergantung pada apa masalah dalaman kita tu.

Bila kita minum banyak air masak, makanya proses pembuangan toksin tu akan jadi lebih cepat dan lancar. Jadi, takde lah korang kene lalui untuk masa yang lama.

Healing krisis ni tersangat la bagus. Itu tandanya produk sedang bekerja dan serasi dengan tubuh badan seseorang. Kita dah perap toksin tu berpuluh tahun, bila soh keluar dia takmo. So kita paksa dengan wd dan air, jadi nyer, dia 'Terpaksa' jugak keluar dan kita akan rasa sikit la proses tu.

Jangan la sebab taknak healing, korang sanggup perap toksin tu bertahun lama lagi, nanti bila penyakit dah hinggap, baru nak cari ubat.

Bukan ke mencegah lebih baik dari merawat 😘
Lagipun minum banyak air masak ni ada banyak sangat kelebihan dia tau.

Untuk info lanjut tentang wd tekan link wasap di bio.😉 #womendesireetripleadvance #wdta #kulitkusam #kulitsensitif  #kulitbreakout #kulitberminyak #kulitsihat #jerawat #jeragat #jerawatpasir #jerawatbatu #jerawathilang #jeragatdegil #jeragathilang #majalahnona #mingguanwanita #resepisedap #resepiibu #bazaarpaknil #atokpesan #makciklawa #makcikbawang
8 0 6 December, 2019

Resepi kek pisang moist
Yang penting tak payah mixer bagai.
Guna blender jerrr sis 🐹🐹 Resepi ⬇️⬇️⬇️⬇️ Pisang yang dah dilenyek 1 cawan. ( dalam 3 biji) 🍌🍌🍌
1 cawan minyak🍺🍺
1/2 cawan gula perang🐜
1/2 cawan gula pasir🐝
3 biji telur🐣
Esen vanilla🍯
Tepung gandum 2 cawan🌾🌾🌾
1 sudu kecil baking powder ⚡️
1 sudu kecil baking soda🍼

Cara cara :

1- blend minyak, gula, telur, esen vanilla, pisang sampai kembang🌀🌀
2- ayak tepung, baking powder,soda.💫
3-campurkan bahan yang dah diblend dengan tepung tadi... Kacau sampai tak ada ketul ketul ya. 💫
4-griskan loyang, tuang adunan dalam loyang... saya guna loyang 8 inci yang tinggi, atas tu hias la sikit dengan pisang kalau suka... bakar 🔥🔥150-180© dalam 50-60 minit.⌚️ Kredit Resepi : syaz amira
.
Follow @pans.pandora
Follow @pans.pandora
Follow @pans.pandora
.
#kakimakan #kuatmakan #gengkuatmakan #makananmalaysia #makananmelayu #resepi #resepimudah #resepiibu #resepimama #resepisedap #masak #masakmasak #masakanmelayu #masakanmama #masakwithpassion #tutorialmasak #videomasakan #masakansimple #marimasak #masakbuatsuami #tipsmemasak #tipsdapur #malaysiafoodies #malaysiafoodie #malaysiafood #paidreviewmalaysia #paidreviewmurah #paidreviewrm20 #paidpromote

Resepi kek pisang moist 
Yang penting tak payah mixer bagai. 
Guna blender jerrr sis 🐹🐹 Resepi ⬇️⬇️⬇️⬇️ Pisang yang dah dilenyek 1 cawan. ( dalam 3 biji) 🍌🍌🍌
1 cawan minyak🍺🍺
1/2 cawan gula perang🐜
1/2 cawan gula pasir🐝
3 biji telur🐣
Esen vanilla🍯
Tepung gandum 2 cawan🌾🌾🌾
1 sudu kecil baking powder ⚡️
1 sudu kecil baking soda🍼

Cara cara :

1- blend minyak, gula, telur, esen vanilla, pisang sampai kembang🌀🌀
2- ayak tepung, baking powder,soda.💫
3-campurkan bahan yang dah diblend dengan tepung tadi... Kacau sampai tak ada ketul ketul ya. 💫
4-griskan loyang, tuang adunan dalam loyang... saya guna loyang 8 inci yang tinggi, atas tu hias la sikit dengan pisang kalau suka... bakar 🔥🔥150-180© dalam 50-60 minit.⌚️ Kredit Resepi : syaz amira
.
Follow @pans.pandora
Follow @pans.pandora
Follow @pans.pandora
.
#kakimakan#kuatmakan#gengkuatmakan#makananmalaysia#makananmelayu#resepi#resepimudah#resepiibu#resepimama#resepisedap#masak#masakmasak#masakanmelayu#masakanmama#masakwithpassion#tutorialmasak#videomasakan#masakansimple#marimasak#masakbuatsuami#tipsmemasak#tipsdapur#malaysiafoodies#malaysiafoodie#malaysiafood#paidreviewmalaysia#paidreviewmurah#paidreviewrm20#paidpromote
38 0 6 December, 2019

Rindu mau buat puding ni.😋 cedaap sangat.😋 RESEPI PUDING LAPIS SURABAYA.😋😋
.
Bahan Bahan :

Lapisan A :

1 bungkus agar2 warna coklat ( brand swallow)
800ml air putih
Gula pasir secukupnya ( sy buat 5 sdm)
.
Lapisan B :

2 bungkus agar2 jernih
1.5 liter susu perasa vanilla
4 biji kuning telur
10 sdm gula pasir
.
Lapisan C :

1 bungkus agar2 coklat/ jernih
750ml susu perisa coklat
100g coklat blok di potong2.
5sdm gula pasir

CARA PENYEDIAAN :

1. Masak semua bahan lapisan A sampai mendidih. Tuang 1/4 bahagian ke loyang. ( sy menggunakan loyang bersaiz 22x 22)

2. Masak semua bahan lapisan B kecuali kuning telur hingga mendidih. Matikan api.

3. Setelah mendidih, ambil sedikit agar2 ( lebih kurang 100ml) campur ke kuning telur dan gaul rata. Kemudian masukkan campuran kuning telur ke agar2 dan didihkan kwmbali.

4.Tuang 1/2 lapisan B keatas lapisan A. Tunggu sehingga separuh mengeras baru masukkan lagi 1/4 lapisan A.

5. masak semua bahan lapisan C sampai mendidih kemudian tuang keatas lapisan yang yg sda sddikit mengeras.

6. Setelah setengah mengeras, tuang lagi 1/4 lapisan A dan biarkan mengeras sekejap.

7. Tuang sisa 1/2 lapisan B keatas lapisan A tadi. Terakhir, tuangkan baki laposan A tadi diatas lapisan B yang sda separuh mengeras.
8. Masukkan dalam peti sejuk sebentar & sedia untuk di hidang.,😄 Enjoy!
kredit:apakurasa
.
Resepi kek, pastry & dessert di @pans.pandora
.
Follow rapat @pans.pandora
Follow rapat @pans.pandora
Follow rapat @pans.pandora
.
#kakimakan #kuatmakan #gengkuatmakan #makananmalaysia #makananmelayu #resepi #resepimudah #resepiibu #resepimama #resepisedap #masak #masakmasak #masakanmelayu #masakanmama #masakwithpassion #tutorialmasak #videomasakan #masakansimple #marimasak #masakbuatsuami #tipsmemasak #tipsdapur #malaysiafoodies #malaysiafoodie #malaysiafood #paidreviewmalaysia #paidreviewmurah #paidreviewrm20 #paidpromote

Rindu mau buat puding ni.😋 cedaap sangat.😋 RESEPI PUDING LAPIS SURABAYA.😋😋
.
Bahan Bahan :

Lapisan A :

1 bungkus agar2 warna coklat ( brand swallow)
800ml air putih
Gula pasir secukupnya ( sy buat 5 sdm)
.
Lapisan B :

2 bungkus agar2 jernih
1.5 liter susu perasa vanilla
4 biji kuning telur 
10 sdm gula pasir
.
Lapisan C :

1 bungkus agar2 coklat/ jernih
750ml susu perisa coklat
100g coklat blok di potong2.
5sdm gula pasir

CARA PENYEDIAAN :

1. Masak semua bahan lapisan A sampai mendidih. Tuang 1/4 bahagian ke loyang. ( sy menggunakan loyang bersaiz 22x 22)

2. Masak semua bahan lapisan B kecuali kuning telur hingga mendidih. Matikan api.

3. Setelah mendidih, ambil sedikit agar2 ( lebih kurang 100ml) campur ke kuning telur dan gaul rata. Kemudian masukkan campuran kuning telur ke agar2 dan didihkan kwmbali.

4.Tuang 1/2 lapisan B keatas lapisan A. Tunggu sehingga separuh mengeras baru masukkan lagi 1/4 lapisan A.

5. masak semua bahan lapisan C sampai mendidih kemudian tuang keatas lapisan yang yg sda sddikit mengeras.

6. Setelah setengah mengeras, tuang lagi 1/4 lapisan A dan biarkan mengeras sekejap.

7. Tuang sisa 1/2 lapisan B keatas lapisan A tadi. Terakhir, tuangkan baki laposan A tadi diatas lapisan B yang sda separuh mengeras. 
8. Masukkan dalam peti sejuk sebentar & sedia untuk di hidang.,😄 Enjoy!
kredit:apakurasa
.
Resepi kek, pastry & dessert di @pans.pandora
.
Follow rapat @pans.pandora
Follow rapat @pans.pandora
Follow rapat @pans.pandora
.
#kakimakan#kuatmakan#gengkuatmakan#makananmalaysia#makananmelayu#resepi#resepimudah#resepiibu#resepimama#resepisedap#masak#masakmasak#masakanmelayu#masakanmama#masakwithpassion#tutorialmasak#videomasakan#masakansimple#marimasak#masakbuatsuami#tipsmemasak#tipsdapur#malaysiafoodies#malaysiafoodie#malaysiafood#paidreviewmalaysia#paidreviewmurah#paidreviewrm20#paidpromote
222 0 6 December, 2019

RESEPI PUDING COKLAT SEDAP

Bahan Bahan :

500ml santan
200ml air
70gr gula pasir
Secubit garam
45gr serbuk koko
120gr dark chocolate
1 tsp serbuk agar2

CARA PENYEDIAAN :

1. Panaskan santan, air, gula dan garam dalam kuali dan masak api sederhana.
2. Dalam mangkuk lain, whisk serbuk koko dan 4 sdm air, gaul hingga sebati dan tiada ketulan.
Tuangkan ke dalam campuran santan tadi dan kacau hingga sebati.
3. Tambahkan dark chocolate dan kacau hingga betul2 mencair.
4. Letakkan agar2 dalam mangkuk kecil dan tambahkan 1tbsp air. Kacau dan masukkan dalam campuran coklat tadi.
5. Didihkan campuran tadi selama 1 hingga 2 minit.
6. Tuangkan ke dalam acuan dan biarkan sejuk. Masukkan dalam peti sejuk dan biarkan2 betul2 set selama lebih kurang 3 hingga 4 jam.
7. Keluarkan dari peti sejuk dan potong2kan .
.
Resepi kek, pastry & dessert di @pans.pandora
.
Follow rapat @pans.pandora
Follow rapat @pans.pandora
Follow rapat @pans.pandora
.
#kakimakan #kuatmakan #gengkuatmakan #makananmalaysia #makananmelayu #resepi #resepimudah #resepiibu #resepimama #resepisedap #masak #masakmasak #masakanmelayu #masakanmama #masakwithpassion #tutorialmasak #videomasakan #masakansimple #marimasak #masakbuatsuami #tipsmemasak #tipsdapur #malaysiafoodies #malaysiafoodie #malaysiafood #paidreviewmalaysia #paidreviewmurah #paidreviewrm20 #paidpromote

RESEPI PUDING COKLAT SEDAP

Bahan Bahan :

500ml santan
200ml air
70gr gula pasir
Secubit garam
45gr serbuk koko
120gr dark chocolate
1 tsp serbuk agar2

CARA PENYEDIAAN :

1. Panaskan santan, air, gula dan garam dalam kuali dan masak api sederhana.
2. Dalam mangkuk lain, whisk serbuk koko dan 4 sdm air, gaul hingga sebati dan tiada ketulan.
Tuangkan ke dalam campuran santan tadi dan kacau hingga sebati.
3. Tambahkan dark chocolate dan kacau hingga betul2 mencair.
4. Letakkan agar2 dalam mangkuk kecil dan tambahkan 1tbsp air. Kacau dan masukkan dalam campuran coklat tadi.
5. Didihkan campuran tadi selama 1 hingga 2 minit.
6. Tuangkan ke dalam acuan dan biarkan sejuk. Masukkan dalam peti sejuk dan biarkan2 betul2 set selama lebih kurang 3 hingga 4 jam.
7. Keluarkan dari peti sejuk dan potong2kan .
.
Resepi kek, pastry & dessert di @pans.pandora
.
Follow rapat @pans.pandora
Follow rapat @pans.pandora
Follow rapat @pans.pandora
.
#kakimakan#kuatmakan#gengkuatmakan#makananmalaysia#makananmelayu#resepi#resepimudah#resepiibu#resepimama#resepisedap#masak#masakmasak#masakanmelayu#masakanmama#masakwithpassion#tutorialmasak#videomasakan#masakansimple#marimasak#masakbuatsuami#tipsmemasak#tipsdapur#malaysiafoodies#malaysiafoodie#malaysiafood#paidreviewmalaysia#paidreviewmurah#paidreviewrm20#paidpromote
453 2 5 December, 2019

.⁣
Bingung kan bund ikan enaknya dimasak pakai resep apa? Yuk, pakai resep gulai ikan kacang panjang ini aja 😁😁⁣⁣
⁣.⁣
Gulai Ikan Kacang Panjang⁣⁣
⁣.⁣
Bahan:⁣⁣
- Ikan⁣⁣
- 5 cabe merah⁣⁣
- 6 bawang merah⁣⁣
- 20 rawit⁣⁣
- 2 bawang putih⁣⁣
- 1 kemiri⁣⁣
- jahe⁣⁣
- kunyit⁣⁣
- ketumbar⁣⁣
- 6 lonjor kacang panjang⁣⁣
- 2 lembar daun jeruk⁣⁣
- 400 ml santan⁣⁣
- Garam secukupnya⁣⁣
⁣.⁣
Selamat mencoba ya bund! Jangan lupa like dan follow @masakbuatsuami⁣⁣
⁣.⁣
Credit Video: @yendaniels⁣⁣
⁣.⁣
#gulai #gulaiikan #kacangpanjang #menurumahan #menusederhana #homecooked #cemilan #makananhits #kulinerindonesia #makananindo #cemilanbandung #cemilanhits #enak #enakbanget #cemilanenak #cemilanmurah #makananringan #gagaldiet #bakmie #lezat #cemilankekinian #keripik #cemilansore #jajanan #kuliner #masakbuatsuami #laukpauk #menusimple #resepiibu #resepmakanansederhana

.⁣
Bingung kan bund ikan enaknya dimasak pakai resep apa? Yuk, pakai resep gulai ikan kacang panjang ini aja 😁😁⁣⁣
⁣.⁣
Gulai Ikan Kacang Panjang⁣⁣
⁣.⁣
Bahan:⁣⁣
- Ikan⁣⁣
- 5 cabe merah⁣⁣
- 6 bawang merah⁣⁣
- 20 rawit⁣⁣
- 2 bawang putih⁣⁣
- 1 kemiri⁣⁣
- jahe⁣⁣
- kunyit⁣⁣
- ketumbar⁣⁣
- 6 lonjor kacang panjang⁣⁣
- 2 lembar daun jeruk⁣⁣
- 400 ml santan⁣⁣
- Garam secukupnya⁣⁣
⁣.⁣
Selamat mencoba ya bund! Jangan lupa like dan follow @masakbuatsuami⁣⁣
⁣.⁣
Credit Video: @yendaniels⁣⁣
⁣.⁣
#gulai #gulaiikan #kacangpanjang #menurumahan #menusederhana #homecooked #cemilan #makananhits #kulinerindonesia #makananindo #cemilanbandung #cemilanhits #enak #enakbanget #cemilanenak #cemilanmurah #makananringan #gagaldiet #bakmie #lezat #cemilankekinian #keripik #cemilansore #jajanan #kuliner #masakbuatsuami#laukpauk #menusimple #resepiibu #resepmakanansederhana
10 0 5 December, 2019

Tap ❤️ dulu ya mom 😊
Komen Aamiin ya .. 😍
Semoga semua impian bunda & keluarga tercapai ya... FOLLOW 👉 @mamakukokihandal yukk agar tidak ketinggalan update resep setiap harinya.
#makanangurih #makananolahan #mamakokihandal #doyan #makanlezat #resepiibu #masakanmudah #dapurmami #masakkanrumahan #menutoday #kulinermakanan #panduanmemasak #resepmasakanmudah #hobimasakid #menuharian #menumakanan #tutorialmasakan #makanankhas #resepmakananindonesia #resepmakananenak

Tap ❤️ dulu ya mom 😊
Komen Aamiin ya .. 😍 
Semoga semua impian bunda & keluarga tercapai ya... FOLLOW 👉 @mamakukokihandal yukk agar tidak ketinggalan update resep setiap harinya. 
#makanangurih #makananolahan #mamakokihandal #doyan #makanlezat #resepiibu #masakanmudah #dapurmami #masakkanrumahan #menutoday #kulinermakanan #panduanmemasak #resepmasakanmudah #hobimasakid #menuharian #menumakanan #tutorialmasakan #makanankhas #resepmakananindonesia #resepmakananenak
93 0 5 December, 2019

Petang2 ni tak tau nk buat apa utk kunyah2.. Jom buat penkek semudah ABC..
Anak buah panggil kuih doremon.. Dorayaki... 😆😆😆
Mkn panas2 dgn teh o panas.. Nyaman..
Sis guna
1 cawan tepung gandum
1 biji telur
2 sdb minyak
2 sdb gula
2 sdt baking powder
Secubit garam
Susu fullcream/fresh 3/4 cawan
Sis xdo susu tu ganti je dgn susu anak amik 2 sdb susu bancuh dgn 3/4 cawan air suam.. Settle 😆😆😆 Mula2
Bancuh susu tu, telur, gula, minyak, garam sampai sebati n larut sepenuhnya.
Masuk kan tpg gandum yg dah di ayak dgn 2 sdt baking powder
Gaul kn sebati je... Perap kejap dlm 15minit..boleh la buat teh o panas pula..
Panaskn kuali non stick tau.. Api kecikkk..masak je la ikut besar yg kita suka.. Kredit Resepi : mar che
.
Follow @pans.pandora
Follow @pans.pandora
Follow @pans.pandora
.
#kakimakan #kuatmakan #gengkuatmakan #makananmalaysia #makananmelayu #resepi #resepimudah #resepiibu #resepimama #resepisedap #masak #masakmasak #masakanmelayu #masakanmama #masakwithpassion #tutorialmasak #videomasakan #masakansimple #marimasak #masakbuatsuami #tipsmemasak #tipsdapur #malaysiafoodies #malaysiafoodie #malaysiafood #paidreviewmalaysia #paidreviewmurah #paidreviewrm20 #paidpromote

Petang2 ni tak tau nk buat apa utk kunyah2.. Jom buat penkek semudah ABC..
Anak buah panggil kuih doremon.. Dorayaki... 😆😆😆
Mkn panas2 dgn teh o panas.. Nyaman..
Sis guna
1 cawan tepung gandum 
1 biji telur
2 sdb minyak
2 sdb gula
2 sdt baking powder
Secubit garam
Susu fullcream/fresh 3/4 cawan
Sis xdo susu tu ganti je dgn susu anak amik 2 sdb susu bancuh dgn 3/4 cawan air suam.. Settle 😆😆😆 Mula2
Bancuh susu tu, telur, gula, minyak, garam sampai sebati n larut sepenuhnya.
Masuk kan tpg gandum yg dah di ayak dgn 2 sdt baking powder
Gaul kn sebati je... Perap kejap dlm 15minit..boleh la buat teh o panas pula..
Panaskn kuali non stick tau.. Api kecikkk..masak je la ikut besar yg kita suka.. Kredit Resepi : mar che
.
Follow @pans.pandora
Follow @pans.pandora
Follow @pans.pandora
.
#kakimakan#kuatmakan#gengkuatmakan#makananmalaysia#makananmelayu#resepi#resepimudah#resepiibu#resepimama#resepisedap#masak#masakmasak#masakanmelayu#masakanmama#masakwithpassion#tutorialmasak#videomasakan#masakansimple#marimasak#masakbuatsuami#tipsmemasak#tipsdapur#malaysiafoodies#malaysiafoodie#malaysiafood#paidreviewmalaysia#paidreviewmurah#paidreviewrm20#paidpromote
33 0 5 December, 2019

RESEPI AYAM MASAK KICAP

Ayam masak kicap bukan semata mata tuang kicap je..
bahan2 lain jugak main peranan utk dapatkan rasa yg sedap.

BAHAN-BAHAN :
1/2 ekor ayam gaul dgn garam n kunyit (goreng)
1 biji Bwg merah (hiris)
2 ulas Bwg putih (ketuk)
Halia (hiris)
tumbuk @ blend 1 bwg merah, 1 biji bwg putih & halia..
1 senduk cili kisar
1 sudu rempah kari daging (optional)
2 sudu sos cili
1 sudu sos tiram
2 sudu sos abc
1 sudu kicap pekat
4 sudu kicap lemak manis
1/2 cwn air (if nk berkuah letak lebih skit)
1 btg Kayu manis
2 Bunga cengkih
1 bunga lawang
1 btg serai (ketuk)
Bwg besar potong bulat
Ubi kentang (goreng dulu)
Cili padi
Daun sup & daun bwg

CARA-CARA :
Tumis bwg merah, bwg putih, halia & serai hingga kekuningan.. Masukkn bwg2 n halia yg ditumbuk hingga bau wangi.. Masuk cili kisar & rempah.. Masak hingga pecah myk.. masukkan sos cili, sos tiram, kicap abc, kicap pekat & kicap lemak manis.. kacau2 (boleh masukkan bawang besar potong bulat.. masukkan ayam goreng... gaul sebati
nampak pekat sgt masukkan air... dah masak.. tabur cili padi
dgn daun sup & daun bwg
*tak perlu letak bahan perasa sbb kicap2 n sos dh cukup manis n masin.. Kredit : Mami Mirza
.
Follow rapat @resepi.harini
Follow rapat @resepi.harini
Follow rapat @resepi.harini
.
#kakimakan #kuatmakan #gengkuatmakan #makananmalaysia #makananmelayu #resepi #resepimudah #resepiibu #resepimama #resepisedap #masak #masakmasak #masakanmelayu #masakanmama #masakwithpassion #tutorialmasak #videomasakan #masakansimple #marimasak #masakbuatsuami #tipsmemasak #tipsdapur #malaysiafoodies #malaysiafoodie #malaysiafood #paidreviewmalaysia #paidreviewmurah #paidreviewrm20 #paidpromote

RESEPI AYAM MASAK KICAP

Ayam masak kicap bukan semata mata tuang kicap je..
bahan2 lain jugak main peranan utk dapatkan rasa yg sedap.

BAHAN-BAHAN :
1/2 ekor ayam gaul dgn garam n kunyit (goreng)
1 biji Bwg merah (hiris)
2 ulas Bwg putih (ketuk)
Halia (hiris) 
tumbuk @ blend 1 bwg merah, 1 biji bwg putih & halia..
1 senduk cili kisar
1 sudu rempah kari daging (optional) 
2 sudu sos cili
1 sudu sos tiram
2 sudu sos abc
1 sudu kicap pekat
4 sudu kicap lemak manis
1/2 cwn air (if nk berkuah letak lebih skit) 
1 btg Kayu manis
2 Bunga cengkih
1 bunga lawang
1 btg serai (ketuk)
Bwg besar potong bulat
Ubi kentang (goreng dulu)
Cili padi
Daun sup & daun bwg

CARA-CARA :
Tumis bwg merah, bwg putih, halia & serai hingga kekuningan.. Masukkn bwg2 n halia yg ditumbuk hingga bau wangi.. Masuk cili kisar & rempah.. Masak hingga pecah myk.. masukkan sos cili, sos tiram, kicap abc, kicap pekat & kicap lemak manis.. kacau2 (boleh masukkan bawang besar potong bulat.. masukkan ayam goreng... gaul sebati
nampak pekat sgt masukkan air... dah masak.. tabur cili padi
dgn daun sup & daun bwg
*tak perlu letak bahan perasa sbb kicap2 n sos dh cukup manis n masin.. Kredit : Mami Mirza
.
Follow rapat @resepi.harini
Follow rapat @resepi.harini
Follow rapat @resepi.harini
.
#kakimakan#kuatmakan#gengkuatmakan#makananmalaysia#makananmelayu#resepi#resepimudah#resepiibu#resepimama#resepisedap#masak#masakmasak#masakanmelayu#masakanmama#masakwithpassion#tutorialmasak#videomasakan#masakansimple#marimasak#masakbuatsuami#tipsmemasak#tipsdapur#malaysiafoodies#malaysiafoodie#malaysiafood#paidreviewmalaysia#paidreviewmurah#paidreviewrm20#paidpromote
52 0 5 December, 2019

Alhamdulillah suka tengok hasil harini KEK COKLAT CARAMEL puding 'TEBAL' 😋 rezeki customer harini.. Meh Anis kongsikan resepinya. InsyaAllah kek jadi helokk, tak terlalu manis.

Kita buat puding dulu. First cairkan 2 sudu besar gula dalam loyang. Anis guna size 7. Bila dah cair, ketepikan nanti gula akan mengeras dalam loyang. Pukul 3 biji telur bersama esen vanilla. Anis suka guna jenis 'CreamyVanilla'. Bau dia lebih ummpph! Masukkan 1 cawan susu cair, 1/2 cawan susu pekat, 1/2 cawan air masak. Kacau² sampai sebati.. Anis suka pukul sampai dia kembang ada buih², baru hasil nanti puding ada rongga². Tapis masukkan dalam loyang caramel tadi, Kukus +-30 minit sampai masak.

Next resepi kek coklat pulak. Panaskan atas api perlahan 1/2 cawan susu pekat, 1/2 cawan susu cair, 1/2 cawan minyak, 1/2 cawan serbuk koko dan 1/2 cawan gula. Boleh kurangkan susu pekat dan gula kalau nk kurang manis. Agak² gula dah larut, ketepikan. Pukul 1 BIJI TELUR dan sedikit esen vanilla sampai kembang. Masukkan dalam adunan yang kita masak tadi, kacau sebati. Ayak 1/2 cawan tepung, 1 sudu kecil baking powder, 1 sudu kecil baking soda. Campur semua sekali dalam adunan, kacau sampai sebati. LAST tuangkan adunan kek coklat atas puding caramel yang kita dah siap masak. KUKUS +-40minit sampai masak.

Dah masak kikis sekeliling loyang untuk elakkan kek melekat masa kita nak terbalikkan nanti. InsyaAllah hasilnya cantik.

Doakan semoga Anis dimurahkan rezeki ye 😊

Kredit Resepi : anis zulkifeli
.
Follow @pans.pandora
Follow @pans.pandora
Follow @pans.pandora
.
#kakimakan #kuatmakan #gengkuatmakan #makananmalaysia #makananmelayu #resepi #resepimudah #resepiibu #resepimama #resepisedap #masak #masakmasak #masakanmelayu #masakanmama #masakwithpassion #tutorialmasak #videomasakan #masakansimple #marimasak #masakbuatsuami #tipsmemasak #tipsdapur #malaysiafoodies #malaysiafoodie #malaysiafood #paidreviewmalaysia #paidreviewmurah #paidreviewrm20 #paidpromote

Alhamdulillah suka tengok hasil harini KEK COKLAT CARAMEL puding 'TEBAL' 😋 rezeki customer harini.. Meh Anis kongsikan resepinya. InsyaAllah kek jadi helokk, tak terlalu manis.

Kita buat puding dulu. First cairkan 2 sudu besar gula dalam loyang. Anis guna size 7. Bila dah cair, ketepikan nanti gula akan mengeras dalam loyang. Pukul 3 biji telur bersama esen vanilla. Anis suka guna jenis 'CreamyVanilla'. Bau dia lebih ummpph! Masukkan 1 cawan susu cair, 1/2 cawan susu pekat, 1/2 cawan air masak. Kacau² sampai sebati.. Anis suka pukul sampai dia kembang ada buih², baru hasil nanti puding ada rongga². Tapis masukkan dalam loyang caramel tadi, Kukus +-30 minit sampai masak.

Next resepi kek coklat pulak. Panaskan atas api perlahan 1/2 cawan susu pekat, 1/2 cawan susu cair, 1/2 cawan minyak, 1/2 cawan serbuk koko dan 1/2 cawan gula. Boleh kurangkan susu pekat dan gula kalau nk kurang manis. Agak² gula dah larut, ketepikan. Pukul 1 BIJI TELUR dan sedikit esen vanilla sampai kembang. Masukkan dalam adunan yang kita masak tadi, kacau sebati. Ayak 1/2 cawan tepung, 1 sudu kecil baking powder, 1 sudu kecil baking soda. Campur semua sekali dalam adunan, kacau sampai sebati. LAST tuangkan adunan kek coklat atas puding caramel yang kita dah siap masak. KUKUS +-40minit sampai masak.

Dah masak kikis sekeliling loyang untuk elakkan kek melekat masa kita nak terbalikkan nanti. InsyaAllah hasilnya cantik.

Doakan semoga Anis dimurahkan rezeki ye 😊

Kredit Resepi : anis zulkifeli
.
Follow @pans.pandora
Follow @pans.pandora
Follow @pans.pandora
.
#kakimakan#kuatmakan#gengkuatmakan#makananmalaysia#makananmelayu#resepi#resepimudah#resepiibu#resepimama#resepisedap#masak#masakmasak#masakanmelayu#masakanmama#masakwithpassion#tutorialmasak#videomasakan#masakansimple#marimasak#masakbuatsuami#tipsmemasak#tipsdapur#malaysiafoodies#malaysiafoodie#malaysiafood#paidreviewmalaysia#paidreviewmurah#paidreviewrm20#paidpromote
29 0 5 December, 2019

Jom CikDyg ajaq hampa cara nak buat kek yang wangi lembut gebu dan super moist. Simple tapi confirm sedap. Jangan lupa share tau! Kasi Love Kasi Love ❤️

Jom CikDyg ajaq hampa cara nak buat kek yang wangi lembut gebu dan super moist. Simple tapi confirm sedap. Jangan lupa share tau! Kasi Love Kasi Love ❤️
515 18 5 December, 2019

Aiskrim makaysia new flavour....SOLERO LIME.

resepi eskrem solero lime.... Bahan hijau
Gula pasir + pewarna hijau + serbuk lime knor + tepong jagung.masak smpi didih.sentiasa kacau.takut tepong jagung berketul.da didih ttp api.

Bahan utk susu

Susu pekat manis + susu cair cair + esen vanila + tepong jagung....sama jugak msk smpi naik wap.sentiasa kacau... Cara mskkan.

Memula mskkan yg hijau separuh kepit plastik n mskkan yg susu.bkk kepit slow² n ikt.susun dlm jug.da siap br mskkan dlm peti air kena manje².jgn gns2 nanti bercampur plk wane tu.

Saya halalkan resepi nie sape² yg nk try.doakan moga rezki saya melimpah ruah....aminnnn.... kredir: bonda ima neni .
Korang kaki travel? Rugi wey tak follow @travel.locco
.
Follow @travel.locco
Follow @travel.locco
Follow @travel.locco
.
#kakimakan #kuatmakan #gengkuatmakan #makananmalaysia #makananmelayu #resepi #resepimudah #resepiibu #resepimama #resepisedap #masak #masakmasak #masakanmelayu #masakanmama #masakwithpassion #tutorialmasak #videomasakan #masakansimple #marimasak #masakbuatsuami #tipsmemasak #tipsdapur #malaysiafoodies #malaysiafoodie #malaysiafood #paidreviewmalaysia #paidreviewmurah #paidreviewrm20 #paidpromote

Aiskrim makaysia new flavour....SOLERO LIME.

resepi eskrem solero lime.... Bahan hijau
Gula pasir + pewarna hijau + serbuk lime knor + tepong jagung.masak smpi didih.sentiasa kacau.takut tepong jagung berketul.da didih ttp api.

Bahan utk susu

Susu pekat manis + susu cair cair + esen vanila + tepong jagung....sama jugak msk smpi naik wap.sentiasa kacau... Cara mskkan.

Memula mskkan yg hijau separuh kepit plastik n mskkan yg susu.bkk kepit slow² n ikt.susun dlm jug.da siap br mskkan dlm peti air kena manje².jgn gns2 nanti bercampur plk wane tu.

Saya halalkan resepi nie sape² yg nk try.doakan moga rezki saya melimpah ruah....aminnnn.... kredir: bonda ima neni .
Korang kaki travel? Rugi wey tak follow @travel.locco
.
Follow @travel.locco
Follow @travel.locco
Follow @travel.locco
.
#kakimakan#kuatmakan#gengkuatmakan#makananmalaysia#makananmelayu#resepi#resepimudah#resepiibu#resepimama#resepisedap#masak#masakmasak#masakanmelayu#masakanmama#masakwithpassion#tutorialmasak#videomasakan#masakansimple#marimasak#masakbuatsuami#tipsmemasak#tipsdapur#malaysiafoodies#malaysiafoodie#malaysiafood#paidreviewmalaysia#paidreviewmurah#paidreviewrm20#paidpromote
473 3 5 December, 2019

Resepi Buat Aiskrim Coklat⁣

Bahan -bahan:⁣

4 kuning telur⁣
1/2 cawan gula⁣
500 ml susu (gunakan susu kotak - pilihan saya susu dutch lady)⁣
1 sudu teh tepung jagung⁣
3 sudu besar serbuk koko⁣
250 gm krim putar (whiping cream)⁣

Cara - Cara Membuat :⁣

Masak kesemua bahan kecuali krim putar dan biarkan sejuk. Setelah sejuk, simpan di dalam bekas bertutup dan masukkan ke dalam peti sejuk beku selama 2 jam.⁣

Pukul krim putar sehingga pekat (terbentuk garis-garis melengkung pada krim). Campurkan krim putar bersama bahan 1. Gaul rata (gunakan senduk sahaja, tidak perlu putar). Simpan di dalam peti sejuk beku semalaman. Setelah itu, keluarkan dan pukul (dengan mixer) sehingga aiskrim menjadi dua kali ganda banyaknya.⁣

Masukkan aiskrim ke dalam bekas bertutup dan simpan di dalam peti sejuk beku sehingga mengeras dan boleh dihidang.⁣

Sebagai tambahan, anda boleh campurkan coklat cip, coco crunch atau coklat kit kat pada aiskrim anda... LIKE & SHARE⁣
.
Follow rapat @resepi.harini
Follow rapat @resepi.harini
Follow rapat @resepi.harini
.
#kakimakan #kuatmakan #gengkuatmakan #makananmalaysia #makananmelayu #resepi #resepimudah #resepiibu #resepimama #resepisedap #masak #masakmasak #masakanmelayu #masakanmama #masakwithpassion #tutorialmasak #videomasakan #masakansimple #marimasak #masakbuatsuami #tipsmemasak #tipsdapur #malaysiafoodies #malaysiafoodie #malaysiafood #paidreviewmalaysia #paidreviewmurah #paidreviewrm20 #paidpromote

Resepi Buat Aiskrim Coklat⁣
⁣
Bahan -bahan:⁣
⁣
4 kuning telur⁣
1/2 cawan gula⁣
500 ml susu (gunakan susu kotak - pilihan saya susu dutch lady)⁣
1 sudu teh tepung jagung⁣
3 sudu besar serbuk koko⁣
250 gm krim putar (whiping cream)⁣
⁣
Cara - Cara Membuat :⁣
⁣
Masak kesemua bahan kecuali krim putar dan biarkan sejuk. Setelah sejuk, simpan di dalam bekas bertutup dan masukkan ke dalam peti sejuk beku selama 2 jam.⁣
⁣
Pukul krim putar sehingga pekat (terbentuk garis-garis melengkung pada krim). Campurkan krim putar bersama bahan 1. Gaul rata (gunakan senduk sahaja, tidak perlu putar). Simpan di dalam peti sejuk beku semalaman. Setelah itu, keluarkan dan pukul (dengan mixer) sehingga aiskrim menjadi dua kali ganda banyaknya.⁣
⁣
Masukkan aiskrim ke dalam bekas bertutup dan simpan di dalam peti sejuk beku sehingga mengeras dan boleh dihidang.⁣
⁣
Sebagai tambahan, anda boleh campurkan coklat cip, coco crunch atau coklat kit kat pada aiskrim anda... LIKE & SHARE⁣
.
Follow rapat @resepi.harini
Follow rapat @resepi.harini
Follow rapat @resepi.harini
.
#kakimakan#kuatmakan#gengkuatmakan#makananmalaysia#makananmelayu#resepi#resepimudah#resepiibu#resepimama#resepisedap#masak#masakmasak#masakanmelayu#masakanmama#masakwithpassion#tutorialmasak#videomasakan#masakansimple#marimasak#masakbuatsuami#tipsmemasak#tipsdapur#malaysiafoodies#malaysiafoodie#malaysiafood#paidreviewmalaysia#paidreviewmurah#paidreviewrm20#paidpromote
92 2 5 December, 2019

Puding mangga sy buat khas tuk ank didik form 5 sy smpena jamuan akhir tahun mereka esok.. Cikgu doakan kamu semua mndpt kputusan yg cemerlang dlm SPM kelak... Paper Perniagaan ank pljr sy blm lepas lg.. Doakn pljr2 saya bjaya yea.. ❤️RESEPI PUDING MANGGA ❤️Layer bwh
80g agar2 strip
18gelas air
4tin susu cair*
1 tin susu pekat*
2bj isi mngga*
2sb emulco mangga
2sk garam
Gula 3gelas
secawan tpg jgg*
*blend

Cara:
Masak dl agar2 strip ngn air smp larut. Kmdn ltk gula.. Ltk bhn blend, garam n emulco mangga. ❤️Layer atas yg kosong je la..
40g agar2 strip
Gula 1 gelas stgh
10gelas air
Masak agar2 ngn air dl.. Dh larut br ltk gula.. ❤️Biji selasih n isi mangga potong dadu secukupnya ❤️Isi yg layer bawah dlm 2 senduk.. Dh keras skit ltk buah mngga potong dadu. Lps tu ltk layer yg kosong tu 1senduk.. Last ltk biji selasih.. ✔️Resepi ni sesuai tuk cup jer yea.. Dpt dlm 120cup yg kecik tu..
SELAMAT MENCUBA YEA.. Kredit Resepi : ct dihah
.
Follow @pans.pandora
Follow @pans.pandora
Follow @pans.pandora
.
#kakimakan #kuatmakan #gengkuatmakan #makananmalaysia #makananmelayu #resepi #resepimudah #resepiibu #resepimama #resepisedap #masak #masakmasak #masakanmelayu #masakanmama #masakwithpassion #tutorialmasak #videomasakan #masakansimple #marimasak #masakbuatsuami #tipsmemasak #tipsdapur #malaysiafoodies #malaysiafoodie #malaysiafood #paidreviewmalaysia #paidreviewmurah #paidreviewrm20 #paidpromote

Puding mangga sy buat khas tuk ank didik form 5 sy smpena jamuan akhir tahun mereka esok.. Cikgu doakan kamu semua mndpt kputusan yg cemerlang dlm SPM kelak... Paper Perniagaan ank pljr sy blm lepas lg.. Doakn pljr2 saya bjaya yea.. ❤️RESEPI PUDING MANGGA ❤️Layer bwh
80g agar2 strip 
18gelas air
4tin susu cair*
1 tin susu pekat*
2bj isi mngga*
2sb emulco mangga
2sk garam
Gula 3gelas 
secawan tpg jgg*
*blend

Cara:
Masak dl agar2 strip ngn air smp larut. Kmdn ltk gula.. Ltk bhn blend, garam n emulco mangga. ❤️Layer atas yg kosong je la..
40g agar2 strip
Gula 1 gelas stgh
10gelas air
Masak agar2 ngn air dl.. Dh larut br ltk gula.. ❤️Biji selasih n isi mangga potong dadu secukupnya ❤️Isi yg layer bawah dlm 2 senduk.. Dh keras skit ltk buah mngga potong dadu. Lps tu ltk layer yg kosong tu 1senduk.. Last ltk biji selasih.. ✔️Resepi ni sesuai tuk cup jer yea.. Dpt dlm 120cup yg kecik tu..
SELAMAT MENCUBA YEA.. Kredit Resepi : ct dihah
.
Follow @pans.pandora
Follow @pans.pandora
Follow @pans.pandora
.
#kakimakan#kuatmakan#gengkuatmakan#makananmalaysia#makananmelayu#resepi#resepimudah#resepiibu#resepimama#resepisedap#masak#masakmasak#masakanmelayu#masakanmama#masakwithpassion#tutorialmasak#videomasakan#masakansimple#marimasak#masakbuatsuami#tipsmemasak#tipsdapur#malaysiafoodies#malaysiafoodie#malaysiafood#paidreviewmalaysia#paidreviewmurah#paidreviewrm20#paidpromote
35 0 5 December, 2019

Terjebak juga
KEK MARBLE RED VELVET
sebenarnya dlm lama berhajat nak buat. . Masa x mengizinkan. . . Selalu dok lalu lalang kat wall. . .tensen tgk😂😂😂
Hari ni bangun lebih awal. . Mix n masuk sauna dulu😂😂😂😂 Resipi drpd sis afieda rasanyer. Tx. Izinkan sy c n p sini ye😊 KEK MARBLE RED VELVET

250grm butter scs
1sb ovalet
3/4 cwn gula kaster
5bj telur
1 sk esen vanila
4 sb susu pekat
4 sb susu cair step last sbb utk bg adunan lembut
2 1/2 cwn tepung gndum
1 sk baking powder
3 sb serbuk koko Guna dark cocoa powder kaler lagi umph
1 sk red velvet emulco
Sedikit pewarna merah *x yah byk nanti rasa pahit.. Cara2nya
Mix hingga gebu butter+ovalet+gula ( sampai bertukar kaler putih) jgn sampai lembik sgt.
Then masukkan one by one telur. masuk lps hlg kuning je.. X yah tgg lelama
Masukkan esen vanila sekali.
Mix dlm 5mnt. Selepas itu bubuh susu pekat.
Mix sebati. Pastu masukkan tepung+baking powder (ayak dulu ya).
Mix 2 mnt. Pastu masukkan susu cair..
Mix seminit. Bahagi kepada 3 bahagian.
Satu plain, satu buh red velvet emulco + pewarna merah** utk rv timbng adunan 350grm then buh 1sk rv emulco**,
dan satu lagi buh serbuk koko.
Guna loyang 8inci..dan taruk adunan selang seli. Atau sesuka hati😁
Dah habis.. Hempuk hempuk loyang tu..
Bagi adunan samarata. PANASKAN OVEN 170° dalam masa 5mnt.
Pastu Bakar kek pada suhu 170° selama 15mnt..pastu turun 150° dan bakar lagi selama 60mnt. Pastu kalau x masak lagi tmbh lg 10mnt. Pastu, pastu done😁😁😁😅😅😅
*bila tonggengkan atas redai.. Biarkan 4/5 minit, pastu baru terbalik ke atas semula. Utk elakkan kek mendap kt tgh*
Utk kaler yg cntik, guna rack bawah bkn tgh ya Kredit Resepi : kesavan supramaniam
.
Korang kaki travel? Rugi wey tak follow @travel.locco
.
Follow @travel.locco
Follow @travel.locco
Follow @travel.locco
.
#kakimakan #kuatmakan #gengkuatmakan #makananmalaysia #makananmelayu #resepi #resepimudah #resepiibu #resepimama #resepisedap #masak #masakmasak #masakanmelayu #masakanmama #masakwithpassion #tutorialmasak #videomasakan #masakansimple #marimasak #masakbuatsuami #tipsmemasak #tipsdapur #malaysiafoodies #malaysiafoodie #malaysiafood #paidreviewmalaysia #paidreviewmurah #paidreviewrm20 #paidpromote

Terjebak juga
KEK MARBLE RED VELVET
sebenarnya dlm lama berhajat nak buat. . Masa x mengizinkan. . . Selalu dok lalu lalang kat wall. . .tensen tgk😂😂😂
Hari ni bangun lebih awal. .  Mix n masuk sauna dulu😂😂😂😂 Resipi drpd sis afieda rasanyer. Tx. Izinkan sy c n p sini ye😊  KEK MARBLE RED VELVET

250grm butter scs 
1sb ovalet
3/4 cwn gula kaster
5bj telur
1 sk esen vanila
4 sb susu pekat
4 sb susu cair step last sbb utk bg adunan lembut
2 1/2 cwn tepung gndum
1 sk baking powder
3 sb serbuk koko Guna dark cocoa powder kaler lagi umph
1 sk red velvet emulco
Sedikit pewarna merah *x yah byk nanti rasa pahit.. Cara2nya
Mix hingga gebu butter+ovalet+gula ( sampai bertukar kaler putih) jgn sampai lembik sgt.
Then masukkan one by one telur. masuk lps hlg kuning je.. X yah tgg lelama
Masukkan esen vanila sekali.
Mix dlm 5mnt. Selepas itu bubuh susu pekat.
Mix sebati. Pastu masukkan tepung+baking powder (ayak dulu ya).
Mix 2 mnt. Pastu masukkan susu cair..
Mix seminit. Bahagi kepada 3 bahagian.
Satu plain, satu buh red velvet emulco + pewarna merah** utk rv timbng adunan 350grm then buh 1sk rv emulco**,
dan satu lagi buh serbuk koko.
Guna loyang 8inci..dan taruk adunan selang seli. Atau sesuka hati😁
Dah habis.. Hempuk hempuk loyang tu..
Bagi adunan samarata. PANASKAN OVEN 170° dalam masa 5mnt.
Pastu Bakar kek pada suhu 170° selama 15mnt..pastu turun 150° dan bakar lagi selama 60mnt. Pastu kalau x masak lagi tmbh lg 10mnt. Pastu, pastu done😁😁😁😅😅😅
*bila tonggengkan atas redai.. Biarkan 4/5 minit, pastu baru terbalik ke atas semula. Utk elakkan kek mendap kt tgh*
Utk kaler yg cntik, guna rack bawah bkn tgh ya Kredit Resepi : kesavan supramaniam
.
Korang kaki travel? Rugi wey tak follow @travel.locco
.
Follow @travel.locco
Follow @travel.locco
Follow @travel.locco
.
#kakimakan#kuatmakan#gengkuatmakan#makananmalaysia#makananmelayu#resepi#resepimudah#resepiibu#resepimama#resepisedap#masak#masakmasak#masakanmelayu#masakanmama#masakwithpassion#tutorialmasak#videomasakan#masakansimple#marimasak#masakbuatsuami#tipsmemasak#tipsdapur#malaysiafoodies#malaysiafoodie#malaysiafood#paidreviewmalaysia#paidreviewmurah#paidreviewrm20#paidpromote
138 0 5 December, 2019

Tak ramai tahu petua ni.
.
Untuk mendapatkan rasa yang "kick" 💪 admin sarankan korang guna teh timbang (bukan teh Lipton ataupun Boh). Then, guna susu cap junjung, lagi "bangkit" rasa teh kakak-kakak nanti.

Bahan yang korang perlukan👇👇
.
3 sudu besar serbuk teh wangi atau teh timbang
3 sudu besar susu pekat manis
2 sudu besar susu cair
1 sudu besar madu asli
air panas secukupnya
Ketulan ais jika inginkan dingin

Make sure ikot step-step ni. Ok?
.
1.Serbuk teh tu direndam selama 10 minit didalam air panas hingga kembang.

2.Lepastu, tapis air tersebut dalam gelas.

3.Masukkan susu pekat, susu cair & juga madu asli ke dalam air tersebut.

4.Kacau sebati kemudian tuang dalam kole & tarik panjang-panjang untuk pastikan teh akak-akak berbuih. Baru bermisai minum nanti.

5.Tuangkan dalam gelas & hidangkan bersama ais ketul & ice cream (mengikut citarasa masing-masing) 💯
.
Follow rapat @resepi.harini
Follow rapat @resepi.harini
Follow rapat @resepi.harini
.
#kakimakan #kuatmakan #gengkuatmakan #makananmalaysia #makananmelayu #resepi #resepimudah #resepiibu #resepimama #resepisedap #masak #masakmasak #masakanmelayu #masakanmama #masakwithpassion #tutorialmasak #videomasakan #masakansimple #marimasak #masakbuatsuami #tipsmemasak #tipsdapur #malaysiafoodies #malaysiafoodie #malaysiafood #paidreviewmalaysia #paidreviewmurah #paidreviewrm20 #paidpromote

Tak ramai tahu petua ni.
.
Untuk mendapatkan rasa yang "kick" 💪  admin sarankan korang guna teh timbang (bukan teh Lipton ataupun Boh). Then, guna susu cap junjung, lagi "bangkit" rasa teh kakak-kakak nanti.

Bahan yang korang perlukan👇👇
.
3 sudu besar serbuk teh wangi atau teh timbang
3 sudu besar susu pekat manis
2 sudu besar susu cair
1 sudu besar madu asli
air panas secukupnya
Ketulan ais jika inginkan dingin

Make sure ikot step-step ni. Ok?
.
1.Serbuk teh tu direndam selama 10 minit didalam air panas hingga kembang.

2.Lepastu, tapis air tersebut dalam gelas.

3.Masukkan susu pekat, susu cair & juga madu asli ke dalam air tersebut.

4.Kacau sebati kemudian tuang dalam kole & tarik panjang-panjang untuk pastikan teh akak-akak berbuih. Baru bermisai minum nanti.

5.Tuangkan dalam gelas & hidangkan bersama ais ketul & ice cream (mengikut citarasa masing-masing) 💯
.
Follow rapat @resepi.harini
Follow rapat @resepi.harini
Follow rapat @resepi.harini
.
#kakimakan#kuatmakan#gengkuatmakan#makananmalaysia#makananmelayu#resepi#resepimudah#resepiibu#resepimama#resepisedap#masak#masakmasak#masakanmelayu#masakanmama#masakwithpassion#tutorialmasak#videomasakan#masakansimple#marimasak#masakbuatsuami#tipsmemasak#tipsdapur#malaysiafoodies#malaysiafoodie#malaysiafood#paidreviewmalaysia#paidreviewmurah#paidreviewrm20#paidpromote
70 0 5 December, 2019

Menu ptg pun dh siap...buat pagi td senang keja
Ptg boleh rehat...nk mkn amik jaa
Bahan2...
1 tin susu cair
1 cwn santan
1/2 cwn gula
1 1/4 cwn tpg kastad
1 cwn jagung...sy pakai jagung fresh
400 ml air
Sedikit garam
Bahan2...
Campur semua bahan2 di ats...kacau hgga sebati kemudian tapiskan...masukkan dlm periuk masak dgn api perlahan...kena kacau selalu jgn tinggai
Kacau smpi pekat dan berkilat...padam api terus tuang dlm loyang...jgn lmbt2 nnt berketul x cantik
Sejukkan dulu baru potong... Kredit: siti nardina
.
Resepi kek, pastry & dessert di @pans.pandora
.
Follow rapat @pans.pandora
Follow rapat @pans.pandora
Follow rapat @pans.pandora
.
#kakimakan #kuatmakan #gengkuatmakan #makananmalaysia #makananmelayu #resepi #resepimudah #resepiibu #resepimama #resepisedap #masak #masakmasak #masakanmelayu #masakanmama #masakwithpassion #tutorialmasak #videomasakan #masakansimple #marimasak #masakbuatsuami #tipsmemasak #tipsdapur #malaysiafoodies #malaysiafoodie #malaysiafood #paidreviewmalaysia #paidreviewmurah #paidreviewrm20 #paidpromote

Menu ptg pun dh siap...buat pagi td senang keja
Ptg boleh rehat...nk mkn amik jaa
Bahan2...
1 tin susu cair
1 cwn santan
1/2 cwn gula
1 1/4 cwn tpg kastad
1 cwn jagung...sy pakai jagung fresh
400 ml air
Sedikit garam
Bahan2...
Campur semua bahan2 di ats...kacau hgga sebati kemudian tapiskan...masukkan dlm periuk masak dgn api perlahan...kena kacau selalu jgn tinggai
Kacau smpi pekat dan berkilat...padam api terus tuang dlm loyang...jgn lmbt2 nnt berketul x cantik
Sejukkan dulu baru potong... Kredit: siti nardina
.
Resepi kek, pastry & dessert di @pans.pandora
.
Follow rapat @pans.pandora
Follow rapat @pans.pandora
Follow rapat @pans.pandora
.
#kakimakan#kuatmakan#gengkuatmakan#makananmalaysia#makananmelayu#resepi#resepimudah#resepiibu#resepimama#resepisedap#masak#masakmasak#masakanmelayu#masakanmama#masakwithpassion#tutorialmasak#videomasakan#masakansimple#marimasak#masakbuatsuami#tipsmemasak#tipsdapur#malaysiafoodies#malaysiafoodie#malaysiafood#paidreviewmalaysia#paidreviewmurah#paidreviewrm20#paidpromote
354 3 5 December, 2019

Tempe gembus bisa nih dibikin lodeh, makan pakai nasi aja udah enak. Cocok buat makan siang 😁😁⁣⁣
⁣⁣
Lodeh Tempe Gembus⁣⁣
⁣⁣
Bahan:⁣⁣
- 1 papan tempe gembus⁣⁣
- 6 bawang merah⁣⁣
- 3 bawang putih⁣⁣
- 5 cabai merah⁣⁣
- 5 cabai hijau⁣⁣
- 5 cabai rawit⁣⁣
- 2 daun salam⁣⁣
- 2 cm lengkuas⁣⁣
- 2 sdm rese/rebon⁣⁣
- 1000 ml santan⁣⁣
- 2 sdt kaldu sapi⁣⁣
- garam secukupnya⁣⁣
- 1 sdm gula merah⁣⁣
⁣⁣
Selamat mencoba ya bund! Jangan lupa like dan follow @enakamat .⁣
⁣⁣
Credit Video: @bunda_didi⁣⁣
@enakamat .⁣
@stopmakanterus .⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#lodeh #lodehtempe #lodehtempegembus #makananhits #kulinerindonesia #makananindo @enakamat #cemilanbandung #cemilanhits #enak #enakbanget #cemilanenak #cemilanmurah #makananringan #gagaldiet@stopmakanterus #bakmie #lezat #cemilankekinian #keripik #cemilansore #jajanan #kuliner #masakbuatsuami #laukpauk #menusimple #resepiibu #resepmakanansederhana #fotomasakan #yukmasak #pecandumakanan #resepsedap

Tempe gembus bisa nih dibikin lodeh, makan pakai nasi aja udah enak. Cocok buat makan siang 😁😁⁣⁣
⁣⁣
Lodeh Tempe Gembus⁣⁣
⁣⁣
Bahan:⁣⁣
- 1 papan tempe gembus⁣⁣
- 6 bawang merah⁣⁣
- 3 bawang putih⁣⁣
- 5 cabai merah⁣⁣
- 5 cabai hijau⁣⁣
- 5 cabai rawit⁣⁣
- 2 daun salam⁣⁣
- 2 cm lengkuas⁣⁣
- 2 sdm rese/rebon⁣⁣
- 1000 ml santan⁣⁣
- 2 sdt kaldu sapi⁣⁣
- garam secukupnya⁣⁣
- 1 sdm gula merah⁣⁣
⁣⁣
Selamat mencoba ya bund! Jangan lupa like dan follow @enakamat .⁣
⁣⁣
Credit Video: @bunda_didi⁣⁣
⁣@enakamat .⁣
@stopmakanterus .⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#lodeh #lodehtempe #lodehtempegembus #makananhits #kulinerindonesia #makananindo @enakamat #cemilanbandung #cemilanhits #enak #enakbanget #cemilanenak #cemilanmurah #makananringan #gagaldiet@stopmakanterus  #bakmie #lezat #cemilankekinian #keripik #cemilansore #jajanan #kuliner #masakbuatsuami#laukpauk #menusimple #resepiibu #resepmakanansederhana #fotomasakan #yukmasak #pecandumakanan #resepsedap
27 0 4 December, 2019

Sebelum tidur setiap malam, maafkanlah semua orang, tidurlah dengan hati yang bersih, dan bersyukur dengan hidup kita hari ini. Selamat malam semuaaa
#KasiLoveKasiLove ❤️
#EasyBakeLab #CaraCikDyg
.

Sebelum tidur setiap malam, maafkanlah semua orang, tidurlah dengan hati yang bersih, dan bersyukur dengan hidup kita hari ini. Selamat malam semuaaa
#KasiLoveKasiLove ❤️
#EasyBakeLab #CaraCikDyg
.
122 3 4 December, 2019

Top #resepiibu posts

Nak join dak GROUP MUDAHNYA MEMASAK CARA CIKDYG (MMCD) yg la ni dah ada lebih 200resepi belajaq secara live video? Mai lekaih join dgn harga PROMOSI. 📲 Klik ja link ni: wasap.my/601162226191/MMCD

Nak join dak GROUP MUDAHNYA MEMASAK CARA CIKDYG (MMCD) yg la ni dah ada lebih 200resepi belajaq secara live video? Mai lekaih join dgn harga PROMOSI. 📲 Klik ja link ni: wasap.my/601162226191/MMCD
1,360 11 17 June, 2019

Nak join dak GROUP MUDAHNYA MEMASAK CARA CIKDYG (MMCD) yg la ni dah ada lebih 200resepi belajaq secara live video? Mai lekaih join dgn harga PROMOSI. 📲 Klik ja link ni: wasap.my/601162226191/MMCD
.

Nak join dak GROUP MUDAHNYA MEMASAK CARA CIKDYG (MMCD) yg la ni dah ada lebih 200resepi belajaq secara live video? Mai lekaih join dgn harga PROMOSI. 📲 Klik ja link ni: wasap.my/601162226191/MMCD
.
1,633 24 9 July, 2019

RESEPI AISKRIM MALAYSIA =========================
Gemok2 dgn perisa viral!

Sedap! Blh la cuba, resepi kat bawah ni 👇🏽👇🏽👇🏽. Harini bolehlah buat, nanti bagi kat min sebatang yer 😁😁 ✔️ MILO
Bahan-Bahan :
Air
Milo
Susu cair
Susu pekat
Coklat tabur

Cara2
Masak air, buat air milo mcm biasa tp letak susu cair dan susu pekat. Siap air milo sejukkan dan tuang dlm plastik bersama coklat tabur. —————————
✔️ JAGUNG CINCAU
Bahan-Bahan :
Air
Sirap jagung
Susu cair
Susu pekat
Garam sedikit
Cincau

Buat air jagung mcm biasa, letak secubit garam utk 1balang air, bila sejuk letak air dlm plastik dan letak cincau. ———————-
✔️ SUSU STROBERI
Bahan-Bahan :
Air
Susu pekat
Susu cair
Stoberi segar

Buat air susu mcm biasa biasa, setelah sejuk letak stoberi potong. Sejukkan ———————-
✔️ Aiskrim Lemon Susu Serbuk Coklat
Air
Susu segar
Susu pekat
Lemon
Sebuk coklat

Buat air susu mcm biasa, perah lemon sedikit, sejukkan dan letak dlm plastik dan letak serbuk coklat.

RESEPI AISKRIM MALAYSIA =========================
Gemok2 dgn perisa viral!

Sedap! Blh la cuba, resepi kat bawah ni 👇🏽👇🏽👇🏽. Harini bolehlah buat, nanti bagi kat min sebatang yer 😁😁 ✔️ MILO
Bahan-Bahan : 
Air 
Milo
Susu cair
Susu pekat
Coklat tabur

Cara2
Masak air, buat air milo mcm biasa tp letak susu cair dan susu pekat. Siap air milo sejukkan dan tuang dlm plastik bersama coklat tabur. —————————
✔️ JAGUNG CINCAU
Bahan-Bahan : 
Air
Sirap jagung
Susu cair
Susu pekat
Garam sedikit
Cincau

Buat air jagung mcm biasa, letak secubit garam utk 1balang air, bila sejuk letak air dlm plastik dan letak cincau. ———————-
✔️ SUSU STROBERI
Bahan-Bahan : 
Air
Susu pekat
Susu cair
Stoberi segar

Buat air susu mcm biasa biasa, setelah sejuk letak stoberi potong. Sejukkan ———————-
✔️ Aiskrim Lemon Susu Serbuk Coklat
Air
Susu segar
Susu pekat
Lemon
Sebuk coklat

Buat air susu mcm biasa, perah lemon sedikit, sejukkan dan letak dlm plastik dan letak serbuk coklat.
17,803 221 28 June, 2019

Simple breakfast tapi mesti ramai yang suka ❤️ Bahan :
🍞Roti
🍳Telur
🧀Cheese
🌭Sosej - tak perlu rebus

Tambahan :
🧂Sos dan mayonis

Cara goreng :
Guna kuali biasa ja, letak minyak sikit agak2 tak melekat, guna majerin pun boleh 👌🏻 Kredit Resepi : syazlien kamaludin
.
.

Gais jangan follow @haiiiyooo gais🤧

Simple breakfast tapi mesti ramai yang suka ❤️ Bahan :
🍞Roti
🍳Telur
🧀Cheese
🌭Sosej - tak perlu rebus

Tambahan :
🧂Sos dan mayonis

Cara goreng :
Guna kuali biasa ja, letak minyak sikit agak2 tak melekat, guna majerin pun boleh 👌🏻 Kredit Resepi : syazlien kamaludin
.
.

Gais jangan follow @haiiiyooo gais🤧
5,858 99 3 November, 2019

RESEPI SUKUN GORENG. LIKE DULU YER DARLING❤

Bahan:
✓ Sukun
✓ Bawang putih
✓ Garam

Selamat mencuba yer. Jangan lupa tag rakan sebilik keyh🤭
.
.
.
Follow 👇👇👇
@cboongabeautycartel untuk cantik bak bidadari
Support @pans.pandora
.
.
.
.
.
Credit: IG @dapur_nn

RESEPI SUKUN GORENG. LIKE DULU YER DARLING❤

Bahan:
✓ Sukun
✓ Bawang putih
✓ Garam

Selamat mencuba yer. Jangan lupa tag rakan sebilik keyh🤭
.
.
.
Follow 👇👇👇
@cboongabeautycartel untuk cantik bak bidadari
Support @pans.pandora
.
.
.
.
.
Credit: IG @dapur_nn
1,132 41 29 April, 2019

Video hakak buat roti telur cheezy.. senang sangat. Kalau tak tau nak masak apa pagi-pagi buat jea roti telur ni, kalau takde cheese tak payah letak pun takpe.
.
RESEPI ROTI TELUR CHEEZY HAKAK
●Roti @gardenia_kl
●Telur
●Cheese slice
●Gula
.
Cara masak: Rujuk video, hakak lupa nak mention masuk air sikit dalam telur dan gula tu
.
BGM: Cant Help Falling In Love With You

Credit: @hakaksukamasak

Video hakak buat roti telur cheezy.. senang sangat. Kalau tak tau nak masak apa pagi-pagi buat jea roti telur ni, kalau takde cheese tak payah letak pun takpe.
.
RESEPI ROTI TELUR CHEEZY HAKAK
●Roti @gardenia_kl
●Telur
●Cheese slice
●Gula
.
Cara masak: Rujuk video, hakak lupa nak mention masuk air sikit dalam telur dan gula tu
.
BGM: Cant Help Falling In Love With You

Credit: @hakaksukamasak
3,746 56 28 September, 2019

TEPONG PELiTA MODEN👌👌by #dapurkakmila TAK PAYAH TUNGU PUASA SAPA DAH BUAT TAG KAK MiLA YE 😀CUBA TAUU

BAHAN HiJAU

1 CAWAN TEPONG BERAS
1/2 CAWAN GULA
AiR PANDAN/WARNA HiJAU

BAHAN PUTiH

1 BiJi KELAPA ORi/KOTAK
5/6 SUDU TEPONG GANDOM
GARAM CiKiT
BEKAS PLASTiK/DAUN PiSANG

CARA DALAM @zmila.thai #dapurkakmila

#milacook #brunei #singapore #indonesia #resepkue #resep #airtangansr #dapur #sepahtureunionlive #ctdk #neelof #ruangrezekihanania #resepbunda #kongsirezeki #kongsiresepi #majalahrasa #resepimudah #aydajebat #resepiibu #resepindonesia #resepibonda #khaibahar #sitinordiana #gegarvaganza #sepahtu #endeus #endeustv #reseproemahan #kongsiresepi #kongsirezeki

TEPONG PELiTA MODEN👌👌by #dapurkakmila TAK PAYAH TUNGU PUASA SAPA DAH BUAT TAG KAK MiLA YE 😀CUBA TAUU

BAHAN HiJAU

1 CAWAN TEPONG BERAS
1/2 CAWAN GULA
AiR PANDAN/WARNA HiJAU

BAHAN PUTiH

1 BiJi KELAPA ORi/KOTAK
5/6 SUDU TEPONG GANDOM
GARAM CiKiT
BEKAS PLASTiK/DAUN PiSANG

CARA DALAM @zmila.thai #dapurkakmila

#milacook #brunei #singapore #indonesia #resepkue #resep #airtangansr #dapur #sepahtureunionlive #ctdk #neelof #ruangrezekihanania #resepbunda #kongsirezeki #kongsiresepi #majalahrasa #resepimudah #aydajebat #resepiibu #resepindonesia #resepibonda #khaibahar #sitinordiana #gegarvaganza #sepahtu #endeus #endeustv #reseproemahan #kongsiresepi #kongsirezeki
1,011 35 22 November, 2019

Jom tengok cikdyg tunjuk kat hampa cara nak dapatkan 'ring' pada donut yang comfirm super duper lembut. Teknik dan step yang betul cikdyg ajarkan.
.
Nak belajar cara buat donut SELEMBUT KAPAS yang setanding donut mahal? 6 jenis donut cikdyg ajar dalam Kelas PJJ. Rugi kalau tak join. Yuran murah jerrr
Resepi BERBAYAR ye

Klik link di bio @caracikdyg dan pilih DONUT 📲

Jom tengok cikdyg tunjuk kat hampa cara nak dapatkan 'ring' pada donut yang comfirm super duper lembut. Teknik dan step yang betul cikdyg ajarkan.
.
Nak belajar cara buat donut SELEMBUT KAPAS yang setanding donut mahal? 6 jenis donut cikdyg ajar dalam Kelas PJJ. Rugi kalau tak join. Yuran murah jerrr
Resepi BERBAYAR ye

Klik link di bio @caracikdyg dan pilih DONUT 📲
1,197 31 5 May, 2019